Landshold

JP i Dublin: Danske fans fester inden skæbnekamp

Flere tusinde danskere er på plads i Dublin.

Danskere i rødt og hvidt er valfartet til Dublin, hvor det helt store slag skal stå tirsdag aften. På baren Diceys, hvor Dansk Bold Union og Carlsberg sammen holder hof, har flere tusinde fans lagt vejen forbi for at varme op til den afgørende fodboldkamp i den irske hovedstad, fortæller Jyllands-Postens udsendte på stedet, Lars Græsborg Mathiasen.

Et andet sted i Dublin – midt i virvaret af danske og irske trøjer og halstørklæder - finder man 37-årige Jakob Worm, en passioneret fodboldfan, der har taget turen fra Aarhus til Irland sammen med et par kammerater for at bakke op om landsholdsspillerne.

Til hverdag banker fodboldhjertet særligt for AGF, men denne aften får landsholdet hans stemme. Bogstaveligt talt, må man forstå på hans allerede lidt hæse røst, for der bliver råbt igennem i Temple Bar-området i Dublin, hvor han og mange andre danskere befinder sig.

Her indtager de besøgende Guinness med samme iver, som en skibbruden ville kaste sig over vand efter at have tørstet i dagevis.

Jakob Worm fortæller, at de danske fans er blevet taget godt imod. Irerne har hængt Dannebrog op flere steder, og de grønklædte hilser flittigt og ønsker »god kamp« til de danske gæster. I begge lejre er der fremragende stemning, og de eneste konflikter, der opstår, går på, hvem der kan synge højest.

I gaderne bliver der nemlig hyppigt delt highfives ud af forbipasserende, og der opstår også hele tiden sangkonkurrencer mellem danske og irske grupper. Dog er irerne lige et par øl foran, fornemmer man.

»Måske fordi de er startet tidligere med at drikke. Men der er fantastisk god stemning - faktisk ingen dårlig stemning overhovedet - både danskerne og irerne imellem. De er rigtig hyggelige mennesker,« beretter Jakob Worm over telefonen.

På de danske roligans fornemmer man også, at det er vigtigt at være gode ambassadører for Danmark, fortæller han.

»Man opfører sig ordentlig og sørger for en god fest. Man kan mærke på danskerne, at de gerne vil vise irerne, hvilket folk og hvilken slags fodboldfans, vi er. Det er fedt, at vi har det store fællesskab og den passion omkring fodbold, som gør, at man kan stå og synge med folk, man slet ikke kender i forvejen. Der er en forventningsfuld og tryg følelse, og det er rigtig dejligt, når man er på udebane herovre.«

Da de danske spillere lørdag tørnede sammen med Irland på hjemmebane i Parken, havde ingen af holdene held med at få bolden i nettet. Men også her opførte de irske gæster såvel som de herboende fans sig eksemplarisk i bylivet før og efter opgøret.

»Set fra et politimæssigt synspunkt er Irland velkommen igen for at spille i Parken. Ingen registrerede episoder med fodboldfans i nattelivet,« skrev Københavns Politi ligefrem på Twitter efter kampen.

Tirsdag bliver det afgjort, om det er Danmark eller Irland, der får en plads ved VM i 2018 i den anden af de to playoff-kampe.

Fra den danske lejr er forventningerne høje. Forud for kampen går danskerne i samlet trop til stadion, og efterfølgende er der lagt op til at tømme de resterende irske ølreserver, når de mange fans mødes på en bar med plads til 2.500 mennesker, fortæller Jakob Worm.

Og hvis det unævnelige skulle ske?

»Det scenarie har vi slet ikke tænkt. Vi forestiller os ikke, at vi ryger ud. Det ville da være en stor skuffelse, men uanset hvad skal vi have en øl efter kampen, og der er så mange glade mennesker herovre, at det bliver svært ikke at få en god aften,« siger Jakob Worm.

Fra irsk hånd har man ellers gjort sit for at få danskerne til at ryste i bukserne. Den irske tv-kanal RTE har udsendt en promo-video med skuespilleren Brendan Gleeson, der reciterer de berømte ord fra nationalpoeten Thomas Dylans klassiker:

»Gå ikke stilfærdigt ind i den gode nat,« gentager han med sin dybe, filmiske stemme, mens videoen viser nogle af de mest ikoniske øjeblikke i irsk fodboldhistorie.

Kampen begynder kl. 20.45 dansk tid.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her