AGF

Når fråden står om munden på Elmar

Fodbold: For AGF’s islandske landsholdsspiller Elmar Bjarnason står der meget på spil i foråret. Hvis han ikke er fast mand på klubholdet, går han glip af EM-slutrunden.

Islands landstræner, Lars Lagerbäck, er kendt for at holde sig til en fast stamme, og lige nu er Elmar Bjarnason, billedet, med højt på listen. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Theodor Elmar Bjarna son, som er hans fulde navn, var rasende. FC Midtjyllands forsvarsboheme, Erik Sviatchenko, var godt nok blevet tacklet hårdt af en AGF’er, men efter sammenstødet rullede Sviatchenko rundt og rundt. Og rundt og rundt.

Efter Elmar Bjarnasons mening for at få dommeren til at dele et rødt kort ud til AGF.

Så islændingen løb hen til Erik Sviatchenko og gav midtstopperen klar besked.

»Man skulle tro, at han havde brækket benet. Det var usportsligt. 10 sekunder senere rejste han sig jo op.«

Elmar Bjarnasons ellers milde ansigtsudtryk lader vise, at han var fnysende arrig.

Hjemme på Island blev han opdraget strengt og hårdt af sin far, og det er sådan, han spiller. Han kan give, og han kan tåle at få igen.

Hævet overlæbe

Mod FC Midtjylland, AGF’s sidste kamp i efteråret, forlod Elmar Bjarnason banen med en hævet overlæbe. Resultatet af et sammenstød med Paul Onuachus ene albue.

Bjarnasons forår

Et tæt program

Udover 15 superligakampe og en pokalkamp kan Elmar Bjarnason formentlig føje følgende kampe til sin kalender med landsholdet:

24. marts: Danmark-Island

29. marts: Grækenland-island

1. juni: Norge-Island

6. juni: Island-Lichtenstein

Island er i EM-pulje med Portugal, Østrig og Ungarn.

»Den slags sker i duellerne,« bemærker han, »man skal vise, at man er der. Fodboldkampene i Superligaen er tætte, og det hold, der vinder duellerne og løber mest for hinanden, vinder som oftest.«

Den fredag i december vandt AGF 2-1 over FC Midtjylland, en længe ventet sejr efter en periode uden glorværdige resultater. Efter opgøret stod Elmar Bjarnason nede i spillertunnelen og forklarede, hvorfor AGF-holdet evnede at komme med en stor energiudladning.

For islændingen handlede det om to aspekter: Han indledte sin tid i AGF efter skiftet fra Randers sidste sommer på fin vis. Men derefter blegnede han sammen med holdet, som til tider kombinerede ganske fint, men ikke kunne vinde.

»I et stykke tid har jeg ikke ramt mit niveau. Jeg er skuffet over mig selv. Jeg ville bevise over for mig selv og andre, at jeg er værd at satse på. Det er frustrerende, når man spiller så længe uden at gøre det bedre,« sagde han og tilføjede bramfrit, »at der har været skrevet så meget om, at vi mangler vilje og alt muligt andet lort. Det ville vi modbevise.«

På jagt efter fast plads

Nu er han på jagt efter en fast plads på AGF’s hold i Portugals lune klima. For et par uger siden deltog Elmar Bjarnason på det islandske ligalandsholds træningslejr i Abu Dhabi.

Han spillede 90 minutter for Island i en testkamp mod Finland, et kvarter mod et lokalt klubhold, så træningslejren gik fint, men hjemme i Aarhus trænede AGF’erne under en ny chef, Glen Riddersholm.

»Det er ret afgørende for mig, at jeg spiller for AGF. Kommer jeg på bænken her, så kan jeg nok sige farvel til EM-slutrunden. Vi har mange, der spiller fast i andre lande, så det bliver svært at komme med i truppen,« siger islændingen, der kan tælle 40 islandske kandidater til EM-truppen.

AGF’erens største rivaler til EM-truppen er Johann Berg Gudmundsson, der spiller fast i Charlton, Birkir Bjarnason fra FC Basel og Hammarby-backen Birkir Sævarsson.

»Det er første gang, Island er med til en slutrunde. Jeg er 28 år, og jeg ved jo ikke, om vi kvalificerer os en gang til. På den måde er der en del på spil for mig, hvis jeg vil opleve et EM. Jeg har troen på, at jeg kan gøre det godt nok. Jeg blev formentlig hentet til AGF for at være stamspiller, men her i Portugal får vi et bedre billede af, hvad Glen tænker. Så tager jeg det derfra. Hvis jeg kommer med til EM, så er det det største i min karriere,« fastslår Elmar Bjarnason.

Islands landstræner, Lars Lagerbäck, er kendt for at holde sig til en fast stamme, og lige nu er Elmar Bjarnason med højt på listen. Fordi han kan anvendes på flere positioner på landsholdet; på den centrale midtbane, på kanten og som back.

AGF-træner Glen Riddersholm har endnu ikke så indgående et indtryk af Bjarnason, da han var med landsholdet og dermed gik glip af en del træningspas i AGF.

Konkurrencen er hård

I testkampen mod Viborg i sidste uge spillede Bjarnason centralt på midtbanen, mod FC Midtjylland i onsdags røg han ud på kanten. Konkurrencen i AGF er hård med spillere som Jens Jønsson, Danny Olsen og Daniel A. Pedersen i staben.

»Elmar er en spiller, der har brug for lidt frihed, men også stramme rammer omkring sig, så kan han bruge sine individuelle kvaliteter i holdets tjeneste. Han har en evne til at se mange ting i spillet, men det er vigtigt, at man ikke spiller sin egen kamp,« siger Glen Riddersholm.

Træneren ser helheden, og han har observeret, at Elmar Bjarnason indimellem kan få udfald, når det gælder om at finde de rette positioner på banen, når det handler om holdets balance.

Simpelthen fordi islændingen er en ivrig og tændt fodboldspiller.

»Det skal vi bare have justeret. For når fråden står om munden på Elmar, så findes der ikke mange spillere i Superligaen, der kan matche hans ærgerrighed, aggressivitet og vindervilje. Vi skal lære ham at levere det niveau tilstrækkeligt mange gange, for så bliver han en kæmpe gevinst for os,« siger Glen Riddersholm, som i disse dage får set, hvad Elmar Bjarnason indeholder for alvor.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her