Fodbold

Domstol har forbudt danske satiretegninger

Det er ikke tilladt at tegne morsomme tegninger på fodboldbossen Sepp Blatters bekostning.

Den 77-årige FIFA-præsident Sepp Blatter har ifølge ham selv et godt rygte, der er værd at værne om. Foto: Walter Bieri

Man må ikke tegne Fifa-præsidenten Joseph "Sepp" Blatter. I hvert fald ikke, hvis man har tænkt sig at tegne ham på en sådan måde, at hans gode ry og rygte kan tage skade af det.

Det har en schweizisk domstol i Zürich bestemt, efter at den 77-årige Sepp Blatter har lagt sag an mod en tegner, som havde tænkt sig at udgive en bog med morsomme tegninger af præsidenten. Det skriver den skotske undersøgende journalist Andrew Jennings på bloggen Transparency In Sport.

Sepp Blatters advokater tager sagen så alvorligt, at de i et brev, der er dateret d. 26. november og adresseret til distriktsdommeren i Zürich, K. Klausberger, bl.a. skriver om Blatter, at "det vil det være umuligt at genopbygge hans gode rygte, hvis tegningerne skulle blive offentliggjort". Bl.a. på baggrund af dette har domstolen nu afgjort, at tegningerne ikke må udgives noget sted i verden.

En fiktiv hovedperson

Bogen "The Platter Cartoons" - på dansk Platter-tegningerne - er tegnet af danske Ole Andersen, som er en tidligere professionel fodboldspiller og -træner, der nu er bosat i Schweiz.

Bogen har angiveligt en ganske fiktiv hovedperson, men det narrer ikke Sepp Blatter, der i brevet til dommeren  har anført, "at det - på trods af forfatterens forsikring om, at der er tale om en fiktiv person - er ganske indlysende for gennemsnitslæseren, hvem der er tale om".

Ole Andersen har tidligere tegnet sjove tegninger om fodboldens verden og endda fået ros af FIFA for "hans fodboldrelaterede underholdningsmateriale". Men rosen stoppede med udsigten til en udgivelse af "Platter-tegningerne".

FIFA betaler omkostningerne

Som med-sagsøger i sagen står fodboldforbundet FIFA anført, hvilket ifølge journalisten Andrew Jennings betyder, at forbundet betaler Sepp Blatters sagsomkostninger.

Jennings, som har set nogle af tegningerne til bogen, forstår godt, hvorfor Sepp Blatter er af den opfattelse, at tegningerne er ganske forfærdelige.

"Tegningernes synd er, at de ikke tager kejseren af verdens fodbold så seriøst, som han tager sig selv," skriver Andrew Jennings, som tidligere har undersøgt korruptionsanklager i FIFA og derfor ikke er på særlig god fod med Sepp Blatter.

Tegningerne er krænkende

Sepp Blatter og FIFA mener, at tegningerne er så alvorlige, at man har valgt at kalde en mulig udgivelse af tegningerne for "en krænkelse af privatlivets fred". Blatter og FIFA har ifølge skriftet flere gange forsøgt at få Ole Andersen til at skrive under på en erklæring om, at han ikke ville udgive tegningerne, men da dette ikke så ud til at lykkedes, måtte de ty til domstolene.

Retten har bestemt, at Ole Andersen kan modtage bøder på op mod 10.000 schweizerfranc, svarende til omkring 61.000 kr., hvis tegningerne på noget tidspunkt alligevel bliver offentliggjort.

Advokaternes brev til retten i Zürich kan læses her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her