AGF-undersøgelse giver genlyd i Europa

Idrætslæge Ulrich Fredberg står bag stort projekt i SAS Ligaen. I flere år har spillerne i AGF fået foretaget ultralydscanninger af akillessenerne og knæskalssenerne før sæsonstarten, som den første klub i verden.

Nu kan det vise sig, at ideen er så god, at mange andre klubber vil benytte sig af samme fremgangsmåde, der i bedste fald kan forhindre skader i at opstå i spillernes kæreste værktøj.

Idrætslæge Ulrich Fredberg, som siden 1989 har været tilknyttet AGF, har udvidet undersøgelsen, så det ikke kun omfatter AGF's spillere, men stort set samtlige spillere i SAS Ligaen.

12 klubbers spillere fik i vinter ultralydscannet knæ og akillessener, hvorefter halvdelen af klubberne gennemførte et forebyggende træningsprogram. I fald, spillerne blev skadet i akillessener eller knæskalssener, fik de foretaget en ultralydscanning på Stadionklinikken på Atletion. 55 spillere blev undersøgt.

Stor interesse

»Resultaterne viser, at det ved en ultralydscanning er muligt at finde symptomfrie spillere med en betydelig øget risiko for at udvikle skader i akillessenerne og knæskalssenerne i løbet af den kommende sæson. Og at man for knæskalssenernes vedkommende delvist kan forhindre disse symptomer i at opstå ved et forebyggende træningsprogram,« siger Ulrich Fredberg, som netop har præsenteret resultaterne i Oslo ved »1st World Congress of Sports Injury Prevention". På dansk den første verdenskongres i forebyggelse af idrætsskader. Ulrich Fredbergs resultater vil senere blive publiceret i et internationalt, videnskabeligt idrætsmedicinsk tidsskrift, men allerede kort efter præsentationen på kongressen i Oslo har undersøgelsen vakt interesse fra nogle af de største klubber i Europa.

331 spillere var med

I alt 331 spillere på højeste niveau har deltaget i undersøgelsen, som kaldes "Superligaprojektet", som DBU's Initiativfond har støttet økonomisk, mens Atletion og Team Danmark har lagt træningsfaciliteter til.

Udover AGF har AaB, Brøndby, FCK, FC Midtjylland, OB, Silkeborg, Sønderjyske, Esbjerg, Viborg, AC Horsens og Aarhus Fremad deltaget i undersøgelsen.

jesper.engmann@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen