Cykling

Kvindernes Tour de France aflyst: »De trak det korteste strå«

Løbet, der normalt betegnes som kvindernes Tour de France, er blevet aflyst. Det skyldes dårlig planlægning – og vil ikke være det første aflyste løb, mener en sportschef.

Kvindernes Tour de France bliver ikke en realitet i år. Her de kvindelige ryttere ved OL i Rio, 2016. Foto: Eric Gaillard/AP

La Route de France Féminine bliver ofte omtalt som den kvindelige pendant til Tour de France. Men de kvindelige cyklister får i år ikke mulighed for at køre løbet.

Der kommer til at være mere slåskamp om løbene i fremtiden.
Bo Handberg Madsen, sportslig ansvarlig for Team VéloConcepts kvindehold.

Arrangørerne – Hervé og Brigitte Gerardin – har nemlig aflyst det i protest over, hvad de kalder dårlig planlægning fra den internationale cykelunion UCI’s side. Løbet blev placeret samtidig med EM og et svensk World Tour-løb i den internationale World Tour-kalender, og med udsigten til mangel på de bedste hold valgte arrangørerne altså at aflyse løbet.

Der er dog stadig mange løb på kalenderen for de kvindelige ryttere, fortæller direktøren hos Danmarks Cykle Union, Henrik Jess Jensen. Derfor betyder aflysningen ikke, at de kvindelige ryttere kommer til at mangle løb. Men Henrik Jess Jensen kalder stadig aflysningen for »sløj signalværdi«.

»Der mangler ikke løb i kalenderen for kvinderne, så på den måde har det ikke indflydelse på sportsligt niveau, men det har betydning for omdømmet, ligestillingen og synligheden for kvinderne. Det handler om signalet – at man vil World Tour for kvinder, og at man vil køre det på et højt niveau,« siger han.

Henrik Jess Jensen vil ikke pege på, hvem der bærer skylden for aflysningen eller den dårlige placering af det kvindelige Tour de France, før han kender alle aspekter i sagen.

For sen tilmelding

Ifølge mediet Cycling News skyldes den dårlige placering i 2017’s World Tour-kalender, at arrangørerne var for sent ude med tilmeldingen af La Route de France Féminine til UCI. Men ifølge arrangørerne afleverede de allerede tilmeldingen i midten af august, og de kan ikke forstå, hvordan det kan være for sent, udtaler de ifølge Cycling News.

Cykling

La Route de France Féminine

  • La Route de France Féminine er det officielle navn på løbet, der ofte bliver kaldt kvindernes Tour de France.
  • Løbet består af syv etaper og har eksisteret siden 2006. Normalt afholdes det i midten af august.
  • I 2006 vandt den danske rytter Linda Villumsen det første La Route de France Féminine nogensinde. Ved sidste års løb var det amerikanske Amber Neben, der løb med sejren.

Uanset hvad er aflysningen stadig ærgerlig, mener Bo Handberg Madsen, der er sportslig ansvarlig for Team VéloConcepts kvindelige hold. Team VéloConcepts kvinder havde allerede inden aflysningen besluttet sig for ikke at køre løbet, netop fordi det lå samtidig med andre vigtigere løb.

»Men jeg ved, at der er mange ryttere og hold, der satser på det her løb, fordi der er ikke så mange etapeløb til damerne. Dog er det kvindelige Tour de France ikke det største løb på kalenderen, ligesom det er for mændene. Så det lyder måske mere vildt, end det egentlig er,« siger Bo Handberg Madsen.

Mangler struktur

Bo Handberg Madsen kalder det en konsekvens af »uheldig planlægning«, men mener, at det er et tilfælde, at et kvindeligt løb blev aflyst.

»De trak simpelthen bare det korteste strå. Man har jo alle de forskellige forbund i de respektive lande, der har deres egne interesser – og så har man UCI, der skal forsøge at koordinere det hele. Det er ikke rigtig lykkedes for dem i den her henseende, og jeg er bange for, at vi kommer til at se flere lignende situationer i fremtiden,« siger Bo Handberg Madsen.

Britisk cykelsport beskyldt for indgroet sexisme

Der mangler nemlig en overordnet plan og lidt mere struktur mellem de respektive landes forbund, mener han.

»Så der kommer til at være mere slåskamp om løbene i fremtiden. Vi ser det allerede ske for herrerne,« siger Bo Handberg Madsen.

Arrangørerne af La Route de France Féminine udtaler ifølge Cycling News, at man regner med at arrangere løbet igen i 2018, såfremt løbet får tildelt en bedre placering.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Mest læste cykling
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her