*

AGF

»Jeg måtte ikke lave glidende tacklinger for træneren«

Interview: Jesper Lange har de fleste opgivet som AGF-spiller. Også klubben på et tidspunkt. Men de glemte lige Jesper Lange. Han er der endnu.

Glen Riddersholm har tilsyneladende fået øjnene op for Jesper Langes dyder. Til venstre ses Stephan Petersen. Arkivfoto: Gregers Tycho

ALBUFEIRA — For forsvarsspillerne i Superligaen er han en af de mest irriterende. Altid på jagt efter bolden, altid parat til at gå ind i de nærkampe, der gør ondt, både på ham selv og ikke mindst modstanderen. Jesper Lange er en fodboldspiller, som bruger hele sin fysik og energi, når han er på banen. Det er hans stil, det er hans varemærke.

Forestil dig så, at du – som Jesper Lange – får at vide af din træner, at det nok ikke er så godt, at du laver glidende tacklinger og går op i satsede hovedstødsdueller til træning. Læg dertil, at klubbens ledelse, sportschef og direktør, har gjort det klart, at du ikke har en fremtid i klubben, når din kontrakt løber ud i sommeren 2016, og at de i øvrigt hiver den ene klub efter den anden op, som du kan blive lejet ud til, Lyngby, en fra Polen, you name it.

Historien om Jesper Langes trakasserier i AGF er ikke ny, men den har alligevel taget en drejning. Da Jesper Lange gik på ferie, havde han helt og aldeles udelukket, at han ville have en fremtid i AGF efter juni. Men så blev Glen Riddersholm ansat i stedet for Morten Wieghorst.

Oversete dyder

»Da Morten Wieghorst kom til blev de dyder, jeg står for, ikke værdsat. De blev nærmere overset. Og nogle gange faktisk følte jeg, at de prøvede at bekæmpe det, jeg gerne vil. Jeg måtte ikke gå ned i glidende tacklinger og tage hovedstødsdueller til træning vel af frygt for, at jeg skulle skade holdkammeraterne. I mit hoved syntes jeg, det var helt skævt. Hvad nu hvis der blev brug for det i kamp? Hvad så? Det handler om at spille, som man træner,« siger Jesper Lange, som netop har afsluttet et træningspas på AGF’s tur til Portugal.

Arbejdet sluttede med, at han og Morten ”Duncan” Rasmussen øvede sig at score under ledelse af assistenttræner Lars Friis. Og Jesper Lange plaffede ganske mange bolden ind bag målmændene.

Blå bog
  • Lange helt kort
  • Alder: 30 år
  • Fysik: 178 cm, 71 kg
  • Karriere:
  • OB (2004-06: 3 kampe)
  • Esbjerg (2006-13: 184 kampe, 42 mål)
  • AGF (2013-?: 67 kampe, 8 mål)
  • Landshold: 10 U21-landskampe og 1 mål for Danmark
  • Kontraktudløb i AGF: Juni 2016

»Jeg mener, at jeg er kraftigt i spil til at spille. Jeg kan også komme med fra start. Selvfølgelig er Morten ”Duncan” Rasmussen et stort navn at få til AGF. Men det betyder ikke partout, at han er førstevalg. Det har jeg talt med Glen om. Han vælger dem, der træner bedst og gør det bedst. Så jeg smider mig ikke ind bag ”Duncan”. Han er en dygtig spiller, og jeg er sikker på, at vi kan få et godt samarbejde. Vi er meget forskellige, men jeg er ikke tilfreds med at være andetvalg. Jeg går altid efter at stå forrest i køen,« fastslår Jesper Lange, som alene med den udtalelse vil få inkarnerede AGF-fans, som for længst har opgivet ham, til at rulle med øjnene.

Masser af modgang

Man hør så her: Det kræver et stort hjerte, en kolossal vilje, en uhyre tro på egne evner, at komme igennem så langt og strabadserende forløb, som Jesper Lange har oplevet. Hentet til AGF, da ikon-angriber Peter Graulund stoppede, en umulig arv at løfte på det tidspunkt, og at Jesper Lange allerede på sin første træningsdag fik smadret sin ene ankel og sad med ispose på, gjorde ikke ligefrem opgaven nemmere. Siden fulgte en halvlang journal med små fysiske skavanker.

Men nu er han tilbage, fysikken er i top, og selv et brækket håndled fra træningen for nogle uger siden er blot en bagatel. Aldrig har han oplevet at være i så god form. På alle feltet.

Da han blev marginaliseret under Morten Wieghorst, valgte han at respondere tydeligt. I alle tests skulle han ligge helt i top. Der skulle ikke kunne findes den mindste anledning til at tvivle på hans engagement.

»Jeg er blevet forsøgt… ja, afskediget. Det er kun mit eget valg, at jeg ikke er kommet videre til en anden klub. Jeg har ikke lyst til at give op. Der har været en del mærkelige ting, jeg skulle forholde mig til. Der har været muligheder. Men jeg har ikke syntes, at det var noget, jeg havde lyst til at bevæge mig ud i. Jeg har svært ved at affinde mig med ikke at lykkes i AGF,« som han udtrykker det.

Langsomt er det lykkedes Jesper Lange at placerere sig i træner Glen Riddersholm fokus. Så meget, at hans indsatser til træning har bevirket, at han lige nu står som en, der er på kanten af startopstillingen. Mod Örebro i onsdags kom han på banen efter en times tid som afløser for Morten ”Duncan” Rasmussen. Og scorede sit holds enlige mål.

Den indre ild

»Det er en indre ild, der er tændt i forhold til, at jeg vil lykkes. Derfor føler jeg, at jeg stadig kan være i spil til at blive i klubben. Det er ikke kun op til mig, det afhænger af, hvilken status træneren vil tildele mig i forhold til holdet,« siger Jesper Lange, der kan konstatere, at de rammer, som Glen Riddersholm og hans udvalgte er ved at skabe i AGF, er dem, der har passet bedst til Jesper Lange i hans tid som AGF-spiller.

Og han har altså været på lønningslisten i snart tre år.

Da Glen Riddersholm tiltrådte og indledte træningen i begyndelsen af januar, kunne han hurtigt observere, at Jesper Lange ikke havde givet op. Så langt fra.

»Hele efteråret har han knoklet og stort set kun spillet på reserveholdet. Hver dag er han gået ud for at træne og fastholde ilden. Derfor begyndte han ikke fra nul, da vi startede træningen. Havde han ikke været der, så var han blevet slået længere og længere ned moralsk. Han tror på det, fordi han har holdt sig selv i gang. Den type spillere higer branchen efter. Jesper Langes mentalitet ser vi ofte, at vores unge spillere mangler, når de tager til udlandet. Evnen og viljen til at træne godt hver eneste dag. Og så kunne slå til, når du får chancen,« siger Glen Riddersholm.

Om de flotte vendinger resulterer i, at Jesper Lange også efter sommerpausen kan titulere sig AGF-spiller, er ikke til at vide. Det afhænger i den grad også af hans præstationer i foråret. Ellers?

»Jeg skulle gerne finde et sted, hvor jeg får spilletid kontinuerligt. Selvfølgelig skal det helst være så meget som muligt fra start. Det er ret vigtigt for mig. Men jeg står stærkt i forhold til, hvis man sammenligner med et par sæsoner siden, og så er jeg godt klar over, at der skal mål og hårdt arbejde til, hvis det skal lykkes at fortsætte i AGF.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her