Er han Ukraines nye Shevchenko?

22-årige Yarmolenko kaldes "Den nye Shevchenko" i Ukraine og kan få sit gennembrud ved EM.

Artiklens øverste billede

En kold aften i marts var humøret hos Andrey Yarmolenko særligt dystert. Han og holdkammeraterne fra Dynamo Kiev havde netop slået bundholdet Vorskla med 1-0, men de havde måttet kæmpe for sejren. Yarmolenko selv havde spillet så ringe, at han måtte skiftes ud i første halvleg.

Han var tydeligvis ikke i humør til at tale med medierne, men journalisterne fra det lokale tv-selskab insisterede. De begyndte at bombardere ham med spørgsmål om, hvorfor Dynamo havde spillet så dårlig en kamp, og hvorfor han selv var blevet udskiftet.

Yarmolenko nægtede flere gange at svare på spørgsmålene. Til sidst sagde en journalist til ham:

“Du er fodboldspiller og tilmed en offentlig person – det er din pligt at svare på de her spørgsmål.”

Yarmolenko værdigede end ikke journalisten et blik men svarede blot:

”Nej, jeg er ikke fodboldspiller,” og gik så sin vej.

Havde det svært

Udtalelsen kom på et tidspunkt, hvor Yarmolenko havde det svært og ikke var sikker på, at han egnede sig som professionel fodboldspiller. Havde man dengang spurgt Dynamos egne tilhængere, havde de nok været mest tilbøjelige til at give ham ret.

Det var hans første sæson som fast spiller på holdet, og han havde endnu ikke spillet op til sit bedste. Presset syntes at være for stort for ham, og han fik hård kritik.

Yarmolenko måtte høre for sin udtalelse i medierne, og sarkasmen var tydelig i flere af de kommentarer, som Yarmolenko fik med på vejen:

“Du siger at du ikke er fodboldspiller? Det har vi da vidst længe” og mere af samme skuffe.

Det blev så slemt, at klubbens formand, Ihor Surkis, i en periode forbød Yarmolenko at tale med pressen.

Det er nu to år siden, og Yarmolenko er næsten ikke til at genkende. Nu er han Ukraines store håb, når EM-medværterne møder England, Frankrig og Sverige under den kommende slutrunde. Der er sågar tale om, at han muligvis skal til Liverpool at spille. For Yarmolenko har det været højt at flyve og dybt at falde.

Men der er igen tvivl om, at fodboldspilleren, der som 17-årig blev udråbt til at være den nye Shevchenko, er flyvende igen.

Vejet og fundet for let

Yarmolenkos karrierevej har aldrig været ligetil. Tværtimod. Da han var 13 år gammel, kom han til Dynamo Kiev på en ungdomskontrakt. Allerede efter et år måtte han vende tilbage til Desna, fordi han ikke kunne leve op til de fysiske krav, som klubben stillede.

For mange ville det have været ensbetydende med et karrierestop. Men fire år senere befandt Yarmolenko sig pludselig i søgelyset igen.

Under en pressekonference i 2006 blev Dynamos træner, Anatoly Demyanenko, spurgt om, hvorfor han aldrig gav unge spillere en chance på banen. Her brød klubbens talsmand Alexei Semenenko pludseligt ind i samtalen:

”Jeg er for nyligt blevet informeret om, at vores talentspejdere har fundet en spiller 130 km fra Kiev. Han kaldes allerede ”den nye Shevchenko” af eksperterne.”

Der var ingen, som vidste, hvem denne nye Shevchenko var, før næste dag da aviserne fandt frem til, at Semenenko havde haft Yarmolenko i tankerne.

En hård fodboldstart

Yarmolenko er født i Skt. Petersborg i Rusland, hvor hans forældre arbejdede indtil Sovjetunionens sammenbrud. Herefter vendte de tilbage til Ukraine.

”Jeg blev født i Skt. Petersborg, der dengang hed Leningrad, men jeg husker ikke så meget fra de år. Jeg var kun tre år gammel, da min familie tog tilbage til Ukraine.”

Yarmolenko har derfor heller ikke noget tilhørsforhold til Rusland.

”Jeg har kun én nationalitet, og derfor har jeg heller aldrig overvejet at spille for Rusland,” har han sagt.

Der har aldrig været nogen tvivl om, at Yarmolenko er en talentfuld fodboldspiller. Det var også dette talent, der gjorde, at han fik tilbuddet om at spille for Dynamo som 13-årig. Men fiaskoen i hovedstaden fik ham til at overveje, hvad der var vigtigt for ham på det tidspunkt.

”Jeg savnede mine forældre. Mit fokus var ikke på fodbold, men på savnet af familie og venner. Jeg kom nok bare til Kiev i en alt for ung alder.”

“Jeg følte mig svag, og jeg følte ikke, at jeg blev fysisk stærkere. Det var en svær periode i mit liv. Senere indså jeg, at beslutningen om at vende tilbage til var den rigtige”.

Der var ingen sure miner hos Kiev, og klubben gjorde det rigtige, da den sendte Yarmolenko hjem til Tjernihiv. På det tidspunkt havde det ikke været nogen god ide at sælge ham til andre klubber. I Tjernihiv fortsatte han sin udvikling, og han følte sig mentalt klar til at vende tilbage til Dynamo som 17-årig.

