Fodbold: Ankergrens lange fangearme

Casper Ankergren var været Brøndby en fremragende målmand, men pladsen er måske kun til låns.

Om to uger søger hornfiskene ind mod kysten ved Køge Bugt. Og de skal vogte sig, de lange, finurlige dyr. For Casper Ankergren står klar med sin fiskestang, og den unge Brøndby-målmand har hidtil fanget alt indenfor sin rækkevidde i dette forår.

»Det er en god periode for mig i øjeblikket. Jeg elsker at fange hornfisk, og til maj begynder gedde-sæsonen,« oplyser den inkarnerede lystfisker, der også som Brøndby-målmand går nogle spændende måneder i møde.

Det er gået særdeles stærkt for 23-årige Casper Ankergren. Træner Michael Laudrup var næppe helt tryg, da han i januar indledte sæsonen med to unge og uerfarne målmænd i sin trup.

I dag sidder Brøndby-træneren ganske roligt og betragter Casper Ankergrens sikre stil og bundsolide spil. Den unge målmand er i dette forår braget ind i superligaen, hvor han med sin statur og stil minder en del om en vis Hr. Schmeichel.

Udviklingen for den unge målmand turde end ikke de største Brøndby-optimister gætte på i januar. Derfor forsøgte man at købe Karim Zaza fri af kontrakten med OB. Men fynboerne krævede et anseeligt millionbeløb, og så kunne de økonomisk trængte vest-københavnere alligevel godt vente til sommer, når Zaza krydser Storebælt på en fri transfer.

Alligevel bebudede Laudrup i januar, at det ikke kunne udelukkes, at en mere erfaren målmand kom til klubben. Et langt forår med to 23-årige målmænd, Ankergren og Kim Drejs, lignede en uholdbar løsning. Men det lykkedes ikke Brøndby at finde den rigtige mand.

Mirakuløs redning

Men i premieren hentede Casper Ankergren mod Viborg på mirakuløs vis et velplaceret Søren Frederiksen-hovedstød oppe i det ene målhjørne. Siden er det blevet til flere store redninger, men det er ikke det overraskende i Casper Ankergrens flotte forår.

»Han har før haft en tendens til at være lidt for flyvsk. Jeg har trænet med ham i et par år, og der har jeg oplevet mange uovervejede aktioner fra Casper. Men det har vi intet set til i de første kampe. Han har virket meget fokuseret og sikker. Tit er det unge målmænds problem, at de ikke kan holde niveau. Men det har han gjort indtil nu, og det kommer ærlig talt bag på mig,« siger den tidligere Brøndby-ankermand, Mogens Krogh, der holdt Casper Ankergren ude af holdet i et par sæsoner, før han i fjor sluttede sin lange karriere.

Selv giver Ankergren det sammenpressede kampprogram en del af æren for succesen.

»Der venter hele tiden en kamp lige om hjørnet, så der er slet ikke tid til at sætte sig ned og spekulere over, hvad det egentlig er, der sker for mig i øjeblikket. Jeg tror, at det er en af grundene til, at jeg aldrig spiller med nerver,« siger Brøndbys nye målmandshit.

Helt grøn er han dog ikke. 54 gange nåede han at vogte Køges mål i 1. division. Men det var primært flotte præstationer på U/21-landsholdet, der fik Brøndby til at skrive kontrakt med målmanden, der med sine 194 cm og 93 kilo har perfekte forudsætninger mellem stængerne.

Stille og roligt

»Han er godt bygget. Men mentalt er Casper også en meget stærk målmand. Han tager ikke tingene mere alvorligt, end han skal. Derfor er jeg heller ikke bange for, at han skal falde sammen, når den første fejl kommer og koster et mål,« påpeger Mogens Krogh.

I privatlivet tager Ankergren også tingene stille og roligt. Lige nu er hans største bekyrming, hvordan han skal få lagt en terrasse i hans og kærestens have i Køge. Når fiskene i de sjællandske vandløb ikke jages, er det den unge fodboldspilleres primære legekammerat, Play Station, der trækker i den lange målmand.

Foran computerskærmen kan han så sidde og fundere over den seneste måneds meritter i superligaen. Og de er vigtige. Oplevelserne i dette forår kan ifølge Mogens Krogh få stor positiv indvirkning på Ankergrens fortsatte karriere. Det er sjældent, at så ung en målmand har så stort et ansvar, men når det som nu går godt, kan det løfte en målmands spil op og give et godt mentalt rygstød.

Når Karim Zaza checker ind på Brøndby Stadion kan den første krise meget vel indfinde sig hos Casper Ankergren. At komme tilbage på bænken efter en halvsæson i rampelyset er ikke ligefrem en ønskeposition for en ambitiøs målmand. Men sådan behøver det heller ikke at gå.

Travlhed i feltet

»Det tænker jeg slet ikke på. Der er lang tid til. Lige nu er pladsen min, og det er det vigtigste,« understreger Casper Ankergren.

Søndag eftermiddag kan han vente travlhed i sit straffesparksfelt, når Brøndby gæster Farums himmelstormere i et vigtigt topopgør.

»Det bliver meget vanskeligt. Jeg betragter ikke Farum som et oprykkerhold. Det er det ganske vist på papiret, men holdet består af spillere med megen superliga-erfaring. Så vi skal være klar. Ellers får vi store klø,« advarer Brøndby-målmanden.

dan.philipsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen