Ny målmandstræner: »AGF er en sovende kæmpe«

Lee Baxter er manden, der skal tage over som målmandstræner efter Maciej ”Magic” Wasyniuk og sine 25 år på posten i AGF. Selv om familieprioriteter er en stor del af den skotsk-svenske mands beslutning om at tilslutte sig AGF, tror han på klubbens potentiale.

Artiklens øverste billede
Målmandstræner Lee Baxter (th.) sammen med den nye AGF-målmand, Aleksandar Jovanovic. Foto: Jan Dagø

Kigger man på Lee Baxter, ligner han egentlig mere en fodboldspiller end en del af trænerstaben. Den 40-årige målmandstræner, der havde første arbejdsdag i mandags, har en imposant figur.

Hans tætsiddende langærmede trøje sidder på en veltrænet overkrop, og for enden af ærmerne kan man ane tatoveringer ved begge håndled. Han spiller i kridhvide fodboldstøvler, og den moderigtige frisure sidder, som den skal. Karseklippet i siderne og længere på toppen, hvor der er velfriseret ud til den ene side.

Han står i skarp kontrast til den nu tidligere målmandstræner, den 63-årige Maciej ”Magic” Wayniuk, der iført klassiske sorte læderstøvler stod for udviklingen af klubbens målvogtere. Det havde han gjort, siden Lee Baxter var i omegnen af 15 år.

Men det er nye tider i AGF, og ”Magic”, som fremover skal være mentor for målmandstrænere og scoute nye målmænd, erstattes af en berejst mand.

Lee Baxter har nemlig en lang karriere som professionel fodboldspiller i både Japan, Skotland, England og Sverige i bagagen, og så har han ageret målmandstræner for AIK Stockholm, Gençlerbirlii i Tyrkiet og Supersport United i Sydafrika.

Men nu har han altså endnu engang pakket kufferten, og denne gang er han landet i Aarhus.

Familien trækker

»Jeg arbejdede i Sydafrika og ville gerne tættere på min familie, da jeg har to døtre, som bor i Stockholm. Min familie vil altid komme foran arbejdet, og derfor ville jeg gerne tættere på Skandinavien,« siger Lee Baxter, der også havde muligheden for at vende tilbage til AIK, men takkede ja til AGF’s tilbud.

Danmark har en virkelig god fodboldkultur, og der bliver spillet god fodbold i ligaen. Det har altid tiltrukket mig.,

Lee Baxter, ny målmandstræner i AGF

»Stockholm er kun en time væk fra Aarhus, og så er AGF en stor klub med en stor fanbase. Det er en sovende kæmpe, og det er en fed udfordring for mig. Da Jens (Andersson, sportschef i AGF, red.) spurgte, om jeg var interesseret, svarede jeg ja med det samme. Så familien er den første grund til, at jeg er her, men selvfølgelig er det at være en del af AGF også en stor del af grunden,« siger Lee Baxter og understreger, at Danmark længe har været et sted, han ønskede at arbejde.

»Der er her en virkelig god fodboldkultur, og der bliver spillet god fodbold i ligaen. Det har altid tiltrukket mig.«

Fodboldspiller- og trænergenet er noget, som ligger familien til. Lee Baxters far, Stuart, har nemlig selv været professionel fodboldspiller, men har især bemærket sig for sin trænerkarriere, hvor han eksempelvis har været landstræner for Sydafrika, Finland og det engelske U-19-landshold. Han har også trænet klubhold i både Japan, Portugal og Sverige.

Beder man den nye målmandstræner Lee Baxter, hvis navn klinger som en skuespiller eller lignende, om at sætte et par ord på sig selv, indrømmer han, at han ikke er den, der åbner munden mest til briefings og møder med spillerne. Men når han først er ude på banen og skole spillerne, er han ikke bleg for at bruge stemmebåndet.

Vil helst være på banen

»Som regel siger jeg ikke så meget i omklædningsrummet, eller når vi har møde med spillerne. Jeg kan bedre lide at være ”hands on” på banen. Når vi træner, vil du utvivlsomt kunne høre mig råbe, coache og rette på spillerne. Jeg har høje krav til både spillere og mig selv, og i udgangspunktet er min filosofi at arbejde med korte gentagelser, men med høj intensitet. Ofte er det også mig, som spillerne vil kunne høre mest ude fra bænken,« siger en smilende Lee Baxter, der påpeger, at han selvfølgelig regner med at bidrage med sit i klubben, men at det også skal udvikle ham som træner.

En slags »give and take«.

Efter de første arbejdsdage på træningsbanerne Fredensvang, Lee Baxters nye kontor, var han glad. Meget glad endda.

»Fantastisk,« sagde han om sit første indtryk af trænerstab, spillere og klubfaciliteter i AGF.

Lee Baxter arbejdede med en målmandstrio bestående af Steffen Rasmussen, den nyindkøbte serbiske landsholdsspiller Aleksandar Jovanovic og Thomas Hagelskjær.

Gode gutter uden for banen, siger Baxter, der synes, at konstellationen med garvede Steffen Rasmussen, der tæller over 400 AGF-kampe, og to yngre keepere er spændende.

»De er alle tre meget forskellige målmænd. Det er selvfølgelig tidligt at vurdere dem efter så få dages træning, og det er en ny konstellation med en ny målmand, en ny målmandstræner, og så er konkurrencen ny. Men jeg tror, at det er vigtigt at have spillere her, som har været en del af klubben i lang tid og er en slags kulturbærere, som kan føre kulturarven videre,« siger Lee Baxter.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.