Fodbold: Fynbo på togt i Odense

En fynsk midtbanespiller omskolet til angriber scorer to gange. I Odense. Mod OB. Der ikke ejer en angriber.

Superligaen er i sandhed en underlig størrelse for tiden.

I sin hjemby poppede den 21-årige Martin Vingaard pludselig op og blev den store helt i Esbjergs 2-0 sejr over OB.

Vel at mærke ikke efter en kamp, hvor en ukendt spiller henter sine 15 minutters berømmelse ved at prikke to bolde ind over stregen fra en meters afstand. Martin Vingaard kløvede bolden i mål fra lang afstand. To gange. Med hver sit ben. To tørre hug. Det er den slags, som den danske fodboldfan i lang tid har gået og sukket efter.

Og så er Martin Vingaard end ikke angriber. I mangel af kvalificeret arbejdskraft i forreste led havde EfB-træner Troels Bech valgt at omskole den unge midtbanespiller. Og det trods fredagens dyre indkøb af Jesper Bech i Malmö FF. Ellers en decideret angriber.

Men Troels Bech faldt ikke for den naturlige fristelse. Siden i søndags har han og spillerne brugt træningen på at forberede sine spillere på en opstilling med Martin Vingaard i angrebet. Det arbejde ville træneren ikke smide over bord, fordi klubben fredag havde held til at gafle en angriber udefra. Jesper Bech indledte derfor sin Esbjerg-karriere på bænken.

Grove OB-fejl

Inden for 23 minutter i 1. halvleg fik Martin Vingaard slået eftertrykkeligt fast, at hans træner i denne situation var en kløgtig mand.

Grove opspilsfejl fra det rystende usikre OB-forsvar havnede i to tilfælde hos Vingaard, hvorefter en klapperslange var løs i Odense. Korte aftræk og smældende hårde spark gav end ikke OB-målmand Arek Onyszko en fair chance for at overveje en modgift.

Da pibekoncerten havde lagt sig, kunne tilskuerne i Odense sidde i pausen og diskutere, hvorfor i alverden det ikke er OB, der har bysbarnet Martin Vingaard i stalden.

Den unge mand kommer fra B 1913, hvor der ikke ligefrem hersker varm broderkærlighed i forhold til mægtige OB. Det var nu ikke derfor, at Martin Vingaard efter et par sæsoner i 1. og 2. division valgte at rejse forbi Ådalen og til Esbjerg. Han ville bare gerne hen til en klub, der har ry for at give unge spillere chancen, forklarede han ved skiftet i efteråret 2005.

Da begyndte han som amatør, og står efter sin kontraktunderskrivelse pr. 1. juli i år overfor sin første EfB-løn, når lønchecken udstedes på mandag.

Indtil lørdagens lykkestund havde Vingaard blot spillet seks kampe og scoret en enkelt gang for EfB.

Han ville have pyntet i OB's angreb, men det ville alle angribere. Truppen er helt blottet for spillere til den ellers temmelig vigtige post. Igen forsøgte OB sig med midtbanespillerne Mads Timm og Tobias Grahn på toppen. Timm faldt - sikkert grundet en lårskade - helt igennem, mens det trods et ihærdigt løbearbejde blev udstillet, at elegante Tobias Grahn aldrig bliver forward.

Alt for ofte søgte Grahn den naturlige bevægelse ned i banen, hvilket efterlod Esbjergs straffesparksfelt gabende tomt for stribede OB'ere.

Kimen til en skuffelse er lagt, når man tilmed laver helt simple fejl i forsvaret. Kæden hoppede helt af før pausen, hvor OB's samlingspunkt, anfører Ulrik Laursen, optrådte som boldens dødsfjende.

Det hjalp på det horrible antal af fejl, da OB efter pausen begyndte at spille mere simpelt med flere lange bolde fra bagkæden. Det gav tilfældige, men farlige situationer, der dog ikke var tæt på at give OB-scoring.

Derefter var det sjusk fra Esbjerg-angriber Michael Murcy, der ikke definitivt punkterede kampen i 2. halvleg.

dan.philipsen@jp.dk

OB-Esbjerg 0-2 (0-2)

Mål: 0-1 Martin Vingaard (10.), 0-2 Martin Vingaard (33.)

Dommer: Henning Jensen, 8

Tilskuere: 4.892

OB: 7

Esbjerg: 9

Kampens spiller: Martin Vingaard, Esbjerg, 10

OB (4-4-2): Arek Onyzko - Michael Larsen, Jan Tore Ophaug, Ulrik Laursen, Chris Sørensen - Martin Borre, Esben Hansen, Morten Fevang (81. Anders Torpegaard), Magne Sturød (62. Søren Jensen) - Tobias Grahn, Mads Timm (39. Bechara Oliveira)

Træner: Bruce Rioch

Esbjerg (4-4-2): Lars Winde - Frank Hansen, Kristian Flittie Onstad, Lars Chr. Nielsen, Fernando Derveld - Anders Nøhr (87. Kolja Afriyie), Jerry Lucena, Niki Zimling, Andreas Klarström (66. Jesper Bech) - Michael Murcy, Martin Vingaard (84. Morten Friis Jensen)

Træner: Troels Bech

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.