Rusland mistænkes for hemmelig bank med rene prøver

Nye dopinganklager mod russisk fodbold. Advokat hævder at have nye beviser. Tysk landstræner kræver navne.

Friske anklager ramte onsdag russisk fodbold, da den canadiske professor og advokat bag den såkaldte McLaren-rapport hævder at have friske beviser for, at dopingprøver fra russiske spillere er blevet byttet ud med rene prøver.

Richard McLaren stod bag en rapport, der blev offentliggjort sidste år, som beskylder Rusland for statsstøttet doping fra 2011 til 2015. I rapporten fremgik det, at mere end 1000 russiske atleter havde dopet sig.

Nu fortæller Richard McLaren den tyske tv-station ARD, at han har friske beviser på, at der er manipuleret med prøver fra russiske fodboldspillere.

Han fortæller, at Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) har beslaglagt 155 prøver fra russerne, der er VM-værter i 2018. Det Internationale Fodbold Forbund (Fifa) er informeret.

En udveksling af e-mails mellem højtstående russiske embedsmænd har givet Wadas antidoping-undersøgere mistanke om, at prøver at blevet ombyttet.

- Vi har oplysninger, hvor der henvises til at forsøge at finde en prøve, som kunne være egnet til ombytning.

- Det giver anledning til en mistanke om, at der findes en bank med rene prøver et eller andet sted - ikke i laboratoriet - som bliver vedligeholdt af nogen og bruges i forhold til fodboldspillere, siger McLaren til ARD.

Han frygter, at der kun er tale om "toppen af isbjerget".

Hverken Fifa eller de russiske myndigheder har ønsket at kommentere beskyldningerne over for ARD.

Anderledes talende er Joachim Löw. Den tyske landstræner blev spurgt til sagen onsdag, da han holdt pressekonference forud for semifinalen mod Mexico i Confederations Cup, der fungerer som en slags for-VM i Rusland.

Löw siger, at han ikke ønsker at puste til ilden, mens undersøgelserne er i gang, men han er ret klar i mælet.

- Hvis det bliver bekræftet, vil jeg gerne høre navne blive offentliggjort. Antidopingagenturerne og Fifa skal kalde en spade for en spade, og så ser vi, hvad der sker.

- Hvis beskyldningerne er sande, vil jeg høre navne fra de institutioner, som regelmæssigt tester os. Hvis spillere har taget doping, skal de suspenderes og straffes, siger Joachim Löw.

/ritzau/afp

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen