Fodbold: Tyrkertro blandt bosserne

Køge er det eneste af superligaens dumpekandidater, der tør tale om nedrykning. Resten vil lige vente og se tiden an.

For superligaens dumpekandidater er løvejagt en disciplin i Afrika og Champions League som Amerika for Christoffer Columbus. Sæsonen igennem er nedrykningsstregen den nærmeste nabo, og til sidst er det den, der markerer forskellen på et godt og et dårligt år.

I dag mødes fire af holdene i fare. Alligevel synes 1. division at være en by i Rusland.

»Vi har overhovedet ingen dramatiske tanker om hvis og hvis. Vi har en tyrkertro på, at dette her nok skal gå, og vi tænker ikke på nedrykning,« siger AGF's direktør, Frank Heskjær, og kendetegner dermed den generelle tankegang blandt bosserne i superligaens mest trængte klubber.

I hvert fald udad til. Ingen af ligaens nederste klubber kan komme uden om, at nedrykning er en alt for sandsynlig risiko, der udover de rent sportslige konsekvenser vil betyde store økonomiske ændringer. Alene TV-indtægterne vil falde med mellem tre og fire millioner kroner, og dertil kommer et naturligt frafald af sponsorer, der langt fra kan opnå samme eksponeringsgrad i superligaen som i 1. division, ligesom tilskuerne ikke finder landets næstbedste liga nær så interessant som den bedste.

Alligevel er det som om, at alle stoler på, at spillerne nok skal klare paragrafferne, selvom det endnu ikke er gået særligt godt i sæsonens første 21 kampe, og kun i Køge tør man tale om, at der naturligvis er en reel risiko for, at det kan gå galt.

»Jeg kan selvfølgelig ikke love noget, men jeg tror ikke, vi rykker ned. Vi bliver nummer syv eller otte, for vi har et smaddergodt hold. Det har jeg hele tiden sagt,« siger Køges formand Finn Cederstrøm og er umiddelbart ligeså fortrøstningsfuld som sine kollegaer i de øvrige superligaklubber.

To budgetter i Køge

Alligevel er der en forskel på Cederstrøm og de andre. Lige siden sydsjællænderne sidste år kunne konstatere, at oprykningen til landets bedste række var en realitet, har de stået fast på, at den første sæson skulle bruges til at bevare den nyvundne plads, men har ikke været blege for at indrømme, at risikoen for at ende under den grimme streg var til stede.

»Vi har lavet to budgetter. Det, mener jeg, er vores pligt. Alle spillerkontrakter på nær et par stykker er lavet på to niveauer. Et SAS-liga-niveau og et 1. divisionsniveau, og der er en væsentlig lønforskel på de to ting. Det har spillerne skrevet under på, og de ved, hvad nedrykning indebærer,« fortæller Finn Cederstrøm.

Dermed adskiller Køge sig væsentligt fra de fem nederste i superligaen, Jyllands-Posten har talt med. Køge Boldklub har ganske vist ikke de samme forpligtelser overfor fondsbørsen som de børsnoterede AB, AGF og Silkeborg, der hverken kan eller vil udtale sig om spillerkontrakterne, men modellen fra Køge er utvivlsomt enestående i forhold til de øvrige bundhold, der også inkluderer Viborg på sidstepladsen.

»Man skal passe på ikke at fokusere for meget på nedrykning. Vi har kun et mål, og det er at forblive oppe, så det andet er ikke noget, vi spekulerer i,« siger Viborg-direktør Morten Jensen, der dog ikke lægger skjul på, at det nuværende budget på godt 20 millioner rundt regnet vil blive halveret i 1. division.

Vaskeægte bundgyser

I eftermiddag tager Morten Jensens Viborg imod Silkeborg i en vaskeægte bundgyser. Begge hold ligger under nedrykningsstregen med to point op til AGF og AB, og taberen af kampen vil ikke blot miste et skridt i forhold til de nærmeste konkurrenter, men også udstille sig selv som superligaens svageste hold netop nu, for med en fodboldkliché, der er alt for sand for bundholdene, så lyver tabellen aldrig.

Det ved de også godt i Silkeborg, der dog i sæsonens første tre kampe har hentet fire point og langsomt bevæget sig væk fra den sidsteplads, der i vinterpausen syntes ganske sikker, og det forklarer måske Silkeborg-direktør Ole Hansens optimisme.

»Der er da ikke noget, der indikerer, at vi rykker ned. Vi ligger godt nok nummer 11, men vi skal da møde hinanden alle sammen, og skal du snakke om alle dem, der er i nedrykningsfare, kan du også tage AaB med og fortsætte hele vejen op,« siger Silkeborgs direktør Ole Hansen.

Alligevel har han dog planlagt at mødes med bestyrelsen efter april måned for at udarbejde en plan, hvis holdet fortsat er i fare for nedrykning, og dermed synes Silkeborg-planerne i høj grad at minde om dem i Gladsaxe.

Omkostninger tilpasses

Her har klubben ikke fået point siden efteråret og har måttet se bunden komme nærmere og nærmere. Alligevel er der heller ikke i københavnerforstaden konkrete planer på bordet, men direktør Steen Andersen lægger ikke skjul på, at han på et tidspunkt kan blive nødt til at kalkulere med risikoen for vigende indtægter.

»Det er lige tidligt nok, men det er klart, at falder indtægterne, må omkostningerne tilpasses. For mig er det naturligt, at man må tage den værst tænkelige situation til efterretning, så planerne for en nedrykning skal ligge klar, men det er ikke noget vi vil tage fat på, før vi er kommet lidt længere ind i sæsonen,« siger Steen Andersen, der ligesom de fleste af sine kollegaer ikke taler nedrykning med klubbens spillere.

»Det er ikke noget, vi behøver at tale med spillerne om. De kan selv læse tabellerne og alle kender situationens alvor,« mener AB-direktøren, der i eftermiddag bliver vidne til et drama, når Køge kommer på besøg.

Gæsterne ligger i øjeblikket på ottendepladsen tre point foran AB, og selvom Køge i løbet af hele sæsonen er den eneste klub, der har turdet tale åbent om risikoen for nedrykning, har sydsjællænderne i foråret paradoksalt nok lignet et bedre bud på en overlever i superligaen end både AB og Viborg, der er uden point.

Hvem, der rykker ned, bliver naturligvis ikke afgjort søndag, men de hold, der måtte tabe, kommer utvivlsomt tættere på 1. division, og selvom det er en sandhed for alle hold i ligaen, er den væsentlig mere alvorlig for nogle end for andre.

morten.sejersboel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen