Ribérys onde cirkel

Franck Ribéry er den tidligere helt, som har svært ved at genvinde franskmændenes hjerter

Artiklens øverste billede
Franck Ribery

Sidste gang Franck Ribéry gjorde sig bemærket på det franske landshold, var det iført klipklappere. Det skete for to år siden under VM i Sydafrika, hvor Frankrig led et nederlag på 2-0 til Mexico. Kampen betød, at Frankrig mere eller mindre var på vej hjem fra slutrunden.

To dage efter troppede spilleren for Bayern München op på stranden iført badetøj, hvor han skulle interviewes til den franske fodboldkanal, Téléfoot.

”Vi har det svært,” var hans forklaring på holdets dårlige præstation. Men Riberys ord dækkede over mere end bare VM-fiaskoen. Den dækkede også over de hændelser, der skete forud for kampen, hvor Anelka havde råbt ukvemsord efter træner Raymond Domenech i omklædningsrummet. Så var der også Zahia-affæren få måneder før VM, hvor Ribéry og Sidney Govou blev taget med en prostitueret.

Få timer efter interviewet på tv nægtede Ribéry og hans holdkammerater at træne, og efter alt at dømme, var det Ribéry, som var hovedmanden bag en af de mest latterlige strejker i fodboldhistorien. Resultatet: et ynkeligt exit for ”Les Bleus” efter første runde, og derudover tre kampes karantæne til Ribéry for sin rolle i ”landsholdsmytteriet” i Knysna.

Et kæmpe talent

Ribéry er dog klar til igen at trække i trøjen for Frankrig. Men det er langt fra ensbetydende med, at han får en plads ved det kommende EM. Selvom Dunga, den tidligere brasilianske landsholstræner, har beskrevet ham som ”det største talent på det franske hold, sammen med Benzema”, så har den franske landsholdstræner, Laurent Blanc, gentagende gange udtalt, at intet er givet på forhånd for Bayern München-fløjen.

”Pladsen er ikke reserveret til nogen specifik spiller. Så længe jeg er træner, giver jeg pladsen til den bedste spiller. Der er altså mulighed for både Malouda, Ribéry og måske Payet. Sådan er det, og det vil ikke ændre sig.”

Verden har forandret sig meget for Franck Ribéry, som hele Frankrig tog til sit hjerte under VM i Tyskland i 2006. På det tidspunkt havde Ribéry en lysende fremtid foran sig på det franske hold, hvor han var blevet udråbt til Zidanes efterfølger. Der var meget, der talte til Ribérys fordel. Han havde allerede dengang en fantastisk spillestil, som de franske tilhængere var vilde med, og så gjorde han altid alt for at yde sit bedste.

Men frem for alt, så havde han en god historie at fortælle. Det var den klassiske fortælling om et menneske, der klarer sig mod alle odds og ender med at få succes.

Han er født i Boulogne-Sur-Mer, der ligger i Nordfrankrig. Han voksede op i det fattige kvarter Chemin Vert, der for alvor blev kendt i 2004 efter en sag om børnemishandling. Det er samtidig et område, hvor en tredjedel af befolkningen er arbejdsløs. Franck Ribéry er søn af en bygningsarbejder og en hjemmegående husmor. Han har selv sagt, at han sjældent var på ferie som barn ”bortset fra den ene gang, hvor han kom en tur til Eurodisney i Paris”.

Hans debut som fodboldspiller har givet ham lige så dybe ar på sjælen, som dem han har i ansigtet. Arrene i ansigtet fik han som 2-årig, da han var involveret i en trafikulykke. ”Forruden blev knust, og jeg fik stykkerne i hovedet.” Som 16-årig blev han bortvist fra skolen efter en slåskamp, og som 20-årig kæmpede han for sin karriere som fodboldspiller i Alés – et tredjedivisionshold.

Efter afslag fra Caen, Amiens og Guingamp kom Ribéry til Brest, hvor han tog de første skridt mod berømmelse. Han endte senere i klubber som Metz, Galatasaray, Marseille og Bayern München. Ribéry har et imponerende cv, som han har formået at opbygge uden om fodboldskolerne (som det franske fodboldforbund står bag), der ellers har til formål at hjælpe unge, franske talenter på vej. Langt de fleste franske fodboldspillere, der spiller på internationalt plan, har været en tur igennem dette skolesystem.

