*

AGF

Nu behøver den skrattende svensker ikke længere en tolk

AGF: Niklas Backman, ny styrmand i forsvaret, mener ikke, at hans niveau er faldet efter to år i kinesisk fodbold.

Niklas Backman er blevet hentet ind som den erfarne midtstopper, som skal forsøge at balancere et AGF-forsvar, der i efteråret til tider var ret ungt og urutineret. Foto: Bo Jensen

Selv om Niklas Backman indimellem må stoppe op og bede om at få gentaget et par vendinger, forstår han hurtigt det danske. Længere er der trods alt ikke mellem en svensk dialekt fra Västerås og et jævnt dansk.

Det var straks noget andet i Kina. Niklas Backman ankom for nylig direkte fra havnebyen Dalian i Kina efter to sæsoner som professionel fodboldspiller, to år som en udlænding, der stak ud, alene af den grund, at han har et udpræget nordisk udseende, en lidt yngre udgave af den tidligere svenske midterstopper, skovhuggeren Olof Mellberg, en af hans favoritforsvarsspillere, faktisk.

Blå bog

Niklas Backman

  • Alder: 27 år
  • Fysik: 186 cm, 81 kg
  • Karriere: Skiljebo SK (2005-07), Väsby United (2008-09), AIK Stockholm (2010-13), Dalian Aerbin, Kina (2014-15), AGF (2016-??)
  • Landskampe: 6 A-landskampe for Sverige
  • Privat: Kæreste med Malin, parret har en datter på 14 måneder

»Sproget var det hårdeste ved Kina. Bare det at gå ud for at handle. Ingen forstår, hvad du siger. Men det vænner man sig til. Så taler man med andre udlændinge, så får man lidt tips. Nu er alt så let, jeg kan bare gå ind i en butik og købe ind,« siger han og griner, skrattar, som det hedder på svensk.

I dagligdagen, til træningen, var sproget også en temmelig stor barriere. De kinesiske spillere kunne ikke et ord engelsk, udlændingene ikke et ord kinesisk. Derfor havde klubben ansat en tolk.

Svensk træner

»Han oversatte trænerens beskeder for os. Tolken løb simpelthen rundt på træningsbanen og oversatte alt, når vi trænede. Da vi i min anden sæson fik en svensk træner, Micke Stahre, så sprang tolken rundt og oversatte for kineserne,« fortæller Niklas Backman.

Den svenske forsvarsspiller kom fra en helt anden fodboldkultur, han var vant til at træne hårdt og intensivt i halvanden time. I Kina var det helt anderledes.

»Det var specielt med en kinesisk træner. De kan godt lide en del taktisk træning. Intensiteten er ikke så høj. Vi havde meget lange træningspas med meget snak. Jeg vil hellere træne en time for fuldt knald. Men man må tilpasse sig,« bemærker han.

Det er han i fuld færd med i Aarhus og AGF, og at dømme efter træningen i Portugal er det forholdsvis nemt for Niklas Backman. Både fodboldfagligt og socialt.

Mine ambitioner er stadig store. Hvis jeg gør det godt i AGF, så bliver jeg vel aktuel for landsholdet igen. Jeg kan se, at vi har stor kvalitet på vores hold. Så det gælder blot om at få det ud på rette vis på banen.
Niklas Backman , ny spiller i AGF

Svenskeren er blevet hentet ind som den erfarne midtstopper, som skal forsøge at balancere et AGF-forsvar, der i efteråret til tider var ret ungt og urutineret. Nu kommer en spiller, som koncentrerer sig om at forsvare, som er moden i sit spil.

En svagere fodboldspiller?

Allerede da han spillede i AIK Stockholm, havde AGF kig på Niklas Backman, men spørgsmålet er, om han er blevet en svagere fodboldspiller efter at have tilbragt to år i kinesisk fodbold, det sidste endda i den næstbedste liga.

»Niveauet i kinesisk fodbold er højere, end man lige regner med. Der er mange rigtig gode spillere. Måske er toppen bedre end i Skandinavien. Men de svageste spillere er noget dårligere,« siger han.

I sine fire år i AIK Stockholm blev Niklas Backman hver vinter udtaget til det svenske ligalandshold, når det skulle på træningstur i januar. Længe stod han således i kø til landsholdet, som han har fået seks kampe for.

En magtfaktor

»Til sidst valgte jeg at rejse, selv om det kunne koste. Landsholdet drømmer alle om. Men jeg var jo ikke med A-landsholdet. Jeg var lige præcis uden for. Havde jeg spillet på A-landsholdet, ville jeg nok have valgt anderledes.«

fakta

AGF og Sverige

  • AGF har i tidens løb haft flere svenske spillere:
  • Tobias Grahn, Nicklas Carlsson, Jeffrey Aubynn, Bojan Djordjic, Martin Ulander, Filip Bergman, Jean-Paul ”Champa” von der Burg og Richard Henriksson.
  • Tobias Grahn er med 47 kampe og 10 mål den svenske spiller, som har haft størst succes i AGF.

Han vidste, at hvis han skulle gøre sig forhåbninger om at blive udtaget til A-landsholdet, skulle han skifte til en større klub end AIK. I Europa.

»Jeg havde muligheder for at få en ny klub, men ikke noget, der føltes 100 procent. Skulle jeg væk, skulle det være til noget helt nyt. Så dukkede muligheden i Kina op. Jeg funderede længe, men til slut tænkte jeg, hvorfor ikke? Takkede jeg nej, ville jeg ærgre mig i fremtiden,« siger han efter et par sæsoner i et land, der er ved at blive en magtfaktor, da flere og flere spillere fra Europa vælger penge og eventyr frem for social tryghed og bevågenhed i de europæiske ligaer.

»Mine ambitioner er stadig store. Hvis jeg gør det godt i AGF, så bliver jeg vel aktuel for landsholdet igen. Jeg kan se, at vi har stor kvalitet på vores hold. Så det gælder blot om at få det ud på rette vis på banen. Jeg har forstået, at præstationerne er gået lidt op og ned, så vi skal stabilisere vores spil. Så kan det blive rigtig godt,« mener svenskeren.

Han og sportschef Jens Andersson kender hinanden fra AIK Stockholm, men det var ikke kun Jens Andersson, som Niklas Backman mødte, før han blev ansat.

»Jeg talte også med træneren og andre i klubben. Der er lidt AIK-ånd over AGF, som har mange tilhængere, der dukker op, hvis vi vinder kampene. Men vi skal begynde der, hvor vi er. Jeg er realist. Vi vil gerne højt op, men vi ligger nummer ni. Det er udgangspunktet,« siger Niklas Backman, så svensk som nogen, opvokset i Västerås, en ishockey- og bandy-by 100 kilometer fra hovedstaden.

Han ”skrattar” igen. Nej, tolk får han næppe brug for i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
TV anbefaler

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her