På med gymnastikskoene, Jacob

Portræt: AGF har fået en klubmand i skikkelse af Jacob Nielsen som ny direktør. Efter et liv med Randers og omegn som centrum skifter han spor. Følg med et stykke af vejen.

Artiklens øverste billede
Fodboldklubben AGF’s nye direktør Jacob Nielsen hader at tabe. Foto: Gregers Tycho

På hjørnet af skrivebordet ligger et par sorte gymnastiksko.

Det er en gave, som Jacob Nielsen har fået tilsendt, efter at han skiftede til AGF.

Han aner ikke, hvem der har sendt de bløde sko. På det vedlagte kort står der kun »pøj pøj«. Ikke andet, kun dette held og lykke.

Jacob Nielsen har allerede begyndt sit arbejde i gymnastikforeningen ude i Aarhus, som de siger i Randers, han er 37 år, ny daglig leder af Aarhus Elite A/S, firmaet bag AGF.

Ærkerivalerne fra AGF ringede tirsdag den 20. maj til Jacob Nielsen. Allerede ugen inden var Jacob Nielsen begyndt at spekulere, da hans navn dukkede op på rygteplan i forbindelse med AGF.

Jacob Nielsen er født i Haslund, et forstad lidt syd for Randers, hvor Vorup Frederiksberg Boldklub hører til i Ulvehøj Idrætscenter. Han spillede egentlig ikke så godt, når han var på fodboldbanen, men han syntes, det var skægt. Faktisk var hans forældre nok større begavelser med en bold. Mor Ruth spillede for Vorup FB’s håndboldhold, hun var også et smut inde i Skovbakken i Aarhus, og hun nåede også på landsholdet. Jacobs far, Steffen, er den spiller, som har spillet flest kampe for Vorup FB’s fodboldhold.

Steffen var fra Freja-land, midtbyen, men blev en del af Vorup FB, da familien slog sig ned i Haslund. Det samme gjorde Jacob. Hver søndag tog han sin fire år yngre søster, Camilla, med ned i håndboldhallen, når mor og far spillede kampe. Camilla havde muskelsvind, så hun kunne ikke selv dyrke sport. Men hun skulle med. Så samlede Jacob tomme flasker, der kunne byttes til slik i cafeteriet. Opskriften på en god søndag, når man er 10 år.

Lillebitte lejlighed

10 år senere var Jacob flyttet hjemmefra, han boede i en lillebitte lejlighed på Århusvej, hver dag trillede han i sin Fiat Ritmo ind til handelshøjskolen i Aarhus, forude ventede en cand. merc. og en kandidatafhandling, og – håbede mor Ruth – en karriere hos Dansk Supermarked. Noget med slips og tal, noget med fremtid.

Randers Freja, byens storklub, var lukningstruet. Økonomien var elendig. Jacob Nielsen sad i bestyrelsen ude i Vorup FB, som var en af de fem lokale klubber, som slog sig sammen med Freja og dannede Randers FC. Som bestyrelsesmedlem i Vorup FB kom Jacob Nielsen til at repræsentere sin klub i et arbejde.

I 12 år har Jacob Nielsen været direktør i Randers FC, for 10 år siden mødte han Christina til oprykningsfest i klubben. De har været gift i fire år, sammen har de Carl-Emil på to og Walde på fem, de bort tæt på stadion i Randers.

Men altså. Mobilen ringede den 20. maj, den tirsdag, i den anden ende var Lars Fournais, bestyrelsesformand i Aarhus Elite, om Jacob havde lyst til at mødes til en snak om et spændende job?

Jacob Nielsen skyndte sig at orientere sin egen bestyrelsesformand, Svend Lynge Jørgensen, om at han havde sagt ja til at mødes med AGF. Situationen var lidt som dengang, da Randers FC ringede og spurgte, om direktørjobbet var noget for ham. Han var stolt. Selvfølgelig var han det.

I princippet ville det have været nemt at lægge billet ind, eller – som det er kutyme i fodboldens univers – få en anden til at ringe for sig. Men Jacob ræsonnerede, som han gjorde for 12 år siden, at hvis de ville, så kom de nok. Det gjorde de.

