Portugal-stjerne ville være fisker

Portugals Fabio Coentrão har tillagt sig nogle sære vaner i Spanien, hvor han bor tæt på Ronaldo.

Artiklens øverste billede

Hvis Fabio Coentrão ikke var blevet professionel fodboldspiller, kunne han sagtens have været blandt de ombordværende på den fiskerbåd, som sank ud for Figueira da Foz i november 2011.

I stedet var det et af hans familiemedlemmer, José Manuel Coentrão. Den 30. november forsvandt 6 besætningsmedlemmer på fiskerbåden Virgin do Sameiro sporløst, og man frygtede det værste i byen Caxinas, hvor Fabio Coentrão er vokset op. To dage gik uden livstegn, og derefter skete miraklet.

Efter 56 timer blev besætningen fundet i god behold af det portugisiske flyvevåben. Det var lykkedes José Manuel Coentrão at få resten af besætningen over i en redningsbåd, hvor de måtte vente på hjælp i mere end to døgn. Efter han blev reddet sagde José Manuel Coentrão:

“Jeg var ved at miste håbet. På andendagen gik et af besætningsmedlemmerne i panik, og han begyndte at sparke til redningsbåden for at komme ud. Jeg måtte slå ham to gange for at få ham til at slappe af, og bagefter måtte vi binde ham. Heldigvis skete miraklet.”

Da José Manuel Coentrão blev spurgt om, hvad han så skulle nu, svarede han:

“Jeg skal ud på havet igen, for havet er mit liv.”

Blev "Lippi" i London

Fabio Coentrão har altid sagt, at hvis ikke han skulle have været fodboldspiller, så var han blevet fisker. Han voksede op i fiskerlandsbyen Caxinas, der ligger mellem Vila do Conde og Povoa do Varzim i Portugal.

”Jeg havde en hård barndom, og min far, der var fisker, måtte tage væk og forsøge at få arbejde i et andet land, så han kunne forsørge familien.”

I lange perioder arbejdede begge forældre i Frankrig (sammen med to af deres sønner), men den unge Fabio måtte blive i Caxinas sammen med sin tante.

”Jeg kan huske, at min mor arbejdede på en fiskefabrik [før de tog til Frankrig], og jeg tog somme tider hen og besøgte hende. Jeg arbejdede selv i et bageri – men har også prøvet kræfter med jobbet som maler og byggeriarbejder. I sidste ende fik jeg dog mulighed for at koncentrere mig om fodbolden.”

Coentrãos talent blev først opdaget af Rio Ave, og efter en række kampe på førsteholdet, blev Coentrão som 18-årig inviteret til Chelsea af Jose Mourinho for at træne med holdet. Sporting og Benfica var også interesserede i ham, men han endte med at tage til London. Der havde han det midlertidigt svært. Baltemar Brito, der var en del af det daværende trænerteam, husker Coentrãos besøg.

”Under Fabios besøg i London var han altid sammen med sin agent, Jorge Mendens, eller en af hans medarbejdere. De hentede ham på hotellet, tog ham til træning osv. Han var bare en stor knægt. Det må have været svært for sådan en som ham at forlade Caxinas for at tage til London, og så skulle bevise sit værd blandt en række berømte spillere.”

Han trænede fire eller fem gange med førsteholdet, men han var alt for genert og forlegen. Det var først under den sidste træning, at han fik vist, hvad han kunne. Spillerne i Chelsea kaldte ham ’Marcello Lippi’, fordi han på mange måder mindede om den italienske landstræner. Coentrão kunne ikke tale engelsk, så han havde svært ved at forstå, hvad de sagde om ham. Da han fandt ud af, hvorfor de kaldte ham Lippi, begyndte han at føle sig mere selvsikker, og det var på det tidspunkt, at for alvor viste sin kunnen.

Svær tid i karrieren

Det var ikke nok til, at Chelsea skrev kontrakt med ham, så fløjspilleren tog tilbage til Rio Ave. Kort tid efter slog Benfica til, og der fik han lov til at spille med i seks kampe, før klubben lånte ham ud til Nacional i Madeira. Drengen fra Caxinas havde tilbragt en måned i London, så et halvt år i Lissabon og så yderligere et halvt år på Madeira. Hans sværeste udfordring lå dog stadig foran ham: at spille i Spanien for Zaragoza.

Efter seks måneder i Nacional kom Coentrão til Zaragoza, hvor han også var i seks måneder. Træneren for Zaragoza, der dengang var Marcelino Toral, har sagt om Coentrãos tid i Zaragoza: “Han kom til klubben som en del af den aftale, der sendte Pablo Aimar til Benfica. Han faldt aldrig rigtig til, og det virkede ikke som om, at det betød ret meget for ham, hvad der skete i Zaragoza. Jeg havde en fornemmelse af, at han ikke havde lyst til at være i klubben, og han forlod os i januar.”

Coentrãos opfattelse af tiden i Zaragoza er meget lig Torals.

