Stig Tøfting klar til AGF

Tre spillerunder før afslutningen på et halvt års engagement i kinesisk fodbold venter Stig Tøfting på et udspil fra AGF, mens træner Søren Åkeby overvejer situationen.

Det har længe ligget i kortene, at Stig Tøfting godt kunne tænke sig at slutte karrieren i AGF, når udlandet er færdig med at trække i den tidligere landsholdsspiller.

Hvis AGF ellers kan beslutte sig, så kan parterne være meget tæt på det arrangement, der formentlig vil blive afslutningen på Stig Tøftings professionelle fodboldkarriere.

»På nuværende tidspunkt kan jeg kun sige, at jeg er rimelig interesseret i at snakke med AGF, men hvis klubbens tavshed fortsætter, tvinges jeg til at overveje alternativer,« sagde Stig Tøfting i går fra den nordlige Tianjin-provins, hvor han siden juli har spillet for den kinesiske A-ligaklub Tianjin Taida.

Med den for AGF så positive melding overlod Jyllands-Posten straks ordet til AGF's direktør, Frank Heskjær, der meldte ud med dette diplomatiske svar:

»I AGF er vi altid smigret, når en spiller udtrykker interesse for at spille for klubben, men ellers kan jeg ikke kommentere spillernavne på nuværende tidspunkt,« siger direktøren med henvisning til, at træner Sören Åkeby skal have mulighed for at afslutte sine sonderinger omkring spillertruppens sammensætning.

»Det er korrekt, at Åkeby tidligere har udtalt sig positivt om Tøfting, men nu skal han lige have lov til at lægge sidste hånd på evalueringen og vurdere de fremtidige muligheder, før vi går i aktion på spillerfronten,« siger Frank Heskjær.

Passer til Åkebys stil

Kort efter trænerskiftet fra Poul Hansen til Sören Åkeby, omtalte svenskeren Stig Tøfting i pæne vendinger.

»Han kommer jo fra Århus og vil kunne gøre det godt på et hold med den spillestil, jeg gerne vil praktisere. Han er en god spiller, men om det kan lade sig gøre rent økonomisk at få ham hertil, er en helt anden sag, som kun ledelsen kan svare på,« sagde Åkeby.

Fra sin isolerede kinesiske verden med adgang til at følge AGF's gøren og laden via internettet, siger Stig Tøfting efter lang tids pause om den aktuelle situation: »Jeg har bemærket mig Åkebys positive ord, og det ser da i det hele taget fornuftigt ud i klubben, efter at han er trådt til. Men på et tidspunkt skal der tages en beslutning, og bliver det ikke AGF, kan det måske godt blive en forlængelse i Kina. Jeg har dog ikke tænkt mig at binde mig til en aftale herude allerede fra januar op til den nye turnering, der begynder i april,« siger Tøfting.

I Århus har Stig Tøftings kone, Bettina Tøfting, travlt med at indrette en tøjforretning, der åbner 1. december i Arkaden i Bruunsgade.

Det sker sideløbende med pasningen af hjemmet og parrets tre børn. Familiens nye situation kunne godt bidrage til Tøftings motivation for at vælge AGF, hvis parterne ikke er for langt fra hinanden rent økonomisk.

Men først er der lige et job, der skal afsluttes i den kinesiske turnering, der tidligere på sæsonen var udsat for en lang afbrydelse på grund af epidemien med lungesygdommen SARS.

I nedrykningsfare

Stig Tøfting har ikke været hjemme i Danmark, siden han spillede en fremtrædende rolle på AGF's midtbane i testkampen mod Morten Olsens EM-hold op til kampen mod Rumænien i begyndelsen af september. Tianjin Taida er en hårdt satsende klub, der har været i store vanskeligheder og stadig - trods en placering midt i rækken - er i nedrykningsfare, fordi den bedste række skal reduceres fra 15 til 12 klubber fra næste sæson.

I de sidste tre kampe med sidste spilledag 30. november skal Tøfting og holdkammeraterne have tre point for at kunne føle sig sikre på at blive i den bedste række. Men så står der også juleferie på danskerens skema.

Straks under sommerens prøvetræning imponerede Stig Tøfting i Tianjin, hvor der satses så meget på opbygningen af et stærkt hold, at der netop er opført et splinternyt stadion med kapacitet til 35.000 tilskuere - som en integreret del af TEDA Promenades Project.

Interessen for fodbold i Kina er stærkt stigende, selv om det stadig er den engelske Premier League, der har den største bevågenhed.

Den stærkeste klub er traditionelt Dalian (det gamle Port Arthur), der trækker 60.000 tilskuere til hjemmekampene i Liaoning-provinsen.

Aftale til årsskiftet

Tianjin Taida trænes af Nelson Agresta fra Uruguay, og klubbens topscorer Yu Genwei var sammen med målmanden Jiang Jin i den kinesiske VM-trup i Sydkorea/Japan 2002.

Stig Tøfting er ikke den eneste udlænding i truppen, der bl.a. råder over den hurtige nigerianer Tijani Babangida.

Da Tøfting i sommer skrev under på aftalen frem til årsskiftet, sagde klubbens manager, Zhang Yifeng, gennem tolken til Jyllands-Postens korrespondent i Beijing:

»Vi har lavet en aftale frem til årsskiftet, men det er parternes hensigt, at den automatisk skal forlænges til også at gælde efter nytår.«

Om det vil ske, afhænger ifølge Stig Tøfting af AGF's udspil - hvis der altså kommer et sådant.

Og nej, danskeren går ikke under navnet Stig Tøf Ting. På kinesisk hedder han Tuo Fu Ding.

firts.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen