*

Landshold

Dansk dumhed gav nederlag i fejlenes kamp

Landsholdet tabte til et ordinært skotsk hold på grund af en kæmpe fejl og mangel på teknisk kvalitet samt evnen til at træffe rigtige beslutninger.

Kasper Schmeichel og Daniel Agger var ikke enige om ansvaret for den skotske scoring. Foto: Simon Bellis/AP

Og ned på jorden igen.

Glæden over spillet og sejren på 2-1 mod Island kan endnu ikke siges at være andet end et skvulp i det dødvande, som landsholdet befinder sig i. For tirsdag aften tabte Danmark 0-1 i Skotland i en fejlfyldt og hektisk præstation uden omtanke eller stor teknisk kvalitet fra andre end Christian Eriksen, der i perioder igen var god. Med nederlaget har Danmark ikke vundet en kamp foran tilskuere på udebane siden efteråret 2013. Det er altså to et halvt år siden! 

Man skulle blot kigge ned mod det danske tekniske område omkring kampens 70. minut for at se, at dette ikke var godt. Her stod landstræner Åge Hareide. I kampens første time havde han siddet roligt og analyserende ned ved siden af assistent Jon Dahl Tomasson. Nu stod han med et bistert blik i ansigtet så langt fremme, han kunne og dirigerede selv de mindste af sine spilleres bevægelser. Som følte han, at han måtte gøre noget men ikke kunne.

Da Martin Braithwaite så misbrugte en helt enorm chance på hovedstød foran et nærmest tomt mål i minut 71 vendte Hareide sig om og vadede hen til sin plads. Så kunne det også være ligegyldigt. Dette var en træningskamp, så skaden ved nederlaget var ikke stor, men landsholdet har brug for sejre, da der ikke har været mange af dem, og så må man simpelthen ikke tabe til så ordinært et hold som dette skotske, der nærmest intet kunne offensivt. Og igen. Landsholdet har ikke vundet foran tilskuere på udebane i to et halvt år.

Kampen blev afgjort efter allerede syv minutter, da målmand Kasper Schmeichel og anfører Daniel Agger forærede skotterne et mål i uskøn forening. Med Daniel Agger i startopstillingen kunne man konstatere, at landsholdsanføreren i denne kamp i Skotland nåede sin landskamp nummer 75 som den 18. spiller i dansk landsholdshistorie.

Og så gik jubilæumskampen som den slags nogle gange gør. Efter syv minutter var anføreren den ene af to ledende landsholdsspillere involveret i den detalje, som reelt afgjorde kampens forløb. En slatten fremlægning stoppede en meter fra Agger midt foran eget straffesparksfelt. Kasper Schmeichel havde taget et par skridt ud mod den, som ville han sparke den væk, men målmanden stoppede sit løb. Det gjorde Agger også. Selv om bolden lå ret for at blive sparket væk, forsøgte han i stedet med en halvvejs afskærmning af skotternes angriber Matt Ritchie, der ikke fungerede. Ritchie smuttede mellem de to danskere og scorede let.

De efterfølgende 10 sekunder var et uskønt skænderi mellem to af Danmarks mest profilerede fodboldspillere om, hvem der bar skylden. Det var som at se Peter Schmeichel mod Marc Rieper i de glade 90’ere, da Danmark havde et top 20 hold i Europa. Konklusionen herfra er, at fejlen mest hang på Agger, men at Schmeichel også let kunne have sparket bolden væk. Målmandens rolle blev ikke bedre af, at han mod halvlegens slutning også tøvede, da Simon Kjær forventede, at Schmeichel ville gribe ind. Nej, disse to første landskampe under Åge Hareide har ikke været gode for Kasper Schmeichel.

Skotsk træner: Danmark skulle være til EM

Det var denne heller ikke for Danmark som helhed i den første halve time. Det kunne ikke komme som en overraskelse, at skotterne lagde et fysisk pres, men det danske hold var usikkert og usammenhængende.