Meget er forandret

Ribérys kone, Wahiba, er lige så almindelig som ham selv, og hun har haft en god indflydelse på ham.

”Jeg mødte hende, da jeg var 16 år gammel. Vi boede i det samme kvarter. Hun var perfekt for mig i enhver henseende. Det er ikke, fordi jeg nu er professionel fodboldspiller, at jeg har forandret mig,” sagde han tilbage i 2006.

For franskmændene er Ribéry symbolet på, at man kan være en helt almindelig mand, og alligevel blive en af verdens bedste fodboldspillere. Det har tidligere givet ham stor popularitet i landet.

Men meget har forandret sig for Ribéry. Det gik dårligere for det franske landshold, og efter sejrene ved VM i 98, EM i 2000 og andenpladsen ved VM i 2006, havde holdet pludselig svært ved overhovedet at komme videre fra de indledende runder ved EM i 2008 og VM i 2010. Det var nok til at franskmændene vendte sine helte ryggen.

De franske spillere blev skældt ud for at være arrogante, overbetalte egoister, der slet ikke havde nogen fornemmelse for, at landet befandt sig en økonomisk krise. I stedet for solskinshistorien om Ribéry, der havde klaret sig mod alle odds, var det nu hans udskejelser, der fik plads i medierne – herunder episoden med den prostituerede, som hjalp ham med at fejre hans 27-års fødselsdag.

Det kom også frem, at Ribéry forlod Metz tilbage i 2004, efter han havde været involveret i et slagsmål på et diskotek. Han havde desuden opført sig truende over for Olympique Marseilles’ tilhængere, fordi de havde været utilfredse med resultaterne. Han var også tæt på at rode sig ud i endnu et slagsmål med en anden spiller lige før landsholdet rejste til VM i Sydafrika. Og sidst men ikke mindst blev Ribéry kritiseret for sin lette omgang med penge, og generelt var stemningen mod ham iskold.

Stadig upopulær

I dag er Ribéry i gang med at forsøge at vinde franskmændenes hjerter tilbage.

”Han vil gerne genvinde deres tillid. Han har brug for den samme opbakning fra dem, som han får i Bayern München,” har Vahid Halihodzic sagt.

Halihodzic er tidligere træner for Lille og Paris Saint Germain. Men hvis det skal lykkes for Ribéry, må han nødvendigvis begynde at tale med den franske presse igen, som han ellers har ignoreret siden VM i 2010.

”Jeg er ikke nogen engel, og jeg har ikke nogen lang uddannelse bag mig, men jeg er ikke dum, og jeg er heller ikke forskruet. Jeg nåede bare et punkt, hvor jeg ikke anede, hvordan jeg skulle bryde den onde cirkel. Jeg var blevet så berømt, at alle kendte til selv den mindste fejltagelse, og det betalte jeg dyrt for,” sagde han i februar til det franske magasin, L’Équipe.

Men vejen til franskmændenes hjerter kan vise sig at blive lang. Når han spiller for landsholdet, er det som om, at han anstrenger sig for meget. Han styrter af sted og forsøger forgæves at drible sig vej igennem på modstanderens banehalvdel. Han går hellere mod målet selv i stedet for at forsøge at spille sine holdkammerater.

Stemningen omkring hans person er stadig dårlig, og senest har han gjort sig upopulær ved at drille unge spillere fra provinsen som f.eks. Debuchy og Cabaye.

Da han kom tilbage til Marseille i marts for at spille kvartfinalen i Champions League, buede tilskuerne ad ham på Stade Vélodrome. Selvsamme tilskuere havde tidligere kastet sig for fødderne af ham i glansperioden mellem 2005 og 2007. Ribéry var uforstående over for reaktionen.

“Jeg forsøger hele tiden at glatte ud, men det er svært, fordi der er så mange ting, som jeg ikke forstår. På et tidspunkt bliver det bare for meget.”

Hvis Ribéry for alvor skal ændre noget, skal han gøre Frankrig til et vinderhold igen. Hvis han kan det, er der god mulighed for, at alle kan starte forfra på en frisk.

Artiklen er skrevet af fodboldskribent ved So Foot, Stéphane Régy.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består af et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.