Avis: EM er guld for magthaverne

En journalist fra Kiev har modtaget dødstrusler efter at have afsløret misbrug med EM-midler.

Befolkningen i Ukraine jublede, da landet i 2007 blev valgt som værtsland for EM-slutrunden i 2012.

Men jubelråbene fra dengang er så småt ved at forstumme og bliver i stadig højere grad skiftet ud med vrede og skuffelse over regeringen.

Først tiltrak Ukraines magthavere verdens vrede med behandlingen af oppositionslederen Julia Timosjenko, og de sidste mange måneder har Kiev Post rapporteret om omfattende korruption med de offentlige midler, der bliver brugt til at gøre landet klar til EM-slutrunden.

Svimlende beløb

Det fattige Ukraine har ifølge den ukrainske analysevirksomhed Da Vinci ÁG brugt svimlende 80 mia. kr. på at gøre landet klar til EM-slutrunden. 80 pct. af pengene skulle oprindeligt komme fra private investorer, mens resten skulle findes i de offentlige kasser. I stedet er det gået lige omvendt.

Efter UEFA-chefen Michael Platini offentligt luftede muligheden for, at Ukraine fik frataget værtskabet, oprettede regeringen i 2010 et ministerium for infrastruktur for at få gang i forberedelserne.

For at sætte fart på arbejdet besluttede den nye minister Boris Kolesnikov at håndplukke de firmaer, der skulle stå for at bygge blandt andet de fire stadions, lufthavne og masser af veje. Men ifølge Kiev Posts afsløringer har de firmaer, som har fået de kostbare kontrakter tråde langt ind i regeringsapparatet.

"Når du ser på de firmaer, som har vundet de her lukkede budrunder, så kommer de fleste fra Donetsk. Det er her både præsidenten og ministeren for infrastruktur kommer fra. Og når du forsøger at følge sporene af disse firmaer, så fører de til offshore selskaber i blandt andet Belize og på Cypern med hemmelige ejere," siger Mark Rachkevych, som har stået for afsløringerne i avisen til P1 dokumentar.

Kæmpe overpris for ombygning

Selskaberne tjener tilsyneladende tykt på kontrakterne.

Et firma, som normalt laver kloakdæksler, fik blandt andet tildelt en kontrakt på at bygge ti træbænke til en metrostation i Kiev. Mark Rachkevych undersøgte aftalen og fandt ud af, at prisen for hver af bænkene var 45.000 kr. Det svarer til prisen for en ny bil i Ukraine.

Ifølge Kiev Post er det statsejede firma AK Engineering under mistanke for at bruge alt for mange penge på at ombygge det Olympiske Stadium i Kiev. Ombygningen har kostet over tre mia. kr.

Stadionet har blandt Ukraines befolkning fået øgenavnet Boris-Arena, siden det kom frem, at Boris Kolesnikovs advokat er direkte involveret i firmaet. Ifølge Mark Rachkevych undersøgelser har firmaet indgået kontrakter med en række fiktive selskaber.

Føler sig truet på livet

I dagene efter Mark Rachkevychs afsløringer blev trykt i Kiev Post, fik han flere opkald fra Boris Kolesnikov.

"Han begyndte at true mig, han sagde, han ville ødelægge mig, han ville ødelægge Kiev Post, jeg lægger sag an, jeg ved, hvor du er fra, du kan ikke lide Ukraine, du er Ukraines fjende," siger Mark Rachkevychs i P1s dokumentar.

Mark Rachkevychs fortæller, at han optog de sidste to samtaler med ministeren, og at disse to optagelser er det eneste, der beskytter ham. Derudover har han informeret både sin arbejdsgiver og den amerikanske ambassade om truslerne.

Mark Rachkevychs frygt kan vise sig at være begrundet. I 2000 blev journalisten Georgy Gondadzes krop fundet uden hoved, efter han havde skrevet historier om korruption hos myndighederne. Politiet konkluderede bag efter, at der var tale om selvmord.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.