VM slutrunde

Frankrig havde dommermarginalerne og er verdensmester

Frankrig vandt den mest målrige VM-finale i 52 år og er verdensmester igen.

Efter 20 års ventetid er Frankrig verdensmester i fodbold igen. Det skete foran 78.011 tilskuere på Luzhniki Stadion i Moskva og anslået 1 mia. seere via en finalesejr på 4-2 over et kroatisk hold, der endelig klappede sammen. Kroatien oplevede for meget modgang med dommermarginaler imod sig i to finaleafgørende tilfælde til, at holdet kunne overkomme det denne søndag. Ikke siden Englands finalesejr ved VM i 1966 har en slutkamp til et verdensmesterskab indeholdt så mange mål, og i 1966 skete det endda efter forlænget spilletid.

I 1998 vandt Frankrig VM for første gang med Didier Deschamps som en markant spillerprofil. Denne gang var han træner. Elskerne af spillet vil påpege, at Frankrig denne gang længe lignede den mest ucharmerende verdensmester siden Tyskland i 1990. Holdet spillede måske VM’s mest medrivende kamp i en 4-3 sejr over Argentina og endte med at vinde finalen komfortabelt over Kroatien.

Omvendt har al Frankrigs spillefilosofi været lagt an på den gode defensiv, skarphed på standardsituationer og kontrafodbold via især Kylian Mbappé. At holdet tilmed har haft heldet ved at score på teknologiens efterbevilling to gange i turneringen, skader jo ikke. Det skete også i finalen, da begge Frankrigs mål i 1. halvleg kom efter tvivlsomme situationer.

Superhurtige Mbappe fik sit store gennembrud i denne slutrunde og scorede også i finalen. Foto: Petr David Josek

Sådan en VM-finale kan være svær at forstå storheden af. Også selv når man er i Moskva. At der skabes historie i disse øjeblikke, lige nu. Det var således først, da Tysklands anfører fra 2014, Philipp Lahm, trådte ind på græstæppet før kampen og stillede det ikoniske VM-trofæ på en piedestal til lyden af Ennio Morricones musik fra westernfilmen ”Den gode, den onde og den virkeligt grusomme,” at den sev ind.

De sidste 10 års vindere
 • 2018: Frankrig-Kroatien 4-2.
 • 2014: Tyskland-Argentina 1-0 (efter forlænget spilletid).
 • 2010: Spanien 1-0 Holland (efter forlænget spilletid).
 • 2006: Italien 1-1 Frankrig (Italien vandt på straffespark).
 • 2002: Brasilien 2-0 Tyskland.
 • 1998: Frankrig 3-0 Brasilien.
 • 1994: Brasilien 0-0 Italien (Brasilien vandt på straffespark).
 • 1990: Tyskland 1-0 Argentina.
 • 1986: Argentina 3-2 Tyskland.
 • 1982: Italien 3-1 Tyskland.

Det er nu. Nu skulle et nyt stykke markant sportshistorie fortælles på denne matrikel.

»Aux armes, citoyens, formez vos bataillons, marcons, marchons,« gjaldede franskmændene ud over Luzhniki, mens kroaterne, sang endnu højere på et sprog, vi ikke forstår. Man forstod, hvis dette var stort for Frankrig, men endnu større for Kroatien, for det var vel at sammenligne med, hvad der skete i et yndigt land i sommeren 1992. Dette var bare VM- og ikke EM-finalen.

For indbyggerne i Kroatien var dette en oplevelse, der sandsynligvis kun opstår én gang i deres liv. For franskmændene sker det en gang imellem. Dette var således den første sultrundefinale til Kroatien, mens det var den sjette for Frankrig siden 1984. Af de seks har Frankrig vundet fire. I 1984, 1998, 2000 og nu i 2018. Derfor var tribunerne på Luzhniki mere i røde-hvide skaktern denne hede søndag i Moskva, end de var hvide og blå. Dette ville kroaterne ikke gå glip af. Som profilen Ivan Rakitic sagde i fredags: Der ville være 4,5 mio. kroater på den fodboldbane til finalen med henvisning til sit lands indbyggertal.

Kunne man se det i spillet på banen?

Uden tvivl i den forstand at Kroatien var det hold, som var mest opsat på at gribe muligheden og selv skabe sig en kamp, som ville gøre holdet til verdensmester. Fra midterforsvar og frem i banen turde Kroatien tage far i spillet og forsøge at skabe noget.

