Nu ser vi tendenserne: Kamæleonerne kan komme langt ved EM
Er der nye tendenser inden for fodbolden under EM? Hvordan klarer de små hold sig? Vi lader to eksperter vurdere.
PARIS — EM har været i gang i godt en uge, og de fleste hold har spillet to kampe. Der begynder at vise sig nogle tendenser i spillet, som Mads Davidsen – assistenttræner i kinesiske Shanghai FC – har analyseret.
»Hvis man skal tale om tendens, skal man kigge på både offensive og defensive tendenser,« siger Mads Davidsen, der har Uefas pro-licens.
Han mener, at man defensivt kan se, at holdene er begyndt at presse højere oppe på banen, end man gjorde før i tiden.
»Før i tiden var man meget mere afklaret med at have en model, hvor man spillede 4-4-2, stod lavt og startede med at presse, når modstanderen kom frem til midterlinjen, og det gjorde man hele kampe igennem, uanset om man var foran eller bagud,« siger Mads Davidsen, der siger, at den tendens har været set et stykke tid undervejs.
Den stil ændrede sig med tiki-takaens indtog. Her blev nogle hold – som f.eks. Barcelona – vanvittigt gode til at holde på bolden.
»Holdene er blevet så dygtige, at selv deres midterstoppere, f.eks. Tysklands Jerome Boateng og Mats Hummels, kan holde på bolden. Hvis man står passivt mod dem, bliver man slagtet, fordi de er så dygtige. Hvis de får lov til at lave 100 gentagelser igennem 90 minutter foran modstanderens forsvar, skal de nok få scoret på nogen af dem,« siger Mads Davidsen.
Ifølge hans analyse tabte Tjekkiet til Spanien, fordi holdet ikke formåede at møde spanierne længere oppe på banen. Omvendt har Antonio Conte skabt en spillestil med Italien, hvor der opereres med et højt presspil, når modstanderen har bolden.
»Det er fint at have en god organisation som italienernes, men de går også frem på alle målspark, frispark og indkast, hvor de lukker højt, så modstanderne ikke får tid til at bygge op. På den måde får modstanderne ikke rytme i spillet, og det er en gennemgående tendens,« siger Mads Davidsen.
Tålmodig opbygning
Inden EM talte mange trænere – ifølge Mads Davidsen – om at omstillingsspillet ville blive nøglen. Det er der, hvor hele holdet tænker offensivt, når bolden erobres. Men den tendens er ikke slået igennem.
»Over de seneste fem-seks sæsoner har man talt meget om, at fodbold bliver afgjort på omstillinger, men ved det her EM er de fleste mål scoret efter faser, hvor man har haft bolden og bygget spillet op, haft den over længere perioder og kommet i gennembrud,« siger Mads Davidsen.
Et eksempel var fredag aften, da Spanien vandt over Tyrkiet, og det gjorde det på en måde, som Mads Davidsen godt kan lide.
»Jeg er personligt glad for det, for vi har behov for de hold, der er dygtige på bolden, for det er dem, der kan underholde og fascinere tilskuerne,« siger Mads Davidsen.
Ifølge Mads Davidsens analyser er vinderne af nationale ligaer de hold, der spiller med høj boldbesiddelse, som FC Barcelona, Bayern München og Juventus.
»I en liga er der evidens for, at man kun vinder en titel, hvis man har bolden mere end modstanderne. Man kan ikke forsvare sig til en titel. Der er for mange kampe, hvor man møder gode hold, så man er nødt til at have bolden mest, hvis man vil vinde noget,« siger Mads Davidsen.
Men det, der er interessant, er, at det ikke nødvendigvis gælder under en EM-turnering, hvor der spilles langt færre kampe.
»Det er mere nuanceret for cup-turneringer. Jeg lavede tal for VM 2014, hvor der er en tydeligere tendens til, at man ikke behøver at have bolden mest for at få succes. Rigtig mange hold vinder kampe ved ikke at have bolden mest, og det er den tendens, der fortsætter under EM. Vi så det f.eks. med Nordirland. Ved en cup-turnering skal man bare have en sejr og et mål, så er man videre i systemet, men det er ikke nok i en liga med 38 kampe. I en cup-turnering kan man indstille sig mere på modstanderne, være destruktiv og få succes,« siger Mads Davidsen.
Destruktiv taktik
Den taktik passer godt på landshold.
»Det tager tid at udvikle et hold, der kan holde på bolden, og den tid har landsholdene ikke. Jeg besøgte Danmark, da landsholdet spillede i Japan, men det er mildest talt en vanskelig måde at arbejde på, at man har to dage at træne sammen inden en kamp, og så skal det fungere. Derfor er der også flere ”kamæleonhold” i landsholdsfodbold, hvor man indstiller sig på modstanderne, for den nemmeste måde at vinde på er at være destruktiv. Det betyder ikke primitiv, men at man først går efter at ødelægge de andres spil, før man kigger på sig selv,« siger Mads Davidsen.
Inden EM var der diskussion om, hvorvidt det ville ødelægge spændingen, at turneringen er udvidet fra 16 til 24 hold. Hvad kunne de små hold egentlig tilføre EM?
Den tidligere Brøndby-træner Thomas Frank er glad for, at de er med i turneringen.
»De små nationer har på resultaterne bidraget til, at de er berettigede,« siger Thomas Frank og peger på Island og Nordirlands præstationer.
Passion tæller med
»Man kan altid diskutere kvaliteten af fodbolden, og hvad der begejstrer. Der er ingen tvivl om, at der ikke har været flot, offensiv og dynamisk fodbold på et højt teknisk niveau, hvis man sætter standarden efter Spanien, Tyskland og Frankrig. Men det er en folkefest, og man bliver begejstret over at se de fyldte stadions, der er delt i to farver med hvert sit lands fans. Passionen er en kæmpe del af det, og det elsker vi alle sammen. Så selv om jeg ikke er fascineret af Islands måde at spille fodbold på, må jeg anerkende det hårde arbejde, og jeg bliver grebet af at lilleputnationerne kan være med,« siger Thomas Frank.
Bortset fra et par enkelte kampe, mener Mads Davidsen ikke, at de små nationer blot kommer for at grave sig ned.
»Rent fodboldtaktisk synes jeg, at det er interessant at se, hvad de små hold gør, og jeg er positivt overrasket over, at der ikke er så mange, der bare kommer og stiller sig dybt ned, som man kunne have frygtet. Det har været en god tendens,« siger Mads Davidsen.