Fodbold

Sådan fungerer pointsystemet i europæisk fodbold

De danske hold i Europa kæmper både for egen seedning og for en lettere vej til gruppespil i fremtiden.

I europæisk klubfodbold kan pointhøsten deles op i to: De point klubberne tjener til deres land, og de point klubberne tjener til sig selv. Bliv klogere på de europæiske koefficientpoint her:

Landenes koefficientliste:

 • Antallet af point som klubberne fra det samme land indtjener danner grundlag for landenes koefficientliste. Den afgør, hvor mange hold hvert land får med i europæisk fodbold, og hvornår de indtræder i turneringernes kvalifikationsfase.
 • Pointene regnes sammen over en femårig periode. Derfor betaler superligaholdene stadig dyrt for en dårlig europæisk sæson i 2014/2015, hvor de indsamlede 27.-flest point i Europa.
 • I gruppespillene giver en sejr to koefficientpoint, mens uafgjort giver et point. I kvalifikationsrunderne giver en sejr et point, mens uafgjort giver et halvt point.
 • For at komme frem til en ligas koefficientpoint, divideres det samlede antal indsamlede point med antallet af europæiske deltagere fra ligaen det pågældende år. I Danmarks tilfælde skal der divideres med fire, mens Spanien, England og Tyskland for eksempel dividerer med syv.
 • Eksempel: De fire danske hold i Europa indsamlede 34 koefficientpoint i sidste sæson. Dermed opnåede Danmark en koefficient på 8,500 for sæsonen (34/4).
 • Danmark har en koefficient på 24,000 bedømt ud fra de seneste fem sæsoner. Det rækker til en 18.-plads på en listen over europæiske ligaer.

Klubbernes koefficientliste:

 • Klubbernes individuelle pointhøst danner grundlag for seedningerne i de europæiske turneringer. Også her regner man koefficientpointene sammen fra de seneste fem sæsoner.
 • I hver kvalifikationsrunde er halvdelen af holdene seedede, mens den anden halvdel er useedede. Ved at være seedet bør man på papiret opnå lettere modstand.
 • I gruppespillene bliver holdene inddelt i fire seedningslag bedømt ud fra koefficientpointene. Jo flere point, desto højere seedningslag - og dermed en på papiret lettere gruppe.
 • Klubbernes koefficient regnes ud på følgende måde: Klubbens egen pointhøst vægter 80 procent, mens landets samlede pointhøst vægter 20 procent. Dermed lukrerer for eksempelvis FC Midtjylland også på, at FCK har et godt europæisk år.
 • I kvalifikationen udløser hver runde 0,5 koefficientpoint (de to første runder i Europa League-kvalifikationen udløser 0,25 point). I gruppespillene udløser hver sejr to point, mens uafgjort udløser et point.

Eksempler fra sidste sæson:

1. FC København fik fire bonuspoint for at kvalificere sig til Champions League-gruppespillet, samlede 12 koefficientpoint via egne resultater og får en femtedel af den samlede danske pointhøst (1,7 point). Det giver i alt 17,7 koefficientpoint for sidste sæson. 25.-bedst af alle klubber i Europa.

2. FC Midtjylland, Sønderjyske og Brøndby blev slået ud i den sidste kvalifikationsrunde inden Europa League-gruppespillet. Holdene får hver 1,5 point for at nå så langt i kvalifikationen og en femtedel af den samlede danske pointhøst (1,7 point). Det giver i alt 3,2 koefficientpoint per hold. Det rækker til en delt 82.-plads blandt alle klubber i Europa.

Kilde: Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her