Den første profil er landet

Århus GF's tre udenlandske stjerner kommer i disse dage til byen. Klubben begynder den nye sæson om 10 dage.

Århus kan virke uoverskuelig stor, når man kommer direkte fra en mindre svensk provinsby.

Det måtte det norske ægtepar Sara og Vegard Samdahl erkende, da de forsøgte sig på egen hånd.

»Vi kørte en tur i bilen den første aften, men vi anede ikke, hvor vi var henne, så vi måtte vende om og køre den samme vej tilbage,« fortæller Vegard Samdahl omgivet af nummererede flyttekasser.

Den 28-årige nordmand er netop flyttet til Århus som den første af de nye udenlandske profiler. Han skal forstærke Århus GF i den kommende sæson, og man må håbe, at han er bedre til at finde rundt på håndboldbanen, end i sin nye hjemby.

»Jeg ved ikke, hvor vores træningshal ligger. Er det tæt på?,« spørger nordmanden og kaster et blik ud af vinduet fra parrets lækre treværelses lejlighed.

Ja, Århus GF har fundet en lejlighed til det norsk/svenske par, med udsigt over Harald Jensens Plads i gåafstand til den nye hjemmebane Arenaen.

Vegard Samdahl bliver glad, da det går op for ham, at han kan gå til træning på 10 minutter. Det samme gør hans 25-årige svenske kone Sara, der hurtigt konkluderer, at hun kan sætte sig på bilen i hverdagene.

Store forventninger

De nye profiler i Århus GF flytter alle til byen i den kommende uge. Playmakeren Christian Berge fra Flensburg-Handewitt har allerede købt hus. Den svenske målmand Robert Lechte ankommer også snart, så han kan tage hul på træningen sammen med de øvrige om 10 dage.

De tre nye spillere varsler en ny epoke i Århus GF. Væk er de lokale profiler Henrik Hansen og Jan Paulsen. Den uortodokse skytte Micke Næsby er også fortid i klubben.

Det er år 0.

Vegard Samdahl glæder sig til de næste tre år i Århus GF.

»Der er meget store forventninger fra omverdenen, når der kommer nye spillere. Det er naturligt, og det må vi leve med som eliteidrætsfolk. Men man må regne med, at det tager tid at spille et helt nyt hold sammen. Det er ikke bare at trykke på en knap for at få det til at fungere. Vi håber selvfølgelig, at resultaterne kommer allerede i det første år, men ellers kommer de i år to,« lover Vegard Samdahl. I de seneste seks sæsoner har han spillet for IFK Skövde i Sverige. Nu glæder han sig til at prøve sine evner af i den danske håndboldliga, som han mener er bedre.

»Danmark har formået at udvikle håndbolden i de seneste 10 år. Det er ikke gået på samme måde i Sverige, hvor fodbold og ishockey er de største sportsgrene. I Sverige skal klubberne selv betale for at blive vist på tv. I Danmark har man lavet en god tv-aftale. Det betyder, at der er flere penge i dansk håndbold end i svensk,« siger Vegard Samdahl.

Århus GF-cheftræner Erik Veje Rasmussen har beskrevet Vegard Samdahl som den glemte profil i europæisk håndbold.

Frem i lyset

Nu kommer han frem i lyset igen.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til det udsagn. Det er altid rart at få ros. Jeg var på A-landsholdet i Norge, da jeg var 20 år, men så fik jeg en skade. Sådan går det i håndbold,« siger Vegard Samdahl, der ankommer til Århus uden skader.

På bordet i lejlighedens tomme køkken ligger Århus GF's aktivitetsplan for de første måneder. Der er kun blevet plads til tre hele fridage i løbet af de første fire uger.

Hård svensk træner

»Det skræmmer mig ikke. Det er jeg vant til. I sidste sæson havde vi en meget hård svensk træner. Vi nåede at være med i fire træningsturneringer og spille omkring 25 kampe, inden selve turneringen skulle i gang. Men det var alt for meget. Man skal være sulten efter kamp, når sommerpausen er overstået,« siger Vegard Samdahl.

De kommende dage skal han bruge på at tømme flyttekasser og lære at finde rundt i Århus.

mikkel.hemmer@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.