Christian Wolny: Problemet med romerlys i Parken er blevet mindre

Der er styr på romerlysene i Parken, siger FCK. Undtagen når ærkefjenden er på besøg.

Artiklens øverste billede
Brøndby-fansene har tit en trang til at affyre romerlys.

Når FCK spiller kamp i Parken, er der færre romerlys på tribunerne end tidligere.

Danske fodboldfans har ellers i mange år haft stor trang til at indsmugle især romerlys, men en indsats mod de farlige nødblus i Parken har virket.

”Mellem 75 og 90 pct. af de, der benytter fyrværkeri i Parken, bliver opdaget og hevet til side, fordi vi har så megen overvågning. Det, tror vi, har haft en præventiv effekt blandt langt de fleste fangrupper, der besøger vores udebaneafsnit," siger Christian Wolny, kommunikationschef i FC København.

Vanvittigt

Han oplever, at problemet med fyrværkeri i Parken er blevet mindre.

"Vi har faktisk i længere tid kun oplevet problemer med pyroteknik, når Brøndby kommer på besøg," siger han.

Under den seneste superligakamp mellem FCK og Brøndby blev der fyret romerlys af adskillige gange, og det kostede begge klubber en bøde fra DBU på 25.000 kr.

Ser man på tallene for fyrværkeriovertrædelser under superligakampe, tegner der sig en skræmmende udvikling.

I sæsonen 2008/2009 brød 39 fodboldfans fyrværkeriloven i forbindelse med en superligakamp, mens tallet i sidste sæson var 155, en stigning på næsten 300 pct.

"Det er vanvittigt og vildt farligt. Når man ser de skader, som romerlys kan volde, burde det jage en skræk i livet på hvem som helst. Straffen for at medbringe og affyre fyrværkeri på stadions skal være hårdere," lyder det fra politiinspektør Allan Nyring i dagens udgave af Jyllands-Posten.

En dårlig stemning

Det ligner en umulig opgave at eliminere al form for fyrværkeri på danske stadions, mener Allan Nyring.

FC København er enig.

"Romerlys er efterhånden ganske små og kan gemmes ret usædvanlige steder, så det er umuligt at konfiskere dem alle, hvis nogen virkelig vil have dem ind. Selv hvis kontrollører undersøgte alle fans på intime steder, vil det stadig kunne lade sig gøre at få noget ind. Og det vil samtidig skabe en dårlig stemning og oplevelse blandt de gæster, som vi gerne vil være gode værter for," siger Christian Wolny.

Foreningen Danske Fodboldfanklubber, der repræsenterer 55.000 danske fodboldfans, foreslår, at man i Danmark indfører "kontrolleret afbrænding," som nordmændene har gjort det.

DBU's direktør, Claus Bretton-Meyer, er skeptisk.

"Hvis politi, brandmyndigheder og Divisionsforeningen samlet siger, at der skal indføres kontrolleret afbrænding, vil vi ikke stille os på hælene. Men jeg har meget svært ved at forestille mig, at det sker," siger han i dag til Jyllands-Posten.

Deltag i debatten herunder:

Mener du, at man skal lovliggøre pyroteknik på danske fodboldstadions? Eller skal man, som Allan Nyring foreslår, skærpe straffen over for de fans, der smugler romerlys med ind på stadion?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen