Cykling

En efterårsdag i helvede sluttede før tid

Strid blæst og massivt regnvejr umuliggjorde gennemførelsen af anden etape af PostNord Danmark Rundt. Favoritten Nacer Bouhanni er udgået.

Mikael Larsen

De var kommet i ly i en skov i den sydøstlige Fyn, da de stod af cyklen. Blæsten og regnen havde raset hele dagen, og derfor besluttede rytterne på anden etape af PostNord Danmark Rundt at aflyse løbet midtvejs på ruten.

Fakta

Samlet Stilling Top 10

 • 1. Casper Pedersen
 • 2. Phil Bauhaus + 13s
 • 3. Christophe Laporte + 17s
 • 4. Tomas Boudat + 17s
 • 5. Matti Breschel + 17s
 • 6. Michael Svendgaard + 17s
 • 7. Nicolai Brøchner + 17s
 • 8. Jesper Asselman + 17s
 • 9. John Degenkolb +17s
 • 10. Elmar Reinders +17s

Etaperne

 • Første etape: Frederiksberg-Kalundborg, 176,6 km
 • Anden etape: Svendborg-Odense, 183,8 km (aflyst)
 • Tredje etape: Otterup-Vejle, 183,6 km
 • Fjerde etape: Enkeltstart i Randers, 17,8 km
 • Femte etape: Ebeltoft-Aarhus, 198 km
Det betyder, at etapen helt udgår af regnskabet i dette års PostNord Danmark Rundt, der efter planen fortsætter torsdag fra Otterup til Vejle.

”Nogle hold syntes, at vejret var kritisk, andre syntes det ikke, men det var rytterne, der tog beslutningen. Konditionerne på Sydfyn var ikke til at køre cykelløb,” siger løbsdirektør Jesper Worre.

Beslutningen om at stoppe løbet blev taget efter cirka 100 kilometer, da rytterne længe havde kørt i strid blæst og kaskader af regn i den sydøstlige del af Fyn. Løbsledelsen havde håbet, at man kunne have ventet med at tage beslutningen til rytterne var kommet i medvind fra Faaborg mod Odense, hvor vejret var bedre.

”Det er ærgerligt for cykelløbet, for det er aldrig sket, at vi har været nødt til at aflyse en etape, men vi kunne ikke gøre noget med de regler, der er,” siger Worre med henvisning til den internationale cykelunions såkaldte Extreme Weather Protocol, der giver cykelryttere ret til at aflyse en etape, hvis de ikke føler sig sikre.

”Vi havde ikke regnet med, at den skulle bruges her i kongeriget, og så kan man spørge, om det var en succes at flytte løbet til september. Det er den første efterårsstorm i Danmark i år, og den er kommet lidt for tidligt. Til næste år har vi ansøgt om at afvikle løbet fra 1. til 5. august.,” siger løbsdirektøren.

Løbsdirektør ærgrer sig over aflysning

Løbsfavoritten udgik

Allerede inden starten på etapen var det grumme danske efterårsvejr et tema, men trods de tidlige spekulationer og diskussioner mellem løbsledelsen og holdene om en aflysning, blev etapen alligevel skudt i gang som planlagt.

Den hårde blæst, de lave temperaturer og den konstante regn blev dog en stor udfordring for rytterne, og allerede tidligt i løbet var der problemer på landevejen. Det første styrt indtraf efter bare 10 kilometer på de sydfynske landeveje, og kort efter blev det for meget for løbsfavoritten Nacer Bouhanni.

PostNord Danmark Rundt blæser og regner væk: Anden etape er aflyst

Franskmanden mistrivedes så meget, at han efter 15 kilometer valgte at udgå af løbet på grund af sygdomssymptomer. Han får ikke lov til at træde ind i løbet igen.

Breschel: Det var ekstremt

Aflysningen af etapen kom efter en længere proces. I første omgang blev ruten afkortet med 15 kilometer, så rytterne slap for at køre over Svendborgsundbroen, og siden valgte holdenes sportsdirektører at neutralisere løbet, så man ikke skulle køre om point og tider. Denne beslutning var rytterne imidlertid ikke tilfredse med, og de anmodede derfor om at stoppe løbet helt.

”Vi vurderede i fællesskab, at det var for farligt at fortsætte. Der var bred enighed om, at vi skulle stå af. Man kunne ikke holde cyklen oprejst, for det var ekstremt at være på ruten. Vi kunne godt have fortsat, men vi skal tænke på vores helbred, og der er også en dag i morgen. Jeg har selv erfaring med, at sådan noget kan ende galt, og det har vi set før i andre sammenhænge. Det skal man tænke over,” siger den danske Astana-rytter Matti Breschel, som på løbets vegne ærgrer sig over aflysningen.

”Det er en uforløst fornemmelse at stå med, for vi havde en helt klar plan, og nu har vi nogle uforløste kræfter. Men så bliver det bare mere spændende i morgen, og vi ser fremad nu. Mange af os er vant til at lægge negative og uforudsete ting bag os, og jeg tror, at rytterne er glade for beslutningen, selvom det er ærgerligt for fansene og løbet,” siger Breschel.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her