Dansk fodbold er i knivskarp konkurrence om europæiske pladser

Danmark står til at miste en plads i Champions League-kvalifikationen, men kan stadig nå at redde den.

De danske deltagere i de europæiske fodboldturneringer har med flere gode resultater spillet Danmark ind i kampen om top-15 på Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) koefficientrangliste.

Listen afgør, hvor mange hold Danmark har med i Uefas turneringer, og i hvilke af turneringerne holdene deltager.

I denne og næste sæson har Danmark fem hold med i Europa - heraf to i Champions League-kvalifikationen. Men det er langt fra givet, at det også er sådan i 2023/24-sæsonen.

Det bliver afgjort af resultaterne i denne sæson og kræver mindst en 15.-plads på koefficientranglisten.

Overordnet set mister Danmark en plads i Champions League-kvalifikationen og en plads i Europa League-kvalifikationen, hvis ikke det lykkes at spille sig i top-15.

I denne og næste sæson har Danmark to hold i Champions League-kvalifikationen, et i Europa League-kvalifikationen og to i Conference League-kvalifikationen.

En plads uden for top-15 giver et hold i Champions League-kvalifikationen og tre hold i Conference League-kvalifikationen.

Danmark startede denne sæson som nummer 21, men er avanceret til en øjeblikkelig 18.-plads med gode muligheder for at spille sig op 15.-pladsen.

Der er dog knivskarp konkurrence, da otte lande lige nu ligger meget tæt omkring 15.-pladsen.

Eksempelvis svarer Danmarks afstand til Grækenland på 15.-pladsen blot til ét uafgjort resultat i dansk favør. Omvendt er Tjekkiet på 20.-pladsen også kun ét uafgjort resultat fra at passere Danmark.

Danmark har som den eneste nation i det tætte felt omkring 15.-pladsen fire hold med i gruppespillene.

Positivt er det også, at alle fire hold stadig har mulighed for at avancere videre til slutspillene og hente flere point. FC København og FC Midtjylland er endda allerede sikre på at gå videre til knockoutkampe i foråret.

Danmarks pointhøst i denne sæson på 6,400 point er allerede nu den bedste siden rekordsæsonen 2016/17, hvor det blev til 8,500 point.

FC København er som i mange tidligere sæsoner dansk koefficient-topscorer og har lavet knap halvdelen af de danske point i denne sæson.

Men modsat tidligere bidrager andre hold også. Især FC Midtjylland og Randers FC har leveret pænt med point.

Omvendt har mesterholdet Brøndby haft det svært i først Champions League-kvalifikationen og siden Europa League-gruppespillet. Og AGF floppede i sommer med uafgjort og nederlag mod nordirske Larne FC.

Det har betydning, da Danmarks totale koefficientpoint findes ved at lægge de enkelte holds pointhøst sammen og dividere med antal deltagere fra starten af sæson.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen