*

Cykling

Den tredobbelte VM-triumf til Peter Sagan

Peter Sagan er nu tredobbelt verdensmester på landevej efter tæt finale i Bergen.

Peter Sagan klemmer sig ind foran norske Alexander Kristoff. Foto: Cornelius Poppe/AP

Danmarks VM

Det danske landshold hentede fem medaljer i 10 kategorier ved årets VM:

  • Julius Johansen: Guld, linjeløb for juniorer
  • Mikkel Bjerg: Guld, enkeltstart for U23
  • Emma Norsgaard Jørgensen: Sølv, linjeløb for juniorer.
  • Michael Carbel: Bronze, linjeløb for U23
  • Amalie Dideriksen: Bronze, linjeløb.

Årets VM havde i lang tid svært ved at finde et højt spændingsmoment, inden det på de sidste 10 kilometer eksploderede og endte med at blive afgjort i en sprint blandt en udvalgt lille gruppe.

Magnus Cort var blot 500 meter fra at kunne triumfere, men angreb for langt ude, og i stedet blev det Peter Sagan som for tredje gang i træk kunne køre først over stregen til et VM.

På mållinjen havde Sagan kun få centimeter ned til hjemmebanehelten Alexander Kristoff, men til både hans og publikums store ærgrelse endte VM ligesom resten af hans sæson med at være lige ved og næsten.

Skuffelse ved målstregen ændrer dog ikke på, at Bergen har fungeret som en stort set eksemplarisk værtsby for årets VM. Efter det publikumsløse ridt i ørkenen ved foregående VM i Doha, var der således pakket med ellevilde nordmænd med ”knall i padden” alle dage - og det gjaldt lige fra junior- til eliteløb og kvinde- til herrecykling.

Især søndagens løb var da også velegnet som publikumssport med hele 11 omgange på en rundstrækning igennem selve Bergen.

Samlet set var løbet med dets over 250 kilometer et af de længere VM, og med en sådan længde var der mulighed for, at de mindre profilerede nationer kunne vises frem i et indledende udbrud. Enlige ryttere fra Finland, Aserbajdsjan, og Costa Rica var således helt i front i 170 kilometer, inden væddeløbet blev skudt i gang.

Utrolige Peter Sagan jagter historisk VM-hattrick

Det blev som ventet de store nationer såsom Holland, Belgien og Frankrig, der skød den ene rytter efter den anden af sted i både små og store angreb. Fredagens enkeltstartvinder fra Holland, Tom Dumoulin, var end dog selv helt fremme.

Midt i det begyndende virvar røg Mads Pedersen ud af løbet efter en kollision med en bil, og Danmark var dermed reduceret til fem mand. Selvom Pedersen var udpeget til Michael Valgrens fremmeste hjælperytter, kørte Valgren dog alligevel sin chance til ende og angreb med 11 kilometer til mål. Angrebet blev den afgørende åbning for løbet, men det var to andre ryttere som i stedet slap væk.

Dansk cykling: De unge sidder på landsholdet – yngre talenter banker på

Det danske hold viste sig efterfølgende som særdeles stærkt med kontrastød fra både Michael Valgren og Søren Kragh Andersen, inden de til slut smed egne chancer over bord for i stedet at trække sprinterhåbet Magnus Cort frem mod en spurt.

Den sammenflikkede taktik gik dog under, da Magnus Cort i en voldsomt hektisk afslutning valgte at stikke af med en kilometer til mål og gik død 500 meter senere. Det åbnede ballet for de sidste sprintere, og her var Peter Sagans timing og power altså endnu engang eminent og akkurat bedre end Kristoffs.

Søren Kragh Andersen blev bedst placerede dansker lige uden for top-10 med en 12. plads. Michael Valgren blev efter sit hårde arbejde nummer 21.

Det er første gang, at en rytter har vundet VM tre gange i træk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her