AGF

Hård ”tysk” hund kommer hjem til AGF – men han kan også græde

Mike Tullberg forlader Tyskland med en stor succesoplevelse. Nu venter AGF.

Mike Tullberg i spidsen for Rot-Weiss Oberhausens U19-hold i en kamp mod Schalke. Arkivfoto: Herbert Bahn
AGF

Man kan vist roligt sige, at det er en mand med et vist vinderinstinkt, der tager over som U19-træner i AGF efter sommerpausen.

Mike Tullbergs navn er kendt af enhver AGF-fan med et vist antal årringe i benene, men hans karriere, siden han forlod Danmark for 10 år siden, har været gemt lidt væk. Skader tvang ham til at stoppe som aktiv, men så fandt han sit kald som træner, hvor han siden 2013 har været i tyske Oberhausen, senest som U19-træner for den lille klub med det unge humlebi-hold. For det burde ikke være muligt for Oberhausen fra røven af fjerde division at have et hold i U19-Bundesligaen, men det lykkedes for Mike Tullberg og hans team sidste år.

I denne sæson skulle holdet så se, om det kunne lade sig gøre at blive i ligaen mod hold som Borussia Dortmund, Schalke, Borussia Mönchengladbach og Bayer Leverkusen.

Blå bog

Mike Tullberg

Født 25. december 1985 i Farum.

Karriere

  • 2003-2006: Grenaa IF – 28 kampe, 8 mål
  • 2006-2007: AGF – 28 kampe, 4 mål
  • 2007-2008: Reggina – 5 kampe, 0 mål
  • 2008-2009: Hearts (leje) – 7 kampe, 0 mål
  • 2009-2011: Rot-Weiss Oberhausen, 4 kampe, 0 mål
  • 2013-2017: Ungdomstræner i Rot-Weiss Oberhausen
  • 2017: U19-træner i AGF

»Vi vidste inden sæsonen, at vi rent budgetmæssigt intet havde at gøre. Jeg hentede et par spillere, som ikke fik spilletid i Schalke og Dortmund, men der var ikke en eneste spiller med erfaring fra U19-Bundesligaen. Der var ingen, der regnede med, at vi kunne blive i rækken,« siger Mike Tullberg.

Og i de første mange kampe var der intet, der tydede på, at den påstand ikke holdt vand.

»Efter 16 spillerunder lå vi suverænt sidst med ni point og havde på det tidspunkt ikke vundet en eneste hjemmekamp,« siger den 31-årige dansker.

Han satte sig ned med Rot-Weiss Oberhausens præsident, Hajo Sommers. Selv om man er U19-træner, kan man godt blive fyret i tysk fodbold. Men præsidenten sagde, at han troede på Mike Tullberg. At det var Tullberg, der havde fået holdet op i Bundesligaen, og det skulle også være ham, der reddede holdet.

»Men jeg gik fra mødet med en følelse af, at det ikke kunne lade sig gøre. Men han sagde, at jeg skulle huske på, at det var mine drenge, og at de ville gøre alt for mig,« siger Mike Tullberg.

Men noget skulle gøres. Trænerteamet besluttede sig for at sige farvel til seks spillere, som havde spillet alle kampene indtil da.

»Så stod vi tilbage med de bedst mulige vindere, men ikke det bedst mulige hold. Alle dem, der ikke harmonerede med, at det skulle være det bedste hold, blev fjernet. Der var nogle, der spillede lidt for meget for sig selv og så det som et udstillingsvindue, fordi vi spillede i den bedste række,« siger Mike Tullberg.

Chokeffekten virkede. Holdet vandt den næste hjemmekamp, og langsomt begyndte pointene et komme. I tredje- og andensidste spillerunde vandt det over Borussia Mönchengladbach og Dortmund.

»Dortmund er tyske U19-mestre. De valgte at tage tre med fra førsteholdstruppen, Felix Passlack, Dzenis Burnic og Alexander Isak. Det er den eneste U19-kamp, Isak har spillet, og de købte ham for 75 mio. kr. Mit hold er vel 75.000 kr. værd,« siger Mike Tullberg.

Point for overlevelse

Facit var, at hans hold manglede et point for at overleve i den sidste kamp mod Arminia Bielefeld.

»Det kunne nærmest ikke være skrevet mere eventyragtigt. Vi kom bagud i det 89. minut på den største målmandsfejl, jeg har set i mit liv. Så skiftede vi en angriber ind, der nærmest ikke har spillet, og han scorede på sin første boldberøring i det 92. minut. Det er det største, jeg har oplevet, også større end da jeg selv spillede. Jeg stod og tudede og tudede, for disse unge mennesker har påvirket mig utroligt meget.«

Mike Tullberg (i grønne bukser) jubler efter uafgjort mod Arminia Bielefeld. Resultatet var nok til, at Oberhausen blev i U19-Bundesligaen. Foto: Herbert Bahn

Selv om der røg nogle øl ind om aftenen, dukkede halvdelen af holdet frivilligt op dagen efter for at træne. For Mike Tullberg gælder det om at skabe en vinderkultur, som virker på et hold.

Hans opgave i Aarhus bliver at gøre AGF’s unge spillere klar til førsteholdet.

»Overliggeren bliver ikke lagt sådan, at alle kan være med. Den bliver lagt sådan, at der ikke er særligt mange, der kan være med, og så må alle de andre blive gode nok, ellers skal de ikke være der,« lyder det fra den hårde hund.

Det lyder meget tysk. Kan den mentalitet trives i et dansk miljø?

»Det er jeg 100 pct. sikker på. Jeg har skrevet opgave om forskellen på tysk og dansk ledelsesstil i ungdomsfodbold. Jeg talte med danske spillere som Jacob Bruun Larsen i Dortmund, og Jacob Rasmussen, der var U19-anfører i Schalke. De sagde, at træneren i det danske miljø havde været lidt mere en ven for dem. Der var ikke så stor respekt, men det var ikke noget, som de selv ønskede. Det var bare meget normalt, for sådan er den danske kultur.«

Han forsikrer, at ungdomsspillerne i AGF ikke bliver jordet.

»Jeg er ikke en diktator, der står og råber af dem, men spillerne skal vide, at der er fodboldtræneren inde på banen og mennesket udenfor. Hvis de kan respektere den forskel, er der kæmpe respekt, og så kan vi alle blive bedre. Ellers får man det svært.«

Opturen er begyndt: »Jeg var i et kæmpemæssigt sort hul, da det stoppede«

Mike Tullberg har talt meget med hele staben i AGF, før han og klubben blev enige.

»Min samtale med Glen Riddersholm og Peter Christiansen gjorde, at det blev en mavefornemmelse. 99 af 100 ville nok ikke have gjort det samme, med de muligheder jeg havde hernede i Tyskland, men jeg er sindssygt glad for valget. Det er ikke normalt, at en førsteholdstræner viser så stor interesse for en ungdomstræner, og det var udslagsgivende. Jeg føler, at Glen og hans team er klar til at lære fra sig og gøre brug af de ting, som jeg kan bidrage med.«

For tiden har AGF et U17-hold, der er ved at vinde danmarksmesterskabet. Om et halvt års tid rykker spillerne op til U19, hvor træneren vil bestemme på banen og lægge en arm omkring skulderen udenfor.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her