Uefas nye aftale mod hooliganisme: Rusland har skrevet under

14 lande har underskrevet Europarådets nye konvention, som skal hjælpe med at forbygge hooliganisme i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Den nye konvention skal sikre, at man i fremtiden vil undgå uroligheder som det er set til EM i Frankring 2016. Foto: AP

Mandag bekræftede den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, at der er foretaget flere end 1.000 arrestationer i Frankring i forbindelse med fodbold-EM. Herunder er 35 personer blevet beordret ud af landet, hvoraf de fleste har haft forbindelse til urolighederne, som opstod mellem russiske og engelske fans under deres indbyrdes opgør i Marseille den 11. juni.

Balladen fik store konsekvenser, da Uefa idømte Rusland en betinget udelukkelse fra turneringen og en bøde på 1,1 mio. kr.

Men nye tider kan være på vej.

Rusland, værterne for fodbold-EM i 2018, har skrevet under på Europarådets nye konvention om integreret sikkerhed ved fodboldkampe og andre sportsbegivenheder. Aftalen blev underskrevet af 14 lande ved en ceremoni afholdt på Stade de France i overværelse af flere europæiske ministre.

Frankrig, Bulgarien, Georgien, Grækenland, Litauen, Moldavien, Monaco, Montenegro, Holland, Portugal, Rusland, Schweiz, Markedonien og Ukraine har skrevet under på aftalen mellem Uefa og Europarådet, som i fremtiden skal fremme gæstfrihed og sikkerhed for tilskuerne i og ude for stadions, forbedre dialogen med politiet, lokale myndigheder, fodboldklubber og tilhængere, styrke det internationale politisamarbejde og forebygge og straffe hooliganisme gennem effektive foranstaltninger.

»Denne konvention er et et stort skridt fremad for at styrkedet internationale samarbejde, som er nødvendigt for at gøre fodboldkampe og andre sportsbegivenheder sikre og underholdende for tilhængerne. Den lægger også stor vægt på at forebygge vold, før det eskalerer. Det gør det muligt for netværk af organer som er involveret i sportsbegivenheder at arbejde sammen mere effektivt. Det er et belejligt tidspunkt det sker på, hvor forberedelserne til VM i Rusland i 2018 og EM i 2020 allerede er i gang,« siger generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland.

Generalsekretæren siger i øvrigt, at organisationen forventer, mange flere lande vil følge de deltagende landes eksempler og ligeledes underskrive aftalen.

Michael van Praag, formand for Uefas stadion- og sikkerhedskomité, håber, at den nye aftale vil sikre en fremtid uden uroligheder som dem vi så i Marseille mellem de russiske og engelske fans.

»Jeg er sikker på, at vi i fremtiden kan bruge viden fra forskellige politistyrker. Det har ikke virket hundredeprocent hidtil, og det er årsagen til, vi har udarbejdet konventionen. Udvekslingen af information mellem lande og politistyrker vil fortsætte, så problemer som dem vi så i Marseille og i mange andre europæiske opgør, vil høre fortiden til,« siger han.

Der har længe været bekymringer om vold og uroligheder ved VM i Rusland i 2018. De er ikke blevet mindre, efter EM i Frankrig, hvor de russiske hooligans har været i søgelyset efter balladen i Marseille, og ikke mindst på grund af nogle af de udtalelser, der kom fra russiske topfolk.

Den russiske politiker og medlem af komitéen for Det Russiske Fodboldforbund, Igor Lebedev, sagde: »90 pct. af fans går til fodbold for at slås, og det er normalt.« Mens den russiske sportsminister Vitaly Mutko udtalte: »Der har ikke været noget sammenstød... Det er blevet overdrevet.«

Håbet fra Europarådets generalsekretær er, at aftalen er blevet gennemført på et godt tidspunkt, så den kan forhindre problemer ved VM i 2018 i Rusland og EM i i 2020, hvor kampene skal spilles rundt omkring i Europa i 13 lande (herunder også Danmark) og semifinaler og finaler i England.

Aftalen erstatter Europakonventionen om tilskuervold og dårlig opførsel ved sportsbegivenheder og i særdeleshed fodboldkampe, som blev tegnet i 1985 i forbindelse med Heysel tragedien.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.