Landshold

Enestående Eriksen udraderede Irland: Danmark skal til VM

Landsholdet var nede, men et Christian Eriksen-hattrick sender Danmark til den første slutrunde siden 2012.

Med tre pragtmål leverede Christian Eriksen alt det man kunne håbe på som dansk fodboldfan. Foto: Peter Morrison

Dublin

Aldrig har 50.000 irere været mere stille. Korslagte arme, lange ansigter, ikke en lyd. Deres blik rettet mod en 25-årig fynbo ved navn Eriksen, der midt i sin 75. landskamp blev opslugt af ni holdkammerater i en stor rød-hvid klynge i det ene hjørne af Aviva Stadium.

Irland - Danmark 1-5

Irland: 3

Danmark: 10

Kampens spillere

  • Shane Duffy, Irland, 6
  • Christian Eriksen, Danmark, 10
  • Dommer: Szymon Marciniak, 8

Det lærte vi: Landsholdet er gjort af nogle rigtige mandfolk, der ikke knækkede i modvinden. Og i Christian Eriksen har Danmark en af verdens måske fem bedste spillere lige nu.

Detaljen: Christian Eriksens 2-1-mål var et stilstudie i sparketeknik og kynisme.

Ansigt til ansigt med de danske markspillere brølede 2.400 roligans deres lettelse ud efter Eriksens 10. mål i 12 kvalifikationskampe. Modsat stod Kasper Schmeichel ene mand med sine målmandshandsker pegende op mod den irske støvregn.

Book ferien og gør klar til en sommer af de sjove. Danmark skal til VM. Den første slutrunde med dansk deltagelse siden 2012. Det på samme dato og mod samme modstander, som Danmark overkom for 32 år op til EM i 1984.

Hareide og spillerne fik ret. 0-0 var et godt nok resultat i Parken. Det bedste fodboldhold endte med at vinde over to kampe, og den gode bane i Dublin blev en større dansk fordel end irsk.

Men hvor må Hareide, landsholdet og nationen i en kort stund have haft bange anelser om, det ikke ville blive tilfældet.

Landstræneren overraskede ikke kun med sin startopstilling. Han skabte forvirring i pressecenteret. Navnene Andreas Christensen og Yussuf Poulsen stod på holdkortet, men var der tale om en 4-3-3 eller en tilbagevenden til 3-5-2?

Det endte med at blive det førstnævnte med den 21-årige Chelsea-spiller som højre back. Den nye opstilling kunne ikke have fået en hårdere fødsel. Efter fem minutter fejrede de grønne ikke kun et føringsmål.

De brølede som et publikum fra Colosseums tid, hvor yndlingen har fået modstanderen ned på ryggen klar til at svinge sværdet en sidste gang. Irland trak alle mand frem i det danske felt på efter frispark lige på egen halvdel før midterlinjen. En høj bold landede hos Nicolai Jørgensen som klodset forlængede den videre op i luften.

Shane Duffy kom foran både Simon Kjær og Kasper Schmeichel. 1-0 til Irland. Lige der som dansk minoritet i en irsk fest lignede det, at hele efterårets optur og “genkomst” af det danske landshold ville ende i nedtur. Men Hareides hold knækkede ikke, hvor andre ville falde sammen.

I stedet blev de ved med at holde planen og bolden på græstæppet. Pione Sisto var et godt billede på dette. Celta-spilleren var udskældt efter det første Irland-opgør i lørdags.

Tirsdag aften var han konstant mulighed at spille i fødderne for holdkammeraterne og tilmed afgørende, da han efter en halv time lavede en tunnel på en irsk forsvarsspiller og sendte bolden fladt mod bagerste stolpe. Her tog Andreas Christensen et løb, som angribere typisk kun har blik for, da han aggressivt rykkede mod bolden og pressede Cyrus Christie til et selvmål.

En god situation førte til både nedsat puls og lettelse i maven kun tre minutter efter den danske udligning. Her indledte Christian Eriksen det hattrick, som nu må endegyldigt retfærdiggøre en debat om, hvorvidt Tottenham-spilleren er oppe på siden af Michael Laudrups bedste niveau for Danmark.

2-1-målet var ikke kun godt. Det findes ikke ret mange professionelle fodboldspillere, som kan give fornemmelse af, at nu går bolden ind, selvom der er tale om et svært skud fra kanten af feltet. Men sådan var det med Eriksen i Dublin, og det viste sig at holde stik.

De to danske mål, satte irene på en opgave, de ikke havde løst hele VM-kvalifikationen. Scor tre mål i en hjemmekamp.

Omgivelserne og Martin O’Neil forsøgte med alle tænkelige ord og fagter at inspirere Irlands bedste, men passionen og jernviljen kunne ikke overkomme de manglende irske fodboldevner, der blev udstillet i Dublin.

Det i særlig grad, når Irland delte bane med Christian Eriksen. 3-1-målet var en omvendt udgave af scoringen fra Polen-kampen, hvor Danmarks nummer ti denne gang krøllede bolden i nettet med venstre ben i stedet for det højre mod polakkerne.

En scoring, der sendte danskerne ned i hjørnet og de første irske tilskuere mod udgangen. De fik selskab, da Eriksen og landsholdets magtdemonstration blev total. Her afsluttede Eriksen sit show med at hamre bolden op i hjørnet til 4-1.

Målet satte streg understregede, at man de to seneste måneder har set to af de bedste landskampe nogensinde af en dansk landsholdsspiller. Og det af samme mand.

Derfor havde Eriksen også overskud og mål nok på kontoen til at lade Nicklas Bendtner score på straffespark i de sidste minutter til 1-5.

Det ændrede nemlig ikke på, at det var Eriksens store aften.

Må der komme flere af dem i sommeren 2018.

For der skal Danmark til VM.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her