AGF

Hvornår får AGF sin næste danske landsholdsspiller?

På ungdomsplan er AGF blandt de bedste i landet, men der er langt imellem, at klubben er repræsenteret på A-landsholdet.

Benjamin Hvidt er en af 10 AGF’ere på ungdomslandsholdet – og en af dem, der er tættest på Superligaholdet. Foto: Gregers Tycho
AGF

Allan K. Jepsen har haft tjansen som A+-træner i AGF i en uge. Måske lige kort tid nok til, at han kan sætte dato på, hvornår AGF igen får en A-landsholdsspiller. Men vi prøver.

Landshold

10 AGF’ere

AGF har 10 spillere på ungdomslandsholdene fra U16 til U19. Samme antal har FCK og FCN, FCM har 9, AaB 7, OB 6 og Brøndby 5.

AGF’ere på landshold:

  • U19: Kasper Lunding
  • U18: Sebastian Hausner, Benjamin Hvidt, Daniel Thøgersen, Magnus Kaastrup
  • U17:Daniel Gadegaard Andersen, Mikkel Møller Lassen, Gustav Mogensen
  • U16:Asger Svendsen og Emil Agerbæk

»Hmm. Det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke svare på. Man kan sige: Kan vi udvikle en spiller, som via en udenlandsk klub kommer på landsholdet, vil det være fantastisk. Leon Andreasen gjorde det, men han blev først A-landsholdsspiller, da han kom til udlandet.«

Først et smut ud

Hans opgave i AGF drejer sig primært om at udvikle de AGF-spillere, der er inde omkring landsholdene i Dansk Boldspil-Union (DBU). Lige nu har AGF 10 spillere på landsholdene fra U16 til U19. Og om en af dem – eller flere – kommer til at repræsentere Danmark på seniorholdet, ved ingen. Heller ikke Allan K. Jepsen.

»Ser man på A-landsholdet, er der ikke mange spillere fra Superligaen. De skal først en tur til en udenlandsk klub, inden de kommer på landsholdet. Er du ung og dygtig og på landsholdet, så spiller du ikke ret længe i Superligaen. Men forhåbentlig sker det for en spiller med baggrund hos os i en overskuelig fremtid,« siger han.

Han kender turen

Allan K. Jepsen er selv en af dem, der har taget turen. Han nåede at spille 23 kampe for AGF, inden han i en ung alder blev solgt til Hamburger SV. Siden var han blandt andet forbi hollandske Heerenveen, AaB og Vålerenga i Norge. Han fik to A-landskampe, mens han var AaB-spiller.

AGF’s seneste landsholdsspiller er Morten ”Duncan” Rasmussen, som for godt to år siden blev udtaget til landsholdets tur til Kirin Cup i Japan. Da spillede AGF’eren to kampe, og han scorede et mål i en 4-0-sejr over Bulgarien.

Danny Olsen var også AGF-spiller, da han fik sin første og eneste kamp på A-landsholdet i marts 2014, da Danmark tabte 0-1 mod England. I årene inden repræsenterede Casper Sloth også AGF, da han var inde i landsholdsvarmen og nåede at få otte kampe, men ellers skal vi tilbage til Martin Jørgensen, som i en fremskreden fodboldalder spillede sig med til VM i Sydafrika i 2010 som AGF-spiller.

Lumb og Tøfting

Michael Lumb var AGF’er, da han fik spilletid i en landskamp i Aarhus mod USA for syv år siden, og længere nede på listen kommer folk som Søren Andersen, Stig Tøfting, Torben Piechnik og Kent Nielsen. Det er et sjældent fænomen, at en AGF-spiller er på det danske A-landshold.

Du kan ikke gøre det, hvis du er leverpostej. Man skal have noget, andre ikke har.
Allan K. Jepsen, A+-træner i AGF

Med aktuelt 10 talenter på ungdomslandsholdene er AGF en af de fire klubber med flest spillere i rødt og hvidt, når det gælder landsholdene fra U16 til U19. Allan K. Jepsen vil svinge sig op til at sige, at det ser fornuftigt ud.

»På de ældre årgange har vi mange spændende spillere, hvoraf flere allerede har trænet eller træner med Superliga-truppen. Der er gode spillere på vej, helt nede fra U15-holdet. Det kan sagtens være, at der er spillere, som ikke er i DBU’s søgelys. Det er fint at have 10 landsholdsspillere. Vi vil gerne have flere. Det skal jeg arbejde hen imod,« siger Allan K. Jepsen.

Klar til udlandet

I AGF handler udviklingen af talenter om at gøre spillerne så gode som muligt. Helst så gode, at udenlandske klubber køber de bedste, inden spilleren når at komme på førsteholdet.

»Vores mål er at bringe spillere på førsteholdet. Men måske kan vi gøre dem så dygtige, at de kan komme videre. Hvis vi sender dem til udlandet, inden de når Superligaen, så skal det være, fordi de er gode nok til at blive i udlandet. Vi skal ikke sende spillere ud, som kommer tilbage et halvt år senere. Vi vil skabe et miljø og en kultur, som handler om at gøre spillerne klar til at tage skridtet over Superligaen. Måske når de det ikke alle, men så er de måske så dygtige, at de kan spille i Superligaen her. Men målet er at gøre dem så gode, at de kan klare sig i udlandet,« forklarer Allan K. Jepsen.

Han kender den hårde vej gennem europæisk fodbold, og han ved, hvad der skal til, hvis en spiller skal have en succesfuld karriere.

»Der er ingen tvivl om, at hvis man skal gå hele vejen, så skal du have en spidskompetence. Du kan ikke gøre det, hvis du er leverpostej. Man skal have noget, andre ikke har. Og har du flere ting, du er rigtig god til, er chancerne større. Vores talenter skal nå det maksimale af deres niveau. Og så kan det godt være, det kun rækker til at spille i danmarksserien. Men de skal have en indsigt i, hvad der kræves,« siger Allan K. Jepsen.

Blandt de bedste

At AGF med 10 ungdomsspillere er blandt de bedste klubber, når det gælder de yngste landsholdsspillere, får ikke Allan K. Jepsen til at læne sig tilbage i kontorstolen.

»Der er også spillere, som DBU ikke lige har opdaget. Eller som ikke er på landsholdet, fordi der er en lidt bedre spiller på vedkommendes position. Tallet er på sin vis fint, men vi arbejder for at få flere. Fodbold bliver set forskelligt, så der kan sagtens sidde en hollandsk klub, som finder en interessant spiller her, også en spiller, som DBU måske ikke har fået øje på,« påpeger Allan K. Jepsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her