Superliga

Kommuner har brugt millioner af kroner på tomme plasticsæder

Trods investeringer for 1,2 mia. kr. bliver kun 39 pct. af tilskuerkapaciteten udnyttet på fodboldstadionerne.

78 pct. af årets kampe i Superligaen er blevet afviklet på et stadion, der var mindre end halvfyldt. Arkivfoto: Lars Poulsen/Polfoto

”Bølgen” er blevet sværere at lave for de danske fodboldfans.

Trods opførelsen af stadig større stadioner har det samlede tilskuertal i Superligaen taget et dyk, og ifølge en analyse fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) blev kun i gennemsnit 39 pct. af den samlede tilskuerkapacitet udnyttet i den forgangne sæson.

Hvis man byggede et plejehjem med plads til 100 ældre og kun fik 39 af værelserne brugt, ville det blive betragtet som vanvittigt.
Henrik Brandt, Idan-direktør

Til blot 2 af de 253 kampe i den bedste danske fodboldrække var over 90 pct. af pladserne på tribunerne besat, mens 78 pct. af kampene blev afviklet på et stadion, der var mindre end halvfyldt. Udnyttelsesgraden skal sættes over for de godt 1,2 mia. kr., som en række kommuner siden årtusindskiftet har investeret i udvidelser eller nyopførelser af stadioner.

»Ingen kommune vil normere på samme måde, når det handler om skoler eller daginstitutioner. Hvis man byggede et plejehjem med plads til 100 ældre og kun fik 39 af værelserne brugt, ville det blive betragtet som vanvittigt. Når sporten går ind, tager følelserne over, og man forsømmer nogle gange at tænke rationelt,« mener Idan-direktør Henrik Brandt.

Byggetrangen kan føres tilbage til kapacitetskravet fra Dansk Boldspil-Union (DBU), der forpligter Superliga-klubber til at kunne huse mindst 10.000 tilskuere. Præsenteret for Idan-analysen vil kulturminister Mette Bock (LA) ikke blande sig, da »det er en sag mellem kommunerne og DBU«, men som idrætsordfører for Venstre vil Britt Bager tage kontakt til fodboldunionen:

»Vi skal have drøftet, hvorvidt det er et rimeligt krav. Jeg forstår, at der skal være en ambitiøs tilgang, men det skal ske med respekt for kommunernes økonomi og de mindre klubbers reelle behov for så store stadioner. Alt andet vil være mærkværdigt.«

På vegne af DBU har Divisionsforeningen ansvaret for elitefodbolden og dermed for kapacitetskravet, og direktør Claus Thomsen fastholder skillelinjen:

»Man skal tilbyde ordentlige forhold og rammer, for ellers kommer vi aldrig til at øge tilskuertallet.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
SUPERLIGAKLUBBER
Læs alt om din klub

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her