Pinligt dansk nederlag

Katastrofale fejl i 1. halvleg sendte Danmark hjem fra Hamburg med 1-3 mod Brasilien.

Artiklens øverste billede
Nicklas Bendtner og resten af det danske EM-hold leverede en skuffende præstation i træningslandskampen i Hamborg imod Brasilien. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Hamburg

Alt var klar til, at det her skulle være en fest.

40.000 danskere havde fyldt de jyske og tyske motorveje hele dagen. Solen bagede behageligt, og modstanderen var Brasilien. Det endte med en pinlig og næsten katastrofal dansk EM-optakt baseret på 1. halvleg.

Lyspunkt

Det var dog et stort lyspunkt, at Danmark ikke gav op og spillede en god 2. halvleg med kvikke kombinationer og aggressivitet. Man kan i den sammenhæng ikke undgå at bemærke den banalitet, at forskellen på det danske landshold i de to halvlege var, at Jakob Poulsen blev indskiftet i stedet for Christian Poulsen. Det var naturligvis ikke hele forklaringen på forskellen på det danske spil i 1. og 2. halvleg, men det var slående.

Det kunne dog ikke sløre, at landsholdets tre anførere, Thomas Sørensen, Christian Poulsen og Daniel Agger hver var skyld i et mål, så der stod 0-3 efter 40 minutter. Derudover blev Thomas Sørensen skadet, så Morten Olsen måske slipper for at vurdere, om han skal sætte ham af til EM. Også Lasse Schöne måtte udgå med en skade.

Konklusionen

Konklusionen er, at hvis landstræner Morten Olsen troede, han havde holdet klar til EM-slutrunden, og han stolede på sine spillere, så må han nu være kommet i tvivl om, hvad de egentlig kan.

En dårlig kamp mod Rusland blev afløst af en elendig 1. halvleg mod Brasilien, og så er det lige pludselig ikke sikkert, at det danske landshold er bedre end det, som kiksede ved VM i 2010.

Danmark begyndte egentlig kampen ganske godt. Nicklas Bendtner vandt samtlige af sine første tre-fire hovedstødsdueller, men den slags er totalt ligegyldigt, når de mest rutinerede spillere på et fodboldhold svigter så eklatant, som det var tilfældet mod Brasilien.

FC Porto angriber Hulk har et riv af en anden verden, men det langskud han sendte af sted mod Thomas Sørensen kom altså fra omkring 35 meter fra en position langt ude i højre side af banen. 35 meter! Det var sørgeligt og bekymrende, hvor langsomt Sørensen reagerede på skuddet. Han nåede simpelthen ikke at smide kroppen foran afslutningen, og så peb bolden under ham.

Fejl af Thomas Sørensen

Den fejl skal lægges oveni i, at Thomas Sørensen også var skyld i et mål mod Rusland og hans fejl i VM-slutrunden mod Japan. Landstræner Morten Olsen er ved at skulle træffe et valg om, hvorvidt han fortsat tror på Sørensen under EM-slutrunden. Det kan ikke være anderledes. Måske tager Sørensen valget for landstræneren, for han lod sig udskifte efter 24 minutter med Stephan Andersen. I samme ombæring blev Lasse Schöne udskiftet med sin skade.

Fire minutter senere var det den næstældste og den mest rutinerede af markspillerne, den var gal med. Christian Poulsens position i det danske landsholds startopstilling var ubestridelig, indtil han begyndte at lave kampafgørende fejl i Liverpool og på det danske landshold.

Ligegyldigt

Så gik pladsen som 6’er til William Kvist, og det blev der ikke ændret på denne lørdag i Hamburg. Måske røg Christian Poulsen endnu længere ned i hiearkiet. Bag Jakob Poulsen. Efter 12 minutter tabte han Christian Poulsen nemlig bolden foran eget felt. En fiks brasiliansk kropsfinte, som Daniel Agger aldrig så, og en aflevering senere, så havde Niki Zimling uforvarende scoret selvmål. I pausen blev Christian Poulsen udskiftet med netop Jakob Poulsen.

Det danske landshold prædiker sammenhold og sejre via kollektive dyder. Den slags bliver totalt ligegyldigt, når de mest bærende spillere laver den slags fejl. Når det sker, vinder man aldrig fodboldkampe til et EM. Slet ikke mod Holland, Portugal eller Tyskland.

Fejlene og stillingen lammede det danske spil i 25 minutter. Først omkring den halve time, begyndte Danmark igen at finde lidt spil. Michael Krohn-Dehli fandt med en godt set, lang aflevering Thomas Kahlenberg, som havde en friløber, men Kahlenberg missede sin banale tæmning af bolden.

Fejl af Agger

Tre minutter var det så den sidste af Danmarks tre anførere til at lave en enorm fejl, som førte til mål. Denne gang var det Daniel Agger, som indtil da havde spillet skidt, der tabte bolden på Danmarks halvdel til Hulk. Porto-angriberen driblede ned mod Stephan Andersen, tog et træk uden om en chanceløs Simon Kjær, og så stod der 3-0 til Brasilien.

Pinligt, dårligt og yderst frustrerende. Ikke blot fordi landsholdet var bagud 0-3 efter 40 minutter af en fodboldkamp. Det skete foran 40.000 danskere, der havde brugt hele dagen på at komme til Hamburg, og det skete mod Brasilien. Det vil sige, at billederne af en tung Thomas Sørensen går verden rundt, for det gør landskampe mod Brasilien altid.

Anden halvleg begyndte med et bedre og mere sikkert dansk landshold. Jakob Poulsens tilstedeværelse gav spil og kreativitet, og Thomas Kahlenberg spillede godt. Evian-spilleren var Danmarks bedste. Det var den udgave af Thomas Kahlenberg, der har selvtillid og ser tingene en smule før andre. Derudover var han ganske god i presspillet. Kahlenberg har med stor sandsynlighed spillet sig i startopstillingen til EM.

Efter kun to minutter af halvlegen formåede Daniel Agger at misbruge fra en halv meter, da han skød et indlæg forbi mål. Der var tyk offside i situationen, men den blev ikke dømt.

Det appellerede brasilianerne også for, da Nicklas Bendtner scorede efter 69 minutter, men det var der ikke. Jakob Poulsen og Niki Zimling kombinerede godt i venstre side, og Zimling satte derpå en brasilianer af i straffesparksfeltet. Han kunne skyde på mål, men Zimling valgte klogt afleveringen ind til Nicklas Bendtner, der let kunne score i et tomt mål.

Derefter jagtede Danmark en reducering mere. Især Nicklas Bendtner og Jakob Poulsen spillede virkelig godt i den sidste fase af kampen, men mere blev det ikke til.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.