Alle lignede tabere i kaos på Mont Ventoux

Chris Froome blev reddet på skrivebordet torsdag eftermiddag, efter at han styrtede og tabte tid på Mont Ventoux. Afgørelsen var end ikke til Froomes fordel, mener Brian Holm.

Artiklens øverste billede
Chris Froome blev reddet af løbsledelsen og fik sit tidstab godskrevet. Foto: Bernard Papon/AP

LA CAVERNE DU PONT-D’ARC — Hvordan kommer Chris Froome til at fremstå, hvis han vinder Tour de France om godt en uge? Hvad bliver historien om Froomes sejr?

Hvis man spørger Brian Holm, kan fortællingen meget vel blive forvansket af begivenhederne på Mont Ventoux torsdag eftermiddag.

På den bjergside styrtede Chris Froome, Richie Porte og Bauke Mollema efter et sammenstød med en motorcykel, og Chris Froomes cykel gik i stykker.

Jeg synes simpelthen, at det er forkert, at man bøjer reglerne.

Brian Holm, sportsdirektør på Etixx-Quickstep

I øjeblikkene efter så man manden i den gule trøje løbe forvirret omkring på bjergsiden i jagten på en reservecykel, mens konkurrenterne strømmede forbi. Og på målstregen havde Froome tabt flere minutter og var gledet ned som nummer syv.

Omstændighederne omkring tidstabet satte efterfølgende en jury af løbskommissærer fra den internationale cykelunion, UCI, på arbejde. Og selvom den såkaldte 3-km-zone, der findes på flade etaper, og som sikrer, at tidstab grundet uheld og styrt på etapens sidste tre km bliver annulleret, normalt ikke anvendes i bjergene, blev Chris Froome alligevel reddet på skrivebordet.

Hans tidstab blev godskrevet, og den 23-årige Adam Yates fra Orica måtte aflevere den gule trøje tilbage efter ca. 15 minutters lånetid.

Bauke Mollema, der hurtigt kom tilbage på cyklen og kørte sig op på andenpladsen i klassementet, røg ned som nummer fire. Mollema blev rasende, talte om bonussekunder og forstod ingenting. Hans hold, Trek, klagede efterfølgende over afgørelsen, men forgæves.

Og Brian Holm, der er sportsdirektør på Etixx-Quickstep, forstår godt den hollandske Trek-rytter.

»Man kan ikke gøre så meget ved det. Men jeg synes simpelthen, at det er forkert, at man bøjer reglerne. De kommer og kontrollerer cyklerne, og alt skal være perfekt helt ned på millimeteren. Der er de nogle skrankepaver. De måler, regner og dividerer. Men i de her store sager med den gule trøje er de sgu meget fleksible,« siger han.

Derudover fremhæver Brian Holm netop fortællingen om den måde, Froome har sikret sig den gule trøje.

»For Froomes egen skyld tror jeg virkelig… Jeg tror, at han vinder Tour de France uanset hvad, fordi han kører så stærkt. Med eller uden de sekunder. Og han ville være en større vinder, hvis han tog den gule trøje tilbage i Alperne i stedet. Så havde han været den rigtig store helt,« siger Brian Holm.

»Nu taler folk om, at det ikke er o.k. Der vil blive buhet ad ham, folk vil sige, at man bøjer reglerne for Froome, og at man ikke havde gjort det samme for en franskmand.«

Danske Jakob Fuglsang finder også situationen penibel.

»Det var tragikomisk, at Froome begyndte at løbe op ad bjerget uden cykel. Men i sidste ende er det sådan noget, som bare ikke må ske. Men det sker alligevel, og i sidste ende er det ASO, der ikke har styr på løbet, om det så er for mange motorcykler, for lidt afspærring eller for mange tilskuere,« siger Astana-rytteren, der mener, at Froome er den rette mand i den gule trøje trods alt.

»Det havde også været forkert, hvis man ikke havde annulleret tidstabet. I sidste ende gjorde man det rigtige.«

Den vurdering er Chris Froomes holdkammerat Geraint Thomas ikke overraskende enig i.

»Det var meget forvirrende, ingen vidste, hvad der foregik. Men juryen tog tydeligvis den rigtige beslutning. Den slags må ikke ske. Hvis det var et almindeligt styrt, hvis Froome var stødt på et andet hjul og styