Amnesty til Fifa: Arbejdere skal kompenseres med tre mia.

Migrantarbejdere skal have del i overskuddet, når Fifa gør kassen op efter VM i Qatar, mener organisationer.

Artiklens øverste billede
Flere stadioner er blevet opført, efter at Qatar blev tildelt VM i fodbold. Arkivfoto: Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) kan godt finde den helt store pengepung frem, hvis det står til ni internationale organisationer.

Organisationerne mener, at Fifa som minimum skal hoste op med 440 millioner dollar - 3,1 milliard kroner - i kompensation for den skade, forbundet sammen med Qatar har forvoldt tusindvis af migrantarbejdere under forberedelserne til VM i fodbold.

Det skriver blandt andet Amnesty International, Human Rights Watch og en sammenslutning af europæiske fodboldfans i et åbent brev til Fifa-præsident Gianni Infantino.

Pengene, som svarer til præmiepuljen ved VM, skal blandt andet gå til migrantarbejdere, som er kommet til skade eller ikke har fået deres løn. Og så skal familierne til de migrantarbejdere, der har mistet livet, kompenseres.

- Beløbet repræsenterer blot en lille procentdel af Fifas forventede omsætning på seks milliarder dollar (42 milliarder kroner) ved VM og de 1,6 milliarder dollar (11 milliarder kroner), som Fifa har i reserve, lyder det fra Amnesty.

En talsmand fra Fifa siger i et skriftligt svar til Radio4, at mange arbejdere allerede har modtaget kompensation.

- Talrige arbejdere har modtaget kompensation i forskellige former, inklusive betaling af udestående løn, tilbagebetaling af rekrutteringsafgift gennem Supreme Committees universelle tilbagebetalingsordning og andre former for kompensation.

- Som en del af Supreme Committees indsats for at forsikre tilbagebetaling af rekrutteringsafgifter har arbejdere for eksempel modtaget en total på 22,6 millioner dollar per december 2021 og yderligere 5,7 millioner dollar fra entreprenører.

- Andre former for kompensation inkluderer styrkelsen af firmaprocedurer for at forhindre gentagelser eller straffeforanstaltninger iværksat af turneringsarrangører eller arbejdsministeriet, skriver Fifa.

Qatar blev tildelt VM-værtskabet i 2010 og har siden arbejdet på at få infrastrukturen på plads. Veje er blevet anlagt, stadioner er blevet opført - og meget mere.

Til det arbejde har ørkenstaten hentet tusindvis af migrantarbejdere til landet fra særligt asiatiske og afrikanske lande.

Amnesty har i flere år sat fokus på de kummerlige forhold, som migrantarbejdere er blevet budt i Qatar.

Organisationen har dokumenteret, hvordan Qatar har forbrudt sig mod menneskerettighederne i behandlingen af migrantarbejdere.

Der har blandt andet været problemer med levestandard og lønudbetaling. Derudover har tusindvis af migrantarbejdere i strid med Qatars egen lovgivning betalt såkaldte rekrutteringsgebyr for overhovedet at få lov at arbejde i Qatar.

Amnesty har desuden flere gange sat tal på, hvor mange migrantarbejdere der har mistet livet i forbindelse med deres arbejde.

Det har været medvirkende til, at Fifa er blevet tvunget til at fokusere på problemerne. Qatar har da også leveret forbedringer, medgiver Amnesty og de øvrige organisationer i deres brev til Infantino.

Men det har ikke været tilstrækkeligt, understreges det.

- Til dato har hverken Fifa eller Qatar opfyldt deres respektive ansvar og forpligtelser i denne henseende, lyder det i brevet.

VM begynder i Qatar 21. november.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.