Tilnavn er lidt misvisende

At Yarmolenko kaldes ”den nye Shevchenko” er nok en smule misvisende. Shevchenko var (og er) berømt for sit skarpe instinkt foran mål og hans evne til at læse spillet og positionere sig i straffesparksfeltet. Yarmolenko derimod er ikke en, der ligeså naturligt scorer mål. I de 18 måneder, han har spillet for Dynamo, har han kun scoret otte mål. Til gengæld er han i stand til at spille stort set alle positioner i offensiven.

Imod slutningen af sæsonen 2007/2008 besluttede træneren, der dengang var Yuri Semin, at give den unge Yarmolenko chancen. Angriberen kvitterede med at score kampens afgørende mål.

Den efterfølgende sæson var en kamp for Yarmolenko, da Semin igen foretrak mere erfarne spillere frem for den unge teenager. Men så blev Semin udskiftet til fordel for en anden russer, Valery Gazzaev, som genintroducerede Yarmolenko på førsteholdet. Han bragte også Andrej Shevchenko tilbage fra Chelsea.

Gazzaey foretrak en 4-3-3-opstilling, og han mente, at Yarmolenko kunne spille på fløjen. Det var ikke noget, som klubbens tilhængere var enige i. De så i stedet den høje, unge spiller som angriber med sit stærke og energiske spil. I optaktsfasen til sæsonen blev Yarmolenko sågar prøvet på venstre back, og umiddelbart var det ikke en plads, som han havde det godt med.

Endelig vendepunktet

Men langsomt begyndte det at gå bedre. Medierne og klubbens tilhængere var efter ham, men i det mindste troede hans træner på ham. Efter Yarmolenkos debut på førsteholdet, sagde han:

”Jeg vil gerne takke min træner [i Desna, red.] og særligt Valery Gazzaev, fordi han troede på mig, og gav mig chancen for at starte inde for Dynamo.”

Gazzaev valgte at overhøre kritikken fra medierne og klubbens fans, og den uheldige første halvleg mod Vorskla var en af de få gange, hvor Gazzaevs tiltro til spilleren vaklede. Det er derfor ikke overraskende, at Yarmolenko er ham så taknemmelig.

Efter at have vundet en fast plads på førsteholdet, tog det ikke lang tid, før Yarmolenko fik sin debut på Ukraines landshold. Han scorede hurtigt i begge kampe mod Andorra, men fik så problemer i VM-kvalifikationskampene mod Grækenland i 2009, som Ukraine i øvrigt tabte.

I Dynamo fortsatte Yarmolenko sin udvikling. For hver sæson er han blevet bedre, og efter sin anden sæson sagde han:

”Det føltes virkelig godt at kunne lukke munden på mine kritikere. Jeg har læst alle de negative kommentarer på nettet, men jeg tager dem med et smil. Selvfølgelig er der dem, som bliver ved med at se ned på mig, men heldigvis er der nu færre af dem derude.”

Nu er han fodboldspiller

Selv ikke Semins tilbagevenden har kunnet bremse hans udvikling. Faktisk imponerede han træneren så meget, at Semin gav ham en langt friere rolle på banen. Nu ses Yarmolenko ofte ude på fløjene bag angriberen og sågar i det centrale angreb.

Yarmolenko har ofte spillet sammen med et andet stortalent på Ukraines ungdomshold: Yevhen Konoplianka fra Dnipro. Han spiller også på venstrefløjen. Pavlo Yakovenko, der er træner for det ukrainske U21-landshold, var længe om at finde en opstilling, hvor begge spillere passede ind. Det endte med, at han begyndte at bruge en angriber og to fløje. Yarmolenko, der er venstrefodet, blev flyttet ud på den højre fløj. Det er efterfølgende også blevet den løsning, som seniorlandsholdet har brugt ved flere lejligheder.

Det er på grund af denne plads på banen, at Yarmolenko ikke med rette kan kaldes den nye Shevchenko. Men det har Yarmolenko på den anden side heller aldrig ønsket.

”Jeg ønsker ikke at være ’den anden Shevchenko’ – jeg vil bare gerne have lov til at være Yarmolenko,” siger han.

For den 22-årige spiller kan EM i 2012 blive det helt store internationale gennembrud. Men han skal passe på. Han kan være ustabil og ineffektiv på banen. Der er ingen tvivl om, at han skal finde sit uovertrufne spil frem, når han til sommer får chancen mod nogle af verdens allerbedste spillere.

Yarmolenko har unægteligt forandret sig. Der er ikke meget tilbage af den generte 17-årige, der nægtede at kigge ind i tv-kameraet efter en dårlig kamp, hvor han blev udskiftet.

Og mon ikke at Yarmolenko selv er nået dertil, hvor han vil vedkende sig titlen som fodboldspiller? Det er i hvert fald tydeligt for enhver, at han stortrives i rollen.

Artiklen er skrevet af fodboldskribenterne ved Football.ua, Igor Boyko, Aleksey Ivanov og Yuriy Shevchenko.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består af et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.