Den franske træner Didier Deschamps får en lufttur efter sejren. I 1998 vandt Frankrig VM for første gang med Deschamps som spiller. Foto: Francisco Seco/AP

Omvendt ville Frankrig intet andet end at straffe kroatiske fejl på en omstilling eller afgøre det på et straffe, fris- eller hjørnespark. Det var nok. Sådan er fodbold i 2018. Først filmede Antoine Griezmann sig til et frispark, som han selv sparkede. Kroatiens Mario Mandzukic fik et lille skub i ryggen af Paul Pogba, der så ud til at være i offsideposition, og så havde Kroatiens matchvinder fra semifinalen lavet selvmål i en VM-finale.

VM-topscorere

Harry Kane blev med seks mål topscorer ved VM i 2018.

Her er en oversigt over topscorerne i de seneste ti VM-slutrunder.

 • 2018: Harry Kane (England), 6 mål.
 • 2014: James Rodríguez (Colombia), 6 mål.
 • 2010: David Villa (Spanien), Wesley Sneijder (Holland), Thomas Müller (Tyskland) og Diego Forlán (Uruguay), 5 mål.
 • 2006: Miroslav Klose (Tyskland), 5 mål.
 • 2002: Ronaldo (Brasilien), 8 mål.
 • 1998: Davor Suker (Kroatien), 6 mål.
 • 1994: Oleg Salenko (Rusland) og Hristo Stoitsjkov (Bulgarien), 6 mål.
 • 1990: Salvatore Schillaci (Italien), 6 mål.
 • 1986: Gary Lineker (England), 6 mål.
 • 1982: Paolo Rossi (Italien), 6 mål.

Kroaterne havde været bag 0-1 mod Danmark, Rusland og England, så dette var ikke fremmed for holdet, og det svarede hurtigt igen. Også på en standardsituation. En god frisparkskombination efter 27 min. endte hos Ivan Perisic, der tog et træk og hamrede bolden i mål. 1-1 og hovedparten af Ruslands mangeårige nationalstadion gyngede, så den store statue af Lenin uden for stadion må have flyttet sig et par millimeter.

Kampen foregik fortsat med Kroatien i teten, men Frankrig udnyttede igen koldt en standardsituation. Et hjørnespark blev sparket ind i straffesparksfeltet, hvor Ivan Perisic ramte bolden med hånden. Dommer Nestor Pitana dømte umiddelbart et målspark, mens den langsomme gengivelse afslørede sandheden i hændelsen. Pitana fik hjælp af videoassistentdommeren (VAR). Efter et langt kig på situationen dømte han straffespark til Frankrig, hvilket så rigtigt ud. Det scorede Antoine Griezmann sikkert på.

Til 2. halvleg skulle Kroatien fordøje, at dommermarginalerne havde været med Frankrig to gange i denne kamp. At holdet var bagud 1-2, selv om det havde været klart bedst, og Frankrig havde haft ét selvstændigt skud mod mål, som var et straffespark.

Kampbilledet fortsatte efter pausen, som blev afbrudt, da fire aktivister i en tydeligvis koordineret aktion formåede at løbe ind på banen. Den russiske protestgruppe Pussy Riot, der tidligere har fået medlemmer fængsel i næsten to år for at synge protestsange mod Putin har taget ”æren” for aktionen. Gad vide, hvad straffen bliver?

I selve kampen masede Kroatien på og spillede til tider decideret lækkert. Frankrig lurede på omstillingen til sin 100 m. løber på højrekanten, Kylian Mbappé. Den manøvre lykkedes efter 59 minutter. Paul Pogba sendte Mbappé af sted og ca. 5-10 sekunder senere havde Pogba selv scoret på et skud fra kanten af feltet med venstre ben.

Da lignede det, at Kroatien klappede sammen. At selv dette var for meget modgang. Holdet manglede balance centralt, og det udnyttede Kylian Mbappé til at gøre det til 4-1 på et langskud. Det lignede en røvfuld, men så lukkede Frankrigs målmand Hugo Lloris Kroatien ind i kampen igen. Han var for længe om at afvikle en aflevering, Mandzukic kom for tæt på, og så scorede den lange angriber, da Lloris sparkede bolden ind på ham, så den trillede i mål. Tænk som målmand at gøre det i en VM-finale? Lloris rakte hånden undskyldende op til sine måbende holdkammerater og de ca. 1 mia. mennesker, som kiggede på via en skærm.

Derefter fik Kroatien et lille håb, og holdet forsøgte at gøre kampen virkelig spændende. Det lykkedes ikke, og de franske spillere kunne juble over den største sejr i deres karrierer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her