Annonce
Landshold

Fakta: Sådan fungerer Nations League som EM-livline

Der er fire EM-pladser på spil i Nations League. Både store og små fodboldlande får gavn af pladserne.

Fodboldlandsholdet tager søndag i Aarhus hul på den nye landsholdsturnering Nations League, når Danmark møder Wales.

Turneringen er sat i verden for at styrke landsholdsfodbolden, fordi der er færre testkampe og flere betydende kampe.

Det styrker også de enkelte fodboldforbund ved en større kommerciel indtjening primært i form af tv-rettigheder.

Via gode resultater i Nations League kan fire landshold, der ikke kvalificerer sig direkte til EM via den almindelige kvalifikation, få billetter til slutrunden i 2020.

Sådan kvalificerer man sig til EM via Nations League:

  • Uefas 55 medlemslande er på baggrund af tidligere resultater blevet inddelt i fire niveauer; A (12 landshold), B (12), C (15) og D (16), hvor A er bedst. Dermed matches deltagerne med ligeværdige modstandere. Danmark begynder på niveau B.
  • På niveau A og B inddeles holdene i grupper à tre hold, mens grupperne på niveau C og D med en enkelt undtagelse består af fire hold. Dermed er der fire grupper på hvert niveau.
  • I grupperne mødes holdene ude og hjemme i løbet af september, oktober og november i år. Danmark er i gruppe med Wales og Irland.
  • Vinderen af Danmarks gruppe rykker op på A-niveau, når næste udgave af Nations League begynder i efteråret 2020. Det dårligste hold i Danmarks gruppe rykker ned på C-niveau.
  • Vigtigere er det dog, at alle gruppevinderne får en ekstra mulighed for at kvalificere sig til EM i 2020.
  • Der er i alt fire EM-pladser på spil i Nations League - en plads til holdene på hvert niveau. Det betyder også, at et land som Færøerne fra niveau D modsat tidligere har en realistisk chance for at komme til EM.
  • De fire EM-pladser i Nations League spilles der først om på den anden side af den normale EM-kvalifikation, som afvikles gennem hele 2019.
  • Nations League-opgørene om EM-pladser spilles i marts 2020. På hvert niveau mødes den bedste gruppevinder (ud fra opnåede point og målscore) mod den fjerdebedste gruppevinder i en semifinale. Den næstbedste og tredjebedste gruppevinder mødes i den anden semifinale. De to semifinalevindere mødes i finalen, hvor vinderen snupper EM-billetten.
  • Hvis Danmark for eksempel både vinder sin Nations League-gruppe og sin EM-kvalifikationsgruppe, og dermed allerede er kvalificeret til EM i 2020, vil det være nummer to i Danmarks Nations League-gruppe (Wales eller Irland), der i stedet deltager i semifinale og eventuel finale om en EM-billet.
  • Et sandsynligt scenarie er, at alle 12 hold på niveau A kvalificerer sig direkte til EM via den almindelige EM-kvalifikation. Det vil medføre, at der i stedet er to EM-pladser på spil på niveau B, hvor Danmark befinder sig.

Kilde: Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her