Pierre Emile Højbjerg er i perioder på en fodboldbane ikke bedre til at træffe beslutninger end en kåd, forelsket teenager lørdag aften i en dansk provinsby. Og så skal han konstant røre bolden, tre, fem eller otte gange. Spil den nu, larmede frustrationen fra halsen!

Yussuf Poulsen er lige så langsomt med bolden, som han er hurtig uden den, så derfor tøvede han, da Christian Eriksen legede Michael Laudrup og stak ham i dybden. Poulsen var decideret svag og blev udskiftet i pausen. Fysisk overmatchet i en kamp mod granvoksne skotter.

Eriksen var i momenter igen et lyspunkt, og man så klare tegn på, at Åge Hareide med sit hurtige, fremadrettede spil taktisk er bedre til at bringe sit vigtigste, offensive bidrag i gode positioner, end Morten Olsen var. Ikke mindst fordi dette landshold insisterer på at fange modstanderen hurtigt og dybt, inden den når at organisere sig. Da er Eriksen fremragende.

Det nyttede dog ikke noget i denne 1. halvleg, fordi det danske hold var alt for fejlfyldt. Riza Durmisi er hurtig på fødderne som en stepdanser, men han skal arbejde på de indlæg, hvis han vil spille fast i en større udenlandsk klub. For når han ikke er i total balance, er de decideret ringe. Som om han kun har en måde at sparke dem på. Med fuld appel og uden kontrol i pressede situationer.

Hareide: Vi burde have udlignet efter pausen

Nicolai Jørgensen spillede sig op efter en svag begyndelse, og han var meget tæt på at styre en halvklaring efter et hovedstød af sin FCK-holdkammerat Delaney i mål. Få minutter senere viste Jørgensen beslutsomhed, da han tog et træk og affyrede tørt fra en spids vinkel. Craig Gordon reddede dog.

I pausen skiftede Danmark målmand og Jonas Lössl fik sin landsholdsdebut efter adskillige udtagelser. Det skete sandsynligvis for at sikre, at Schmeichel ikke forværrede antydningen af muskelproblemer fra søndagens landsholdstræning.

Lössl lavede hurtigt en fejl efter et hjørnespark og tvang på den måde sig selv til at redde Shaun Maloneys efterfølgende langskud. På det efterfølgende hjørnespark satte Christian Eriksen via Pierre Emile Højbjerg en dansk kontra i gang, og da så man, hvad Hareide vil, og Morten Olsen ikke kunne. Sekunder senere var Eriksen fri i straffesparksfeltet, fordi nordmanden pumper det ind i disse landsholdsspillere, at han vil have kontrafodbold, fart og dynamik. Eriksen fik dog ikke afsluttet angrebet, men det kunne ikke ændre på, at han var sit holds markant bedste spiller denne aften i en vrimmel af jævne eller svage præstationer.

Blandt de sidstnævnte Henrik Dalsgaard. Han spillede som det, han nok er. En god superligaspiller der er havnet i en mindre belgisk klub og næppe en pludselig og enestående løsning på landsholdets backproblem i højre side.

I opgørets sidste halve time sad Danmark tungt på spillet. Braithwaite og Nicolai Jørgensen burde have scoret. Pierre Emile Højbjerg kunne også, og så var det, at Andreas Christensen reddede Danmark fra 0-2. Det skete, da han smed sig desperat foran et skud i fri position fra Matt Ritchie.

Med 10 minutter tilbage af opgøret lavede Liam Bridcutt en komplet hjernedød tackling mod indskiftede Erik Sviatchenko, som kunne have brækket og sprunget alt muligt i sine ben på grund af den. Den var så vild, at den havde givet udvisning i enhver betydende kamp. Den var så snotdum, at den også burde have kostet Bridcutt et rødt kort i denne venskabsaffære.

 Det var faktisk imponerende, at der ikke var en af de større danske spillere, som for alvor tog fat i lille Bridcutt og lærte ham nogle manerer. Det havde han fortjent for den der.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Sport

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her