Dengang havde han taget en snak med sin mor og sin vejleder på handelshøjskolen. Begge frarådede ham at tage jobbet i Randers FC. Men han holdt fast.

Også denne gang er Jacob Nielsen gået imod sin mor. »Hun havde nok håbet, at jeg ville sidde i Randers-jobbet, til jeg fyldte 60 år,« som han bemærker.

Jacob Nielsen, stort temperament, lidt bandeord hist og pist, raseri over dommerne og som regel hørbar på distancen.

Dårlig taber

»Jeg har altid været en dårlig taber. Men man skal forstå, at jeg også bare er supporter. Folk vil sige, du er ikke fan, du skifter jo klub. Da Randers ikke havde noget hold, da kørte jeg med gutterne til Silkeborg i 1994, da de blev mestre. I 1992 så jeg AGF vinde 3-0 over B1903 i pokalfinalen i Aarhus, og fire år senere så jeg 3-3-kampen mod Brøndby, da Mogens Krogh udlignede på hovedstød. Jeg var bare fodboldgal. Jeg har aldrig haft et hold, som jeg har fulgt. Da jeg var teenager, holdt jeg med det hold, der havde Michel Laudrup med. Randers FC vil altid have en plads i mit hjerte. Men skal vi tale om klubfølelser, så er det i mit tilfælde Vorup FB. Der er mine kammerater fra, det er mit hjerteblod, der er jeg vokset op.«

På tribunen, til kampene, er han begyndt at lægge stilen om. Han er blevet hvisket i øret, at det muligvis ikke var nødvendigt at råbe så højt, når han var utilfreds med en dommerkendelse.

»Jeg må erkende, at jeg efter 37 års kamp nok aldrig kommer til at vinde kampen over dommeren. Men jeg må indrømme, at dommerne får det sværere og sværere. Jeg er ikke objektiv, når jeg ser fodbold. Allerede inden dommeren træffer afgørelsen, har jeg bestemt, at det er forkert, hvis det går imod os.«

Nu gælder det AGF, fodbold på anden klasse i mindst et år, men også en klub, der er i konstant fokus. Også AGF’s chef kommer i centrum, måske i højere grad end i tiden i Randers FC:

»Når du er eksponeret, er der risiko for at blive misforstået. Jeg har lært, at folk ikke får det fulde billede af mig, og at der er folk, der ikke kan lide min stil. Men du kan ikke være i denne branche og være venner med alle. Prøver du at være venner med alle, så skaber du ikke resultater.«

Ikke kompromissøgende

Jacob Nielsen har sjældent holdt sig tilbage, hvis han er blevet spurgt.

»Jeg kunne godt have holdt min kæft i nogle situationer. Det er bare ikke min stil. Jeg vil ikke sige, at jeg skal tænke, før jeg taler. Sådan føler jeg det ikke. Jeg har mine meninger, og dem giver jeg til kende. Jeg er bare ikke kompromissøgende.«

Nu er han AGF’er, men i august skal han tilbage til Randers FC og sige ordentligt farvel. Det nåede han ikke inden skiftedagen. Han, en forretningsmæssig hård mand, bliver næsten filosofisk og sentimental.

»Det mest sørgmodige er at tage afsked med menneskerne i klubben. En af holdlederne stoppede mig og sagde ”Kan du huske, dengang vi sad derovre..” Det har jeg fundet ud: At minderne om menneskerne har gjort størst indtryk. Ikke målene og sejrene. Nu er jeg mest glad for at se, at Randers FC er veletableret og har forudsætningerne for succes. Jeg er stolt over at have været en del af det.«

Jacob Nielsen rejser sig fra sit skrivebord. Under hele interviewet har han siddet skiftevis tilbagelænet og foroverbøjet med en tusch i sin ene hånd og en vandflaske inden for rækkevidde.

Han er fuldt til stede, fokuseret, men en konstant vippen med det ene ben indikerer en vis form for rastløshed. Som den ses hos folk med et arbejde, der skal gøres.

Folk, der ikke kan vente med at komme i gang. Nu. Så på med gymnastikskoene, Jacob. Pøj pøj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.