Tidligere cykelikon taler ud om sit kønsskifte

Robert Millar blev til Philippa York for mange år siden - hun håber nu, at sportens verden vil blive mere accepterende.

Den tidligere britiske cykelrytter Robert Millar blev i begyndelsen af årtusindeskiftet til Philippa York, da hun valgte at skifte køn.

Selv om det var offentligt kendt, at den tidligere cykelrytter havde skiftet køn, har York indtil nu holdt tankerne om sit kønsskifte privat.

Men nu taler hun ud. I en klumme hos Cyclingnews skriver York, at hun føler, at cykelverdenen er blevet mere accepterende, og at hun derfor er klar nu.

»Heldigvis er kønsrelaterede spørgsmål ikke længere et emne, der møder ignorance og intolerance. Der er en meget bedre forståelse og accept,« skriver York.

Til The Guardian, der også viser billeder af York, fortæller hun desuden, at en af de største misforståelser omkring eliteatleter er, at man ikke har samme problemer og spørgsmål som resten af befolkningen.

»At være talentfuld skærmer dig ikke fra alle livets andre problemer. Det har altid undret mig, at folk og fans på en eller anden måde tror, at hvis du kan køre, løbe eller hoppe hurtigere, så har du aldrig haft nogen af de problemer, som normale mennesker har,« siger hun.

Philippa York vandt i sin tid som Robert Millar bl.a. bjergtrøjen i Tour de France i 1984 - samme år som hun blev nummer fire i løbet. Hun har ligeledes kørt sig til andenpladser i bl.a. Vueltaen og Giro d'Italia.

Men selv om Robert Millar udadtil var en succesfuld cykelrytter dengang, har hun altid følt sig anderledes.

»Jeg har vidst, jeg var anderledes, siden jeg var fem år, men hvordan jeg var anderledes, og hvordan jeg skulle håndtere det, det har taget rimelig lang tid at finde frem til - og jeg vil også understrege, at det ikke skete over natten,« siger Philippa York.

Det sidste mod til at stille sig offentligt frem fik hun, da hun i år blev spurgt, om hun ville kommentere Tour de France for tv-stationen ITV4.

York håber, at det vil hjælpe andre ryttere, at hun taler ud. Hun håber, at den generelle accept af forskellig seksualitet og køn, der har vundet frem i samfundet de sidste par år, også vil brede sig til sportens verden.

»Sport er generelt haltet bagefter i sin attitude til alt andet end den heteroseksuelle norm, og i den kontekst har cykling været en af de sportsgrene, der har været mindst tilbøjelige til at ændre sig. Det kommer med tiden,« siger York.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen