*

AGF

Analyse: Derfor skifter ”Duncan” til AGF nu

Fodbold: Lang aftale med den rette klub blev afgørende for AGF’s nye angriber, som var ved at blive skubbet væk fra førsteholdet hos mestrene.

Morten ”Duncan” Rasmussen er tilbage i AGF, og det er der både sentimentale og faglige grunde til. Foto: Mathias Svold
AGF

Der er flere faktorer, der spiller ind ved et klubskifte, siger sportschefer ganske ofte for at forsøge at nuancere. Og det er i den grad tilfældet med Morten ”Duncan” Rasmussens transfer fra FC Midtjylland til AGF.

Fra en ende af: FC Midtjylland ville udelukkende tilbyde angriberen en kort aftale, men da Morten ”Duncan” Rasmussen har rundet de 30 år, var han selvsagt interesseret i så lang en kontrakt som muligt.

For AGF er det allervigtigste effekten nu og her, altså i det kommende år til halvandet, og alt tyder på, at Morten ”Duncan” Rasmussen formår at levere varen.

I sin første periode i AGF for over 10 år siden var han en hyppig leverandør af mål, og det fortsatte, da han blev solgt til Brøndby i 2006. 44 mål i 88 kampe er et fornemt snit, og det sendte ham en tur til skotske Celtic. Det ophold blev ingen succes; i et par år var han lejesvend i blandt andet AaB, inden FC Midtjylland hentede ham hjem fra Glasgow i 2012.

Det blev en succes. Morten ”Duncan” Rasmussens rolle som målscorer, da FC Midtjylland i sidste sæson blev mestre, kan ikke underkendes. I alt nåede han at tegne sig for 36 mål i 93 kampe for midtjyderne.

Et andet aspekt er – når pengene er talt op – noget så gammeldags som klubfølelse.

Den gamle skole

Morten ”Duncan” Rasmussen er opvokset i Tilst, han er flyttet tilbage til byen med sin egen familie, han er aarhusianer og ikke mindst: Han er AGF’er.

Morten ”Duncan” Rasmussen fik sit kaldenavn af den nu afdøde AGF-leder Per Thune, som kunne se ligheden mellem den fysisk store dreng og den skotske angriber Duncan Ferguson.

Morten ”Duncan” Rasmussen voksede op i den gamle AGF-skole med store krav og kontant afregning; han spillede ungdomsfodbold med et kolossalt åg på skuldrene som klubbens allerstørste angrebstalent nogensinde.

Når de sentimentale grunde er gjort op, handler det også om de faglige. I FC Midtjylland stod Glen Riddersholm bag, at Morten ”Duncan” Rasmussen fik relanceret en karriere, som var ved at gå i stå med for mange lejemål. Han sørgede for, at Morten ”Duncan” Rasmussen kom i den fornødne form, og da angriberen kvitterede, resulterede det ikke blot i en stamplads som holdets angriber, men tilmed en indkaldelse til det danske landshold.

Da Glen Riddersholm forlod FC Midtjylland efter guldsæsonen, kunne Morten ”Duncan” Rasmussen godt se, hvor det bar hen. Klubbens nye træner Jess Thorup lod nærmest ”Duncan” og profilindkøbet Martin Pusic skiftes til at spille fra start.

I begyndelsen af sæsonen så det ud, som om Martin Pusic var førstevalget, men det holdt ikke længe; så havde Morten ”Duncan” Rasmussen bevist, at han stadig var den skarpeste. Kritikere af hans skifte til AGF har hæftet sig ved, at han blot nåede at lave fire mål i efterårssæsonen i Superligaen, og at det kan tages som tegn på, at hans tid er ved at løbe ud.

Naturlig selvtillid

Morten ”Duncan ” Rasmussen spillede 16 kampe for FC Midtjylland i ligaen i efteråret, men kun 10 af dem var fra start. Hvad man glemmer, er, at Morten ”Duncan” Rasmussen har evnen til at slå til, når det gælder. Uanset om han i kampene op til har plaffet mål ind i serier. Han er skabt med naturlig selvtillid og tro på, at han kan lykkes.

Da FC Midtjylland skulle forsøge at avancere til Europa League-gruppespillet, var det Morten ”Duncan” Rasmussen som sparkede det afgørende mål ind mod Southampton. Og da mestrene hjemme i Herning mødte polske Legia Warszawa, var det ligeledes ham, der afgjorde kampen.

Men der er næppe tvivl om, at Morten ”Duncan” Rasmussen var skuffet over, at han fra begyndelsen af efteråret så ud til at skulle agere opbakning til Martin Pusic – og så kunne han se FC Midtjylland smide mange penge efter tjekken Vaclav Kadlec som yderligere konkurrent til spilletid i det forår, der indledes om en måneds tid.

I AGF kommer han til et hold og en klub, der i den grad har skreget på en målscorer, siden Peter Graulund sluttede sin karriere. Ganske vist har Mate Vatsadze forsøgt og haft held til at lave mål – dog især i 1. division – ligesom Kim Aabech har tegnet sig for en solid kvote. Men ingen af dem, eller de øvrige angribere i truppen, har den substans, som landsholdssspilleren Morten ”Duncan” Rasmussen dukker op med: målinstinkt, godt hovedspil og erfaring fra mange ligaer. Og så en lidt udefinerbar aura af noget ærke-aarhusiansk.

Hvis Morten ”Duncan” Rasmussen kan holde sig fri for skader, ligner det en af januars bedste handler.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
AGF
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
TV anbefaler

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her