Fodbold

Whistleblower-ordning skal bremse matchfixing

Knap 40 fodboldspillere fra de tre øverste rækker melder, at de inden for det seneste år har oplevet forsøg på matchfixing.

Man kan stille næsten fire fodboldhold udelukkende bestående af danske divisionsspillere, der inden for det seneste år har været tæt på matchfixing.

3 pct. af samtlige fodboldspillere fra de tre øverste ligaer i dansk fodbold, svarende til omkring 40 spillere, melder i en ny undersøgelse, at de inden for et år har oplevet at blive kontaktet af matchfixere eller haft kendskab til, at matchfixing er foregået i deres række.

FIFPro, den internationale spillerforening, står bag undersøgelsen, og resultatet er alarmerende, mener Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

»Det viser, at bare fordi Danmark generelt har et lavt korruptionsniveau, kan vi ikke se os fri fra matchfixing. Den kan ramme alle steder, og det gør den.«

Mulighed for højere tal

Han tilføjer, at tallet kan være langt større i virkeligheden.

Matchfixing
  • Matchfixing er bevidst forsøg på at manipulere udfaldet af idrætskonkurrencer, eksempelvis fodboldkampe.
  • I 2013 blev den tidligere FC Vestsjælland-spiller Kristoffer Wichmann idømt seks måneders karantæne for matchfixing efter at have spillet for mindst 9.000 kr. på sejr til sit eget hold.
  • Tidligere i år blev en dengang 29-årig mand dømt et års betinget fængsel samt bøde på 140.000 kr. for medvirken til bedrageri, da han havde stået bag matchfixing i to 1. divisionskampe i 2010.

»De 3 pct. er helt sikre på, at de er blevet kontaktet af matchfixere. Men der er helt sikkert flere, der også er blevet kontaktet, som ikke har forstået henvendelsen som et forsøg på matchfixing. Derfor tror jeg, det reelle tal er langt højere,« siger Mads Øland, der frygter for spillernes sikkerhed, hvis de bliver kontaktet af matchfixere.

»Vi ved, at grumme eksempler på trusler fra matchfixere finder sted, og vi er bange for, at den slags også sker i Danmark.«

Ny app skaber tryghed

Derfor lancerer Spillerforeningen fra 1. januar en ny whistleblower-app, der skal hjælpe spillere med tilknyttning til de danske divisionsklubber at rapportere matchfixing sikkert og anonymt.

App’en hedder Red Button og er udviklet i Finland af den finske spillerforening, der ligesom deres danske kolleger har oplevet flere problemer med matchfixing. Mads Øland forventer, at app’en vil gøre en forskel.

»Det er vores ansvar at finde en tryg måde for, at vores medlemmer kan agere, hvis de oplever noget. Vi må så forvente, at de tre procent, der melder om kendskab til matchfixing, trygt kan rapportere deres erfaringer,« siger Mads Øland og tilføjer:

»Jeg tror ikke, den stopper noget i forhold til de hardcore matchfixere, men den kommer til at have en vis præventiv effekt i vores miljø. Den kan hjælpe spillere til bedre at sige fra overfor de hardcore matchfixere.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her