Tyske stjerner vil have EM-guld

Podolski og Schweinsteiger tog Tyskland med storm i 2006, siden er de gået hver sin vej.

Artiklens øverste billede

Det var under VM i Tyskland i 2006, at folk fik en ny side af det tyske landshold at se. Solen skinnede på holdet i ugevis, og der var ikke mange skyer, der kunne kaste skygger på holdets præstation.

Den tyske befolkning var i strålende godt humør, og landsholdet spillede fantastisk. Men i sidste ende var VM ikke nogen ultimativ succes – særligt ikke, hvis man er typen, som mener, at en tredjeplads på hjemmebane ved et VM ikke er en succes.

Kort sagt, så passede hverken tyskerne, deres fodboldspillere eller vejret ind i den stereotype opfattelse af landet og dets befolkning. Til gengæld harmonerede de evigt smilende “Schweini og Poldi” perfekt med tyskernes solskinsfortælling med deres drengede charme. I 2006 var Bastian Schweinsteiger og Lukas Podolski de unge stjerner på det tyske landshold, og deres popularitet nåede uanede højder.

Den ubestridte maestro

Ved EM i Ukraine og Polen i 2012 er det tyske landshold udråbt som en af EM-slutrundens helt store favoritter. Schweinsteiger og Podolski, som begge nu er fyldt 27 år, er med på holdet igen. Men de kommer til at spille forskellige roller. Schweinsteiger er – hvis lige vi ser bort fra Mesut Özil – midtbanens ubestridte maestro.

Podolski med den stærke venstrefod har til gengæld fået en mindre fremtrædende rolle på holdet, og særligt nu hvor han har fået en stærk konkurrent i André Schürrle fra Bayer Leverkusen. For at kunne forstå, hvorfor de to spillere har fået så forskellige roller på det tyske landshold, må vi kigge på, hvordan Schweinsteiger og Podolski har udviklet sig de seneste år.

Hvis man ser Podolski træne, er man ikke i tvivl om, hvem han er som person. Han elsker fodbold. Der har ikke været så meget at grine ad i Köln i den senere tid, men Podolski er typen, som formår at holde det gode humør selv i svære situationer.

Han springer rundt mellem holdkammeraterne som en fyrig hingst, hvor han driller dem med vanskelige afleveringer. Hvis nogen har svært ved at tæmme bolden, eller hvis bolden triller væk, griner han gavtyveagtigt. Hans let foroverbøjede løb, det drengede smil og de opadvendte tommelfingre. Det er Poldi i en nøddeskal.

Springbræt til noget stort

Da han var barn, behøvede hans forældre aldrig at være bekymrede for ham. Hvis han kom sent hjem, vidste alle på gaden, hvor de kunne finde ham: I parken hvor han spillede fodbold. Som professionel fodboldspiller får man indtryk af, at Podolski glemmer alt omkring sig, når han er på banen.

”Når jeg er på banen er jeg glad, for her kan jeg lukke alt andet ude. Fodbold har en afslappende effekt på mig, og jeg vil meget hellere spille, end at gå ud at spise eller shoppe,” har han tidligere sagt.

Efter VM i 2006 virkede det ikke til, at der var noget, som kunne stoppe Podolski. Han blev kåret som den bedste ungdomsspiller under turneringen, og efter VM flyttede han og Schweinsteiger fra barndomsklubben i Köln til Bayern München. Podolski håbede selv på, at klubskiftet ville blive springbrættet til en international karriere.

Men på trods af at han havde skabt en masse opmærksomhed omkring sit talent i Köln, så havde han det sværere i München. I den første sæson virkede han mest af alt fortabt. Han blev skadet, og det virkede ikke som om han rigtig faldt til i München.

I anden sæson så det umiddelbart bedre ud. Jürgen Klinsmann blev træner for Bayern München, og dermed var VM-trioen fra 2006 bestående af Schweinsteiger, Klinsmann og Podolski atter samlet. Men kort tid efter meddelte Klinsmann, at Podolski kun var hans tredjevalg på pladsen som angriber efter spillere som Miroslav Klose og Luca Toni. Podolski har aldrig helt fundet ud af hvorfor.

”Da jeg hørte, at Klinsmann kom til Bayern, var jeg meget begejstret,” har han sagt. ”Men da han så sagde det der under vores første samtale, måtte jeg spørge mig selv, hvad det var der lige skete.”

En svær periode

Det var en svær periode for Podolski, og han har også selv meget blandede følelser omkring tiden i Bayern:

“Jeg har fået en masse erfaring, og jeg var også med til vinde et par mesterskaber, men jeg fik for lidt spilletid. Når jeg endelig fik ti minutter på banen, blev det blæst kæmpestort op, og hvis ikke det lykkedes mig at skyde på mål, så sagde alle med det samme, at ’Lukas kan ikke’.” Det kunne ikke undgå at påvirke Podolski.

“Hvis sådan noget står på i længere tid, så er det svært for en fodboldspiller. Så mister man noget af spilleglæden. Når jeg ser på Bayerns hold nu, så tænker jeg somme tider, om jeg ikke på en eller anden måde kunne havde passet ind. Men det er heldigvis fortid. Det var selvfølgelig ikke sjovt for mig, når jeg ikke fik lov til at starte inde. Men heldigvis kom jeg af med mange af mine frustrationer under ugens træning.”

