*

Int. fodbold

Midtjyllands milepæl giver håneret over FC København

I klubbens første forsøg vandt FC Midtjylland i Europa efter en vinterpause. Det har danske fodboldklubber haft voldsomt svært ved.

FC Midtjylland tog første stik mod Manchester United ved at vinde 2-1 på hjemmebane i Europa League. Foto: Gregers Tycho

I disse år duellerer FC København og FC Midtjylland om mesterskab, de bedste spillere og overhånden i den direkte konkurrence mellem dansk fodbolds økonomisk fremmeste klubber.

Danske klubber i Europa efter en vinterpause

Fire ud af 17 kampe er vundet. Før FC Midtjyllands sejr over Manchester United var det ikke sket i seks år.

2009 - Europa League

16 delsfinale

FC København – Manchester City, 3-4 samlet, 2-2 på hjemmebane

AaB – Deportivo La Coruña – 6-1 samlet, 3-1 på hjemmebane, 3-1 på udebane

Ottendedelsfinale

AaB – Manchester City – 2-2 samlet, nederlag i straffesparkskonkurrence, 2-0 på hjemmebane

2010 – Europa League

16-delsfinale

FC København – Marseille, 2-6, 1-3 på hjemmebane

2011 – Champions League

Ottendedelsfinale

FC København – Chelsea, 0-2, 0-2 på hjemmebane

2014 – Europa League

16-delsfinale

Esbjerg – Fiorentina, 2-4, 1-3 på hjemmebane

2015 – Europa League

16-delsfinale

AaB – Club Brugge, 1-6, 1-3 på hjemmebane

2016

FC Midtjylland – Manchester United, 2-1 på hjemmebane

Hvis denne konkurrence også gælder præstationer i europæisk fodbold skabte FC Midtjylland med den nærmest sensationelle 2-1 sejr torsdag aften over Manchester United skabte FC Midtjylland sig selv en håneret over FC København.

Klubben fra Ikast/Herning gjorde nemlig noget, FC København aldrig har formået. Den vandt en europæisk fodboldkamp umiddelbart efter en vinterpause i Superligaen, hvilket i seks år har været en nærmest sisyfosk udfordring for alle danske klubhold.

Engelsk avis om United »Dette vil blive husket som en af de største ydmygelser i europæisk sammenhæng«

Et dansk hold har ikke vundet blot en enkelt knockoutkamp  efter vinterpausen siden AaB i 2009 slog et for nedadgående Deportivo La Coruña hold ud af Europa Leagues 16-dels finale og efterfølgende i ottendedelsfinalen vandt 2-0 på hjemmebane mod Manchester City. Nu gjorde FC Midtjylland det.

Endda i klubbens første europæiske knockout kamp nogensinde efter et gruppespil. Sammenlagt har danske fodboldklubber nu vundet fire ud af 17 knockoutkampe efter en vinterpause, hvilket er 24 pct. af opgørene.

»Det er det største enkeltstående resultat i FC Midtjyllands historie. Det er stadig en større præstation at slå Southampton ud over to kampe, men det her kan jo nemt overgå det, hvis vi ender med at slå United ud,« sagde FC Midtjyllands sportsdirektør, Claus Steinlein, efter sejren med henvisning til, da FCM slog Southampton ud af Europa League i august.

FC Midtjylland kan veksle sejr til millioner

Til sammenligning med FC Midtyllands resultat torsdag aften har FC København spillet hele seks knockoutkampe i en 16- eller ottendedelsfinale efter kvalifikation fra et europæisk gruppespil, og klubben har ikke vundet en eneste af dem.

Modstanderne har også været voldsomme med kampe mod Manchester City, Marseille og Chelsea. Tættest på kom FC København i klubbens første knockoutkamp, da det blev 2-2 i Parken i 2009 mod Manchester City.

Man kan samtidig at blinke kalde FC Midtjyllands 2-1 sejr over Manchester United torsdag aften for den største sejr til et dansk fodboldhold i fem år.

Ikke siden FC Københavns succesfulde tur i Champions League-gruppespillet med rekordholdet i 2011 har et dansk hold præsenteret sig så flot i en enkelt kamp, og selv dengang vandt FC København ikke over en klub som Manchester United.

Efter sensationen: Tre midtjyder scorede næsten topkarakter

Faktisk kan man argumentere for, at vi skal helt tilbage til 2006, da FCK vandt 1-0 i Parken over netop Manchester United for at finde en sammenlignelig storsejr til en dansk klub. Dengang var United dog et langt bedre hold end nu med blandt andre en ung Cristiano Ronaldo på banen.

Med sejren torsdag aften mener FC Midtjyllands Claus Steinlein, at der er gode chancer for, at holdet kvalificerer sig videre til ottendedelsfinalen.

»Jeg vil faktisk sige, at der begynder at være en realistisk chance for, at vi går videre. Den hedder 50-50 inden kampen på Old Trafford,« sagde Claus Steinlein efter kampen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her