FCK udfordres fra alle sider

Efter en svær sæson, der påvirkede Ståle Solbakken, så går FC København naturligvis efter mesterskabet.

Artiklens øverste billede
Ståle Solbakken blev påvirket af FC Københavns krise i foråret. Arkivfoto: Lars Krabbe

En skrækkelig april for FC København. Sådan kan man betegne den forårsmåned, som reelt ødelagde de nu tidligere danske mestres mesterskabschancer i sidste sæson og gav problemer for Ståle Solbakken på flere fronter.

En måned med syv kampe og kun én sejr, hvori holdet alligevel gik fra banen som pokaltabere i Esbjerg, husker de tilbage på med gru på Østerbro i København.

En måned der illustrerede, at man ikke bliver dansk mester, fordi man spiller i FC København. At FC Københavns økonomiske muskler ikke har knock outet resten af superligatoppen. En opfattelse der er blevet bekræftet efter sommerindkøb og -salg af spillere hos konkurrenterne. Eksempelvis har FC Midtjylland brugt over 20 millioner kroner på én spiller.

I øjenhøjde med konkurrenter

Samtlige fodboldinteresserede danskere havde i april hver sin mening om, hvad der var galt i FC København; enkelte satte endda spørgsmålstegn ved træner Ståle Solbakkens mentale balance.

Nu er det kommet på afstand. Spillere, ansatte i kontorerne i Parken og manden i centrum for holdet, Ståle Solbakken, kan i dag reflektere over den halve sæson, da FC København for alvor kom ned i andre ambitiøse superligaklubbers øjenhøjde.

”Lavt” er et af de ord, som Ståle Solbakken bruger om pressen i perioden da den efter hans mening ”psykoanalyserede” ham på baggrund af et par løsrevne reaktioner på og omkring FC Københavns trænerbænk. Han gik dog ikke rundt og var upåvirket af situationen i FC København.

»Jeg havde det egentlig fint, for jeg har en god familie, selv om jeg nok arbejdede mere med fodbolden derhjemme i de dårlige perioder,« fortæller han om sin egne reaktion her på tærsklen til en ny sæson med pres, presse og pokaler.

Ståles første trænerkrise

Noget var dog ikke, som det plejede at være under det, der var Ståle Solbakkens første fodboldkrise som træner i Norge og Danmark.

»Hvis vi sad og så en film, så kunne jeg pludselig komme til at tænke fodbold i 15 minutter og ikke vide, hvad der var sket i filmen. Man arbejder jo mere for at komme ud af det,« forklarer han og svarer ”godt” på spørgsmålet om, hvordan han sov i den tid.

Der var dog enkelte tidlige morgener, hvor navne som Kvist, Nordstrand eller Nørregaard fyldte mere i Solbakkens hoved end rundstykker og varm kaffe.

»Jeg vågnede måske en halv time før og tænkte på fodbold, mens jeg ventede på, at resten af familien vågnede. Af og til kunne jeg godt blive lidt fraværende, for skulle jeg spille med ham eller ham? Generelt havde jeg det dog godt.«

Ståle: Jeg lavede fejl

Efter en karriere som spiller og træner overraskede pressens håndtering af situationen i FC København ham ikke, og han anerkender, at han begik fejl i den svære tid. På FC Københavns træningsanlæg stillede han op over for samtlige, der havde spørgsmål og svarede beredvilligt. Om det var ærligt er svært at svare på, men det lød sådan fra en træner, som ikke lukkede sig i sig selv under krisen. Hverken for spillere eller omgivelser.

En del af håndteringen, mener han dog ikke var i orden. Det var, da det blev konkluderet, at Ståle Solbakken ikke var i balance, da han sparkede til en vanddunk i 120. minut i pokalkampen i Esbjerg, og fordi han skubbede daværende assistenttræner Peter Nielsen op fra bænken under en kamp i Parken. Det irriterede og irriterer københavnernes træner. Den 40-årige nordmand kniber øjnene sammen, og de fine rynker i panden bliver lidt mere markerede.

»Jeg har mistet respekten for nogle af de ledende journalister i Danmark, der tager den lette vej. Jeg har respekt for, at man skal sælge aviser, gøre sit job og være både kritisk og rosende, men noget af det, som jeg blev konfronteret med fra de store såkaldte ledende fodboldredaktører var på et meget lavt niveau. Det fodboldfaglige er for dårligt,« siger Ståle Solbakken.

Måned med aprilsnar

Han mener ikke, at sæsonen var så dårlig for FC København og henviser til det, som han kalder naturlige forklaringer på tiden, som for FC København var en hel måned med aprilsnar.

»Vi har levet i konstant medgang med Champions League og UEFA Cup gruppespil, og så er kravene blevet større og større,« siger han og henviser samtidig til, at klubben mistede spillere som Hangeland og Linderoth, mens Jesper Grønkjær og Michael Gravgaard var skadede i lange perioder af sidste sæson.

Det er ikke blevet bedre henover sommeren. Noget gik galt i Jesper Grønkjærs knæoperation i slutningen af sæsonen, for han er for få uger siden blevet opereret igen. Würtz har stadigvæk lyskenproblemer, og klubben har solgt anfører Michael Gravgaard. Og eneste forstærkning i sommerens transfervindue indtil videre er tilknytningen af FC Nordsjællands Thomas Kristensen. Der mangler med andre ord nogle af Tordenskjolds soldater i hvide Kappa-trøjer.

»Der var mange ting, som er naturlige forklaringer på, at det gik sådan. Nogle forsvandt, og mange var væk på grund af skader,« siger Solbakken.

Selv om skadessituationen ikke er forbedret, så forlanger han mere af de ledende spillere.

»Jeg forventer, at mange af de ledende spillere, som var skadede i det sidste halve år, får en helt anden sæson. Det kan være Jesper Christiansen, Ulrik Laursen og Jesper Grønkjær.«

Presset kan ikke blive større

FC København står nu over for en sæson, hvor klubben lidt usædvanligt ikke skal forsvare et mesterskab efter to i træk. Hvis det også glipper i år, så bliver det første gang i otte år, at den selvbevidste og selvsikre klub ikke bliver dansk mester i løbet af en to årig periode.

»Der kan ikke blive noget større pres. Det tager jeg stille og roligt,« siger Ståle Solbakken.

Han mener dog, at det er usædvanligt tæt i toppen af dansk fodbold, og derfor bliver det en meget tæt liga. Der er mange om buddet som dansk mester.

»Vi står over for en sæson, som er mere jævn end sædvanligt. Der er nok fem hold, som skal kæmpe om mesterskabet. De fire øverste fra sidste år og så kommer Brøndby også,« forudsiger han.

De fire er AaB, OB, FC Midtjylland og så FC København.

»Det er så vigtigt for os, at vi ikke får en april måned, som den vi havde sidste år. Det var der, at det gik galt,« slutter han, inden han går op på første sal i klubhuset på Frederiksberg for at gruble videre.

For skal han spille med ham eller ham?

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.