I 2009 vendte han tilbage til sit elskede Köln, som i et par sæsoner nu har været tæt på at måtte rykke ned.

Det har selvfølgelig påvirket hans rolle på det tyske landshold, som er blevet mindre fremtrædende. Efter EM skal Lukas Podolski til Arsenal. Om han kan sætte sit præg på en klub af den kaliber må tiden vise.

En hæmsko

Efter den sorgløse sommer i 2006 har livet heller ikke været helt uden bekymringer for Bastian Schweinsteiger. Efter slutrunden virkede det som om, at han levede et lidt for komfortabelt liv hos de tyske mestre hos Bayern München. Hans agent Rober Schneider sagde:

”En god spiller vil allerede tidligt i forløbet tjene mange penge hos en klub som Bayern. Det var måske det, som sportsdirektør Uli Hoeness refererede til, da han sagde, at Bastian altid havde haft det let.”

Schweinsteiger havde på det tidspunkt en fast plads i startopstillingen i Bayern, men det var andre spillere, som trak i trådene. Hans image som sjove Schweini, der havde gjort ham og Podolski så populære i Tyskland, var i stedet en hæmsko for ham. Efterhånden blev han mere opfattet som fodboldspilleren, der ikke ønskede at blive voksen.

Hans venskab med Poldi har dog tilsyneladende aldrig været så tæt, som det er blevet gjort til. Men en ting havde spillerne dog til fælles, og det var, at de begge tog fodboldkarrieren op til genovervejelse i 2009. Podolski besluttede sig for at tage tilbage til Köln og spille for barndomsklubben igen. Men Schweisteiger besluttede sig for at blive i Bayern, hvor han knoklede for holdet og for at ændre folks opfattelse af ham.

Det var en hjælp for ham, da han langt om længe slap for at spille på fløjen, hvor han aldrig har befundet sig specielt godt. Midtbanen har altid været det rette element for ham. Desværre har klubbens trænere altid enten overset hans talent, eller også har de ment, at der har været bedre spillere til pladsen. Det var ikke før, Louis Van Gaal tegnede en lille – men altafgørende – pil på sit taktikbræt, at Bastian Schweisteigers karriere igen tog fart.

Vil vinde titler

Modsat Podolski valgte Schweinsteiger også at lægge rollen som spasmager fra sig. I dag er han derfor også en nøglespiller både i Bayern og på landsholdet. Han var desuden en af de spillere, som ikke ønskede en offentlig modtagelse af landholdet i Berlin efter VM i 2010. Han mente ikke, at holdets tredjeplads var værd at fejre.

”Jeg er tidligere blevet nummer tre ved VM, så jeg var ikke specielt begejstret. Jeg er nået til et punkt, hvor jeg vil vinde de internationale titler. Jeg ønsker ikke at trække mig tilbage som fodboldspiller uden at have vundet en stor slutrunde for Tyskland. Det har jeg ikke lyst til.”

Det lader til, at han og kollegaen, Philip Lahm, nu fungerer som en slags mentorer, der skal hjælpe den næste generation af spillere på vej, der tæller talenter som Mesut Özil, Thomas Müller og Sami Khedira.

”Når du hele tiden er med til at præstere på højt niveau, så tager du mere og mere ansvar,” siger Schweinsteiger.

”Sådan er det i ethvert job. Det er lettere at dele ud af dine erfaringer efter et par år i jobbet. Min træner i Bayern har givet mig en plads på banen, som gør, at jeg kan spille op til mit bedste. Som viceanfører hos Bayern og på landsholdet mener jeg også, at jeg er bedre rustet til at hjælpe de unge spillere. Af egen erfaring ved jeg, at man som spiller godt kan falde ned i lidt af et hul på et tidspunkt i karrieren. Så er der behov for en person, som kan vise en, hvordan man hurtigst muligt kommer op igen. Den person kunne godt være mig.”

En anden person

Schweinsteiger er selv faldet i et par huller undervejs i karrieren. Han har prøvet at blive sendt hjem fra en stor slutrunde. Det skete under EM i 2008, hvor han i kampen mod Kroatien fik det røde kort. Det var i øvrigt en kamp, som Tyskland tabte 2-1. I november 2009 oplevede han, at hans egne fans fra Bayern München buhede ad ham.

”Alle de bærende spillere var til stede, og da navnene blev råbt op på Mark van Bommel og Philipp Lahm jublede tilhængerne. Men da mit navn blev råbt op, buhede de. Det var hårdt. I dag er stemningen heldigvis vendt, og tilhængerne er glade for mig igen. Men i et helt år blev jeg buhet ad af mine egne fans, fans som jeg altid har ydet mit bedste for. Jeg vil altid huske det øjeblik, for det viste mig, at lige så hurtigt, du kan nå til tops i fodbold, lige så brat kan du falde.”

Lige nu er Schweinsteiger dog på toppen. Han bliver hele tiden bedre, og han har også ændret sig uden for banen. Han har selv bedt om at blive kaldt ved sit fulde navn, Schweinsteiger, i stedet for Schweini, der måske nok klinger en smule useriøst.

”Det er et navn, som hjalp mig frem i starten af min karriere, men alle bliver ældre, og jeg er en anden person nu.”

Artiklen er skrevet af journalist ved 11Freunde, Tim Jürgens.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består af et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.