Alting opleves lidt hårdere

Hvordan reagerer spillere under pres, når afgørelsen falder? I AGF har Martin Jørgensen prøvet det før. Nu venter Viborg og en flok nerver.

Artiklens øverste billede
Søndag mødes AGF og Viborg. AGF’s Martin Jørgensen ved, hvordan det ydre pres kan påvirke, når man løber ind på banen til en vigtig kamp. Foto: Ernst van Norde/Polfto

Han har spillet afgørende kampe med Udinese og Fiorentina i den italienske Serie A, og han har deltaget i højspændte VM-kampe for Danmark.

På søndag stiller Martin Jørgensen op for AGF på Viborg Stadion i en af de kampe, der kan give de fleste fodboldspillere nerver på. I mindre eller højere grad.

»Nogle spillere er bedre rustet end andre, og det har som regel noget med dåbsattesten at gøre, og hvad man har prøvet af den slags kampe tidligere. Ikke kun bundkampe, også topkampe. Men det kan ikke ses på indsatsen, før man står i det. Så gælder det om at have det rette spændingsniveau,« forklarer den 38-årige AGF-veteran, som i foråret er blevet forfremmet til assistent for træner Jesper Fredberg.

Først og fremmest er han dog spiller. I halvanden time denne torsdag, tre dage før endnu en skæbnekamp, har han og holdkammeraterne spænet rundt. Høj intensitet, masser af ærgerrighed og høj puls, snerrende tacklinger, frispark, der ikke bliver dømt.

Benene er tungere

Men et er træning, noget helt andet kamp, når der står point på spil. Martin Jørgensen ved, hvordan det ydre pres kan påvirke, når man løber ind på banen til en vigtig fodboldkamp.

»Man får fornemmelsen af, at det hele lige er lidt hårdere, end det plejer at være. At vejret er lidt varmere, end det plejer at være, at løbene er lidt længere, at benene føles måske tungere. Kommer man så foran, så giver man mere slip. Det kan løsne en del op,« siger han.

Som trænerens højre hånd har han et godt indtryk af, hvordan medspillerne tackler stress og pres efter seks kampe uden sejr. Men der findes ingen garantier.

»Men hvordan vi reagerer, er vi nødt til at se søndag. Jeg prøver at påvirke tonen, miljøet og spændingsniveauet. Jeg synes ikke, vi er forkrampede. Hverken i Brøndby-kampen eller de andre har vi været bange for at spille,« mener han.

I foråret 2010 var Martin Jørgensen netop vendt hjem fra en lang karriere i italiensk fodbold. Få måneder senere rykkede han og AGF med Erik Rasmussen som træner ned.

»Jeg er slet ikke inde og sammenligne med 2010, for det er noget helt andet nu. Truppen har det bedre nu. Dengang var der nogle spillere, der kom tilbage fra skader, og folk troede, at nu venter vi bare, så skal de nok redde det for os. Samtidig kom Randers buldrende bagfra. Truppen er langt mere homogen nu. Der var nok mere panik i 2010. Nu har vi gennem et pænt stykke tid været bevidste om, at vi kunne komme i problemer. Vi har tabt en del kampe, og vi har ikke sagt denne gang, at vi ikke rykker ned. Det sagde vi jo dengang. Men derfor kan det sagtens gå galt. Men det kan også sagtens gå godt.«

Mod Viborg kan det blive AGF, der skal skabe spillet, mens holdet i de seneste kampe mod topholdene har spillet mere afventende.

»Vores problem har nok været, at vi har skullet bruge mange kræfter på at erobre bolden. Når vi så endelig har fået fat i den, har vi mistet den for hurtigt. På søndag skulle det gerne blive noget andet,« siger Martin Jørgensen, der bakkes op af sin unge kollega Jens Jønsson.

»Jeg håber, at vi kommer mere i boldbesiddelse mod Viborg, så vi derved har lidt flere kræfter, når vi har bolden. I de andre kampe har vi løbet meget forgæves, og når vi så har erobret bolden, har der været langt op til målet, og folk har været trætte og har ikke altid truffet de bedste valg,« forklarer Jens Jønsson.

Nerver er ikke et tema

Som en af de yngste spillere i truppen kunne Jens Jønsson sagtens være en af dem, der rammes af nerver i så afgørende en kamp. Men kampens betydning er ikke på den måde et tema, forsikrer han.

»Vi er alle bevidste om, at det spidser til. Vi ved godt, at vi kan rykke ud. Det kan vi, og det ser vi i øjnene. Men vi er ikke i tvivl om, hvad vi skal, både på træningsbanen og i kampene. Vi tør godt spille, og vi er helt klar over, at der skal ske noget,« siger Jens Jønsson.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.