AGF-trænerens legeplads

AGF-træner Sören Åkeby har travsporten som altoverskyggende fritidsinteresse, og i aftes besøgte han for første gang Jydsk Væddeløbsbane.

Jydsk Væddeløbsbane har fået et kærkomment tilskud til den faste tilskuerskare. Foruden at være cheftræner i AGF er Sören Åkeby inkarneret travsportsfan.

»Travsport er en vidunderlig form for afkobling; det at kunne tage ud på travbanen og kigge på de fine heste og beundre det store arbejde som travtrænerne udfører. En overgang var jeg fodboldtræner i Östersund, hvor der også ligger en travbane, så der var jeg på travbanen hver fredag,« fortæller Sören Åkeby.

Han bebuder, at det vil han også være i Århus forudsat at løbene ikke falder sammen med AGF's kampe.

Og nej, træneren havde ikke på forhånd sikret sig, at der lå en travbane i Århus inden han tegnede kontrakt med den århusianske klub.

»Det fik jeg først rede på senere. Jeg troede faktisk, at travbanen i Billund var den som lå tættest på. Jeg vidste ikke, at der var en travbane så tæt på, men det er bare positivt,« siger svenskeren i et tonefald så man ikke lades i tvivl om, at det tæller til plus-siden i Åkebys nye tilværelse som århusianer.

Ingen overraskelse

AGF-trænerens travsportsinteresse rækker 35 år tilbage. Faderen ejede hesten Mustard, der en overgang i de tidligere 1980'ere var Sveriges bedste hest, vandt 40 løb og indløb 2,7 mio. sv. kr. Pudsigt nok var netop Mustard allerbedst, når den fik lov at løbe "højre rundt", d.v.s. modsat gængs kørselsretning i travløb, netop som man afvikler løbene i Århus, i øvrigt som det eneste sted i Norden.

»Jeg havde i forvejen hørt, at man kører højre rundt på Jydsk Væddeløbsbane, så det kom ikke som nogen overraskelse,« siger Åkeby.

Han spørger straks interesseret til, hvordan det påvirker hestenes formåen, for ikke alene er han travinteresseret, men også hesteejer om end han i modsætning til jobbet som fodboldtræner endnu ikke scoret guld på den hobby.

Da JP Århus spørger til, hvor han vil befinde sig i tilfælde af det tænkte dilemma, at hans hest, Lady Chip næste år starter i Elitloppet samtidig med, at AGF på hjemmebane møder FCK, svarer han loyalt.

»Da må jeg nok være her hos AGF, men så må vi håbe, at det er guldet, AGF spiller om,« siger Åkeby og betror, at omtalte Lady Chip lider af en hjertedefekt således, at der i stedet for løbsdeltagelse nu venter hoppen en avlskarriere akkurat som AGF-trænerens anden travhest.

Drøm om Elitloppet

Åkebys store målsætning er, at en af hans heste kommer til start i Elitloppet eller Prix d'Amerique (de største løb i Sverige og Frankrig, red.)

»Det vil være en triumf bare at få en hest til start i de løb. Jeg tør ikke drømme om at vinde Elitloppet,« siger Sören Åkeby beskedent.

Men hvis du tror på guld til AGF så kan du vel også drømme om sejr i Elitloppet?

»Måske, men jeg kan blot ikke påvirke hestenes chance som jeg kan med AGF-spillerne. Så skulle jeg måske blive travtræner i stedet,« siger Sören Åkeby med en latter.

Ved sit første besøg på Jydsk Væddeløbsbane blev Sören Åkeby udset til at overrække ærespræmier i hovedløbet, Den Jydske Vinterfavorit; en rolle han tidligere har prøvet på Sveriges førende galopbane, Täb.

Favoritten sejrede

Efter afbud fra forhåndsfavoritten Indian War Chief blev hovedløbet som ventet et anliggende mellem Top Pearl og Turbo Man. Sidstnævnte overtog tidligt føringen, men blev som en skygge fulgt af Top Pearl og Luis Villaroel, der så stærkest ud allerede rundt opløbssvinget.

Langt hen i opløbet forsvarede Turbo Man sig fint, men 100 meter før mål rykkede Top Pearl definitivt fra konkurrenten og sejrede med tre længder til en præmie på 63.000 kr.

Som spået i fredagsavisen blev de dygtigste V5-spillere honoreret med en fin gevinst. Blot to spillere formåede at løse gåden og de fik hver 52.596 kr. for bedriften.

niels-j@post8.tele.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen