*

Landshold

Eriksen tryllede, da landsholdet overvandt heksekedlen og nu kan invitere til folkefest i Parken

Danmark kan med et point mod Rumænien søndag selv sikre en playoff-plads. Den direkte VM-billet er stadig i spil.

Christian Eriksen har scoret for Danmark mod Montenegro. Foto: ritzau/Lars Poulsen

PODGORICA

Det bliver sværere og sværere ikke at bruge ordet verdensstjerne om Christian Eriksen. I skæbnekampen ude mod Montenegro var han ikke blot landsholdets bedste mand nok engang. Han scorede for femte kamp i træk og sikrede Danmark en sejr på 1-0.

Vurdering

Montenegro - Danmark: 0-1

  • Montenegro: 5
  • Danmark: 8

Kampens spillere:

  • Stefan Savic, Montenegro, 7
  • Christian Eriksen, Danmark, 8
  • Dommer: Bjørn Kuepers, Holland, 8

Det lærte vi: Danmark ligner et hold med kvalitet til at gøre sig ved en slutrunde. Konceptet er fastlagt med det direkte spil, og i Christian Eriksen har landsholdet en spiller på et meget, meget højt internationalt niveau.

Detaljen: Med genvalget af 10 spillere fra startopstillingen i Polen og Armenien-kampene viste Åge Hareide atter, at han har fundet holdet, som han vil satse på. Og det har givet ham ni point i tre kampe.

Nu kan der blive folkefest i Parken på søndag mod Rumænien. Med klaphat, fadøl og en god, dansk afslutning på en kvalifikationsgruppe. Præcis som i gamle dage. På ugens sidste dag kan landsholdet med et enkelt point selv sikre to playoff-kampe i november. Taber Polen hjemme mod Montenegro, kan en dansk sejr endda også udskrive billetter direkte til VM i Rusland.

Tilbage i Montenegro vidste danskerne, hvad der ventede dem på det lille, intense Stadion Pod Goricom med kun tre meter fra græsset ud til de 15.000 tilskuere. Det var blevet talt om raketten, der blev affyret ind i ryggen på Ruslands målmand Akinfeev i EM-kvalifikationen i 2015. Thomas Delaney fik det endda understreget i en elevator på spillerhotellet, hvor en montenegriner havde forklaret ham, at danskerne ville møde et meget aggressivt landshold. Det lille land havde aldrig før stået med så god en VM-mulighed.

Omgivelserne forsøgte at skræmme efter bedste evne. AC/DC's Highway to Hell blæste ud af højtalerne under opvarmningen, mens et rødt og hvidt banner hængt fast på sikkerhedsnettet foran endetribunen med ultra-fansene havde en simpel besked. 12 af os kan ingen slå.

Danmark overvandt det berømte første kvarter med montenegrinsk pres og gyngende endetribunerne bag begge mål. Men hvor kunne det være gået anderledes. Inden det sorte, smalle stadionur med de røde digitale cifre rundede det første minut, forsøgte Jens Stryger Larsen en dum tværaflevering inde i det danske felt. Bolden blev opsamlet af montenegrinsk spiller, men chancen ikke udnyttet til at skabe det mål, som havde tændt heksekedlen.

Derfra gjorde landsholdet noget smart. Og måske også lidt norsk. Ethvert indkast blev en anledning til at lægge en dæmper på kampen og omgivelserne. På et tidspunkt nåede Henrik Dalsgaard og William Kvist at bruge 33 sekunder for atter at sætte bolden i spil.

Det træk var dog kun det ene store i Hareides-håndbog. Få minutter senere gav det andet et dansk føringsmål. Ligesom mod Polen og Armenien søgte landsholdet den lange, direkte aflevering til en af kanterne, som derfra skulle skabe en farlig situation efter en hovedstødsduel. Præcis dette gjorde Henrik Dalsgaard fra en offensiv backposition ved at sende kuglen ind til Christian Eriksen, som i rummet mellem montenegrinsk midtbane og forsvar bankede bolden i nettet fra kanten af feltet. Den femte landskampsscoring i træk for Eriksen. Hvilket ikke var blevet gjort siden Jon Dahl Tomasson tilbage i 2007-2008.

Pludselig sad størstedelen af de rød og gul-klædte tilskuere ned i stedet for at stå. Fire minutter senere blev de tilmed stille. Her gik den store stjerne, Stevan Jovetic, ud med en skade. Herfra blev det montenegrinske spil og pres sjældent det samme.

I Jovetic' fravær satte Christian Eriksen sig fuldstændigt på tronen som den største tekniske oplevelse. Fynboen var atter eminent til at finde de små rum og skabe muligheder i det ellers direkte, danske spil. En førsteberøring, der spillede Sisto fri til mulighed i første halvleg og en aflevering kørt rundt i en halvcirkel med højre fod om den venstre, var de allerbedste fremvisninger.

Pisket frem af omgivelserne fik Montenegro mere tid med bolden i kampens sidste tredjedel. Det sled dog aldrig for alvor på danske nerver. Dertil havde hjemmeholdet for store problemer med at skabe noget rigtig farligt mod en dansk defensiv, der på fremragende vis blev styret af makkerparret Kjær-Bjelland.

Også her fik Åge Hareide en personlig succes ved at holde fast i de 10 ud af de 11 startere fra Polen og Armenien-kampen, hvor Yussuf Poulsen var eneste ændring grundet Nicolai Jørgensens skade.

Hareide, staben og udskiftningsspillerne måtte dog gå tiden ud, før de kunne strejke armene i vejret og omfavne de 11 krigere, som kæmpede den vigtige sejr hjem inde på græsset. Christian Eriksen formåede nemlig ikke at lukke kampen på kampens største chance, hvilket holdt de montenegrinske håb i live, selvom antallet af chancerne ikke berettigede det.

Kan landsholdet gentage omfavnelserne på søndag betyder det, at det danske VM-mål er tættere på at blive en realitet end nogensinde før i denne kvalifikation.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Sport

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her