”Jeg ville stoppe med at spille fodbold, hvis jeg skulle tilbage til Zaragoza. De forstod mig aldrig som person eller spiller. Efter jeg er kommet til Real Madrid kan jeg tydeligt se, at de tog fejl af mig. Men det værste er alligevel, at træneren, eller en anden, har forsøgt at bilde folk ind, at jeg fester for meget og ikke passer på mig selv. Det er ikke i orden,” har han for nyligt sagt.

Han tog tilbage til Rio Ave og var der i yderligere seks måneder, før han endte med at slå sig ned i Benfica. I sæsonens første kamp blev Coentrão sat ind på venstre back. En ny plads og en ny start. Han har ikke kigget sig tilbage over skulderen siden.

Er vokset som person

Efter en fantastisk sæson som venstre back, udtog landstræner Carlos Queiroz ham til VM. På det tidspunkt var Coentrão blevet gift, og hans kone ventede deres første barn. Drengen var blevet voksen, og han ankom til slutrunden som en mand.

“Da jeg var yngre, tænkte jeg kun med mine fødder. I dag tænker jeg også med hovedet. Jeg har haft lidt vanskeligheder i starten af sæsonen, men generelt føler jeg mig godt tilpas på pladsen som venstre back. Jeg synes, at jeg har gjort det godt i anden halvdel af sæsonen, og jeg vil gerne sige tak til Jorge Jesus, fordi at han turde satse på mig til trods for alt det, der er sket de sidste to år. Han har givet mig selvtilliden til at spille, som jeg ved, jeg kan.”

Fabio Coentrão spillede et fantastisk VM, og mange eksperter havde ham som favorit på venstre back, da de udtog deres all stars-hold. Han blev i Benfica i yderligere et år, men så kom Coentrãos agent, Jorge Mendes, med et tilbud, han ikke kunne takke nej til. Midtvejs i sæsonen havde Coentrão godt nok sagt, at han ville blive i Benfica for altid, men det var før, Real Madrid kom og bankede på. Herefter gjorde Coentrão alt, hvad han kunne for at komme væk fra Benfica.

Efter en kamp for det portugisiske landshold gik han med til at tale med en spansk journalist, der var til stede. Strategien var tydelig. Hvis Coentrão indrømmede, at han gerne ville spille for Real Madrid, så ville det lægge pres på Benfica. Derudover gjorde Mourinho, der er træner for Real Madrid, og Mendes alt, hvad de kunne for at få ophævet Coentrãos kontrakt med Benfica.

”Jeg har haft to fantastiske år i Benfica, men jeg synes, at det er blevet tid til at forlade klubben, og jeg håber, at klubbens fans vil forstå min beslutning. Der er kun en klub, som jeg ville forlade Benfica for, og det er Real Madrid. De har Ronaldo, verdens bedste spiller, og de har Mourinho, verdens bedste træner.”

Solgt til Real Madrid

Benfica sagde, at de ikke ville lade Coentrão gå for mindre end 225 mio. kr. – og det gjorde de heller ikke. Kort tid efter købte Benfica Garay fra Real Madrid for et ikke offentliggjort beløb. For Coentrão betød skiftet til Real Madrid, at han stod over for sit livs udfordring. Han skulle til at kæmpe om en plads på holdet, og han skulle igen prøve kræfter med La Liga, hvor det tidligere var gået så skidt med Zaragoza.

I Madrid har han holdt lav profil det meste af tiden, men han har fået tillagt sig nogle sjove vaner.

”Jeg bor tæt på Christiano Ronaldo. Somme tider tager jeg over til ham, for at hente grøntsager i hans have. Når han ikke er hjemme må jeg klatre over muren for at komme ind.”

Coentrão er blevet endnu bedre med José Mourinho som træner. Mourinho har brugt ham som central midtbanespiller sammen med Marcelo som back. Indtil videre har Coentrão spillet mere end 30 kampe for Real Madrid, og det er gået fint set i lyset af, at det har været et lidt uroligt år for ham med en ny plads på banen.

Selvom Coentrão har opnået stor succes, så er han stadig bare rebellen fra Caxinas. En køn knægt i en by fyldt med fristelser. Da han blev 24 år, blev der taget et billede af ham sammen med Ronaldo, hvor han står med en cigaret i hånden.

Det vakte forargelse i medierne, og Mourinho endte med at udelukke ham fra holdet i den næste kamp. Coentrão gav igen og sagde:

“Det var min fødselsdag, og det var en engangsforestilling. Jeg er virkelig skuffet over de ting, der er blevet skrevet om mig i medierne, fordi der ikke er nogen, som kan sige noget ondt om mig.”

”Jeg er professionel. Jeg har altid gjort mit bedste for de klubber, jeg har spillet i, og det er ikke rimeligt at så tvivl om det på grund af et enkeltstående tilfælde.”

Mon ikke alligevel han formår at lukke munden på sine kritikere (igen), når Portugal møder Danmark, Tyskland og Holland ved EM. Det tror vi.

Artiklen er skrevet af fodboldskribent ved Maisfutebol, Vitor Hugo Alvarenga. Under sommerens EM-slutrunde kan du følge Vitor Hugo Alvarenga på Twitter.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består af et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.