AGF: En tæt række er fedt

Superliga: Den tætte række gør noget ved spillet, da ethvert point kan få stor betydning. Men AGF’erne holder sig til, at de endnu ikke har toppet i denne sæson.

Artiklens øverste billede
Mikkel Kirkeskov, der her er endt nederst i en duel med AaB’s Anders K. Jacobsen, glæder sig over, at Superligaen er så tæt. Så er der mulighed for hurtigt avancement – og naturligvis også for at dumpe til bunds. Arkivfoto: René Schütze/Polfoto

I halvanden time lykkedes det AGF-spillerne at undgå at trille sig frem til en åben målchance. Udekampen mod AaB gik ikke over i historien, men for AGF drejede det sig helt kynisk om at stoppe en glidebane.

To nederlag til Brøndby og Viborg, tilmed på egen bane, skulle afløses af gevinst. Eller i det mindste et point. Som AGF fik via hårdt defensivt slid og en 0-0’er mod AaB.

På fredag kommer vicemestrene fra FC Nordsjælland til Aarhus, klubben er bundhold i denne sæson og har vel ret beset ikke råd til at tabe kampen. Sådan er det at ligge i baghjul. AGF kender det fra tidligere sæsoner.

Og muligvis vil det betyde, at et ellers offensivt indstillet fodboldhold som FC Nordsjælland vil snøre de forsigtige støvler, dem med flest afleveringer bagud eller på tværs, for i det mindste at få et point med hjem fra Aarhus.

AGF’s venstre back, Mikkel Kirkeskov, finder det ikke besynderligt, at indgangen til en kamp kan være en anelse forsigtig. Som den AGF indtog imod AaB.

»Når man har tabt to i træk, så får man en anden indstilling til den tredje kamp. Når rækken er så tæt, så betyder det en del at tabe tre i streg. Man kan hurtigt sidde fast i skidtet. Men to uafgjorte betyder samtidig, at vi stadig er med i topstriden. Det er en lidt underlig fornemmelse, da vi kun har fået to point i fire kampe,« siger Mikkel Kirkeskov.

Mere afventende

FC Nordsjælland har et lille hul op til nummer 11, i toppen har FC Midtjylland skabt sig et forspring, men ellers er jævnbyrdigheden udtalt, og det har betydning for opgørene.

»Vi er nok lidt mere afventende i kampene. For nogle sæsoner siden var Superligaen også vanvittig tæt. Der var en del uafgjorte kampe, da alle var bange for at tabe. De andre skulle i hvert fald ikke have point. Nogle hold er lidt forsigtige, men jeg synes ikke, at vi selv er det. Vi går altid efter at vinde,« lyder det fra en anden AGF-back Alexander Juel Andersen.

Anders Kure, en af holdets defensive betonklodser, fastholder, at hans hold sagtens kan slippe tøjlerne. Og gør det.

»Jeg synes egentlig godt, vi kan spille frit, men når vi kommer længere hen på sæsonen, og det stadig er tæt, kan det blive anderledes. Men det er trods alt stadig tidligt på sæsonen, så jeg synes ikke, det har sat sig på vores hold. Vi er ikke forkrampede,« mener han.

Oprykkere overrasker

I tidligere sæsoner er et eller to hold ofte sakket bagud, så kampen for at undgå degradering ikke har været et tema for ret mange klubber i midten af tabellen. Men i denne sæson har begge oprykkere, Viborg og FC Vestsjælland, overrasket.

Mikkel Kirkeskov ville ikke foretrække, at to klubber allerede var mere eller mindre isoleret i bunden.

»Nej, for så ville andre hold have flere point end os. Det er fedt, at det er så tæt. Man er selv med til at afgøre sin skæbne, og det er ikke katastrofalt, hvis man taber en enkelt kamp. Man kan stadig nå det. De seneste kampe har for os handlet om at komme tilbage på sporet. Det har krævet en del mentalt, og det har vi leveret. Hvis vi havde tabt de seneste fire kampe, havde det været noget helt, helt andet,« forklarer han.

Forsvarsspillernes chef, Peter Sørensen, ville foretrække, at et par hold allerede var sat af i bunden.

»Det ville da være rart. Der er en stor procentdel, der rykker ud, og en langt større del, der ikke kan sige sig fri for at kunne rykke ud før meget sent på sæsonen. Sidste sæson talte man om, at vi var i sølet langt ind i sæsonen, og det syntes vi også selv, at vi var. Men der var altså fem hold, der var længere nede i sølet, end vi var. Nedrykning er det skrækscenario, vi alle arbejder med. Når man har det i baghovedet til langt hen i sæsonen, kan det godt gøre noget ved ens spillestil og risikovillighed. Når der er fem kampe igen, sker der jo noget. Det forbedrer ikke kvaliteten. Men der er vi slet ikke i Superligaen endnu,« betoner AGF-træneren.

For tidligt at være forsigtig

I sæsonens første 11 kampe har AGF kun spillet uafgjort i tre, og altså i de to seneste.

»Det er sådan, at når alle næsten har lige mange point, og potentielt kan nå det samme op og ned, så skal man passe på med at være alt for ked af at spille uafgjort. Selv om man kan sige, at det giver for lidt i forhold til en sejr, så skal man huske på, at det altså også giver to point færre til modstanderen,« understreger Peter Sørensen, som mener, at det er alt for tidligt på sæsonen at begynde at spille såkaldt forsigtig fodbold.

At det skete for AGF mod AaB, skyldtes udelukkende, at der skulle point på kontoen efter to nederlag.

»Vi går ind til langt de fleste kampe med klart sigte på at vinde. Men nogle gange er man mere eller mindre defensiv. Det er taktiske overvejelser afhængig af situationen. Det var vigtigt, at vi fik lukket af defensivt i Aalborg, mens vi i Randers var mere offensive,« siger han.

Trods et tab på 10 af 12 point i de seneste fire runder er AGF placeret som nummer fem, efter en tredjedel af ligaen er spillet.

»Vi har jo været bedre end de fleste, selv om vi har været selvkritiske nok til at sige, at vi nok kan blive endnu bedre. Så jeg er positiv. Vi har ikke været meget bedre end de fleste andre, men vi har været gode nok til at ligge bedre placeret end de fleste. Jeg er ikke bleg for at sige, at der er noget, der bør blive bedre, og at vi har lukket for mange mål ind,« påpeger han.

Samme positive vinkel anskuer Mikkel Kirkeskovs AGF’s indledning fra.

»Vi bliver bedre, og det er jeg ikke sikker på, at samtlige de andre hold gør uden at forklejne dem. Jeg synes ikke, at vi har gjort det så godt hidtil. Spillet har ikke siddet for alvor, men som turneringen skrider frem, så bliver vi bedre. Jeg tror på, at vi kan finde stabiliteten. Vi har mange unge spillere, alt skal tænkes sammen, det tager altså tid, og det skal nok komme,« mener han.

Og tilføjer, at der selvfølgelig ikke kan udstedes garantier. Så det er næppe sidste gang, at AGF har hevet et point via trist taktisk spil som i Aalborg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.