Annonce
VM slutrunde

Det skete igen: Nyt kapitel til 50 års engelsk VM-nedtur sendte Kroatien i finalen

En sublimt frisparksmål var ved at sende England i VM-finalen, men Kroatien vendte det hele.

Mario Mandzukic blev matchvinder med scoringen i den forlængede spilletid. Foto: Frank Augstein/AP

Moskva

Det bliver heller ikke i 2018, at fodbolden endelig kommer hjem. Foran 78.011 tilskuere i hjertet af Moskva var England ved at spille sig i VM-finalen for første gang, siden den slags blev vist i sort-hvid. Siden Geoff Hursts finalemål mod Vesttyskland i 1966. Englænderne førte og havde egentlig kontrol mod en modstander, der syntes slidt og træt.

Alligevel glippede det. Kroatien er dette VM’s hold, der bare ikke vil give sig. Det nægter at lægge sig ned. I alle holdets kampe efter gruppespillet har kroaterne været bagud. Tre gange 0-1 er blevet vendt til en samlet sejr takket været en håndfuld formidable fodboldspillere, der skjuler holdets svagheder, en krigermentalitet og held på held på held.

Mod England udnyttede Kroatien dygtigt, at de hvidblusede med de tre løver på den side af brystet, hvor hjertet slår mistede modet og begyndte at håbe sig i VM-finalen. Det gik ikke. Ivan Perisic udlignede en tidlig engelsk føring, og derfra sejlede den engelske defensiv rundt som en for smal jolle i Moskva floden lige uden for stadion. Så var den højtbesungne, nye og stærke engelske mentalitet heller ikke mere robust end, at en udligning i en VM-semifinale væltede det hele.

Her sparker Mario Mandzukic Kroatien i VM-finalen. Foto: Damir Sagolj/Reuters
Kampen måtte selvfølgelig ud i forlænget spilletid, før den blev afgjort. Det var Englands anden ved dette VM. Det var Kroatiens tredje, og det var angriberen Mario Mandzukic, som afgjorde det.

Ivan Perisic, som havde udlignet til 1-1, vandt en hovedstødsduel efter et dårligt los til bolden af Kyle Walker. Bolden hoppede ned mod Englands forreste stolpe, hvor John Stones var uopmærksom. Det var dødtrætte Mandzukic ikke, og så stod der 2-1 til Kroatien.

Derfra forsvarede kroaterne den hjem. Det hjalp, at England efter at have foretaget tre udskiftninger i den ordinære tid og den nye, fjerde i forlænget spilletid fik Kieran Trippier så skadet, at han ikke kunne fortsætte. Dermed spillede England med 10 spillere mod Kroatiens 11.

Da den tyrkiske dommer Cuneyt Cakir, som har for vane at dømme de store kampe, fløjtede for sidste gang gik den skakternede ende af stadion amok. De hvidblusede smed sig knuste på græsset. Nogle af dem græd. Kroaterne løb først rundt som høns uden hovedet. Dernæst samledes i den ende af stadion, hvor deres fans stod.

Det var ikke til at ane fra kampens begyndelse, at det ville gå sådan. England fik et frispark et par meter uden for straffesparksfeltet. Kieran Trippier gik til bolden og drejede den som en bordtennisbold over et net ind i målet. 10 hvidklædte markspillere kastede sig i en bunke ved sidelinjen, mens målmand Pickford fejrede det med de engelske fans bag målet.

Harry Kane: Det gør meget ondt

Dette var femte gang i de seneste seks VM-kampe, at 1-0 målet kom fra en standardsituation. Ingen af disse fem mandskaber har formået at vende tingene til en samlet sejr. Ydermere var det tredje kamp i træk, at Kroatien kom bagud 0-1. De to foregående gange var endt med 120 minutter i benene. Nu skulle ”Hrvatska,” som landet mundret hedder på kroatisk, vende en kamp igen.

Spillerne gjorde, hvad de kunne. Englænderne blev trykket godt tilbage. Det gav et par skud fra kanten af straffesparksfeltet, men det var først i 2. halvleg, at Kroatien rystede englænderne. Kyle Walker havde netop reddet et skud med skridtet og ømmet sig voldsomt, da han ikke var aggressiv nok ved et indlæg. Ivan Perisic klemte sig foran og stødte med foden i hovedhøjde bolden i flot i mål. Spørgsmålet var, om der burde være dømt frispark til England for det højt løftede ben, der hvislede forbi Walkers ansigt?

Matchvinderen Mandzukic: Det er et mirakel

Anfører Harry Kane og rutinerede Jordan Henderson forsøgte at tale ro ind i holdkammeraterne, men det lykkedes ikke. Især de bageste tre viste sig urutinerede på landsholdsniveau, og Kroatien kunne have afgjort det i 2. halvleg.

Holdet måtte vente til 2. halvleg af den forlængede spilletid, men det blæste de på denne aften. Spørgsmålet er, om de gør det på søndag mod Frankrig i finalen. For Kroatien har med tre gange forlænget spilletid nu spillet en fuld kamp mere end franskmændene, der har ordnet det hele inden for 90 minutter af hver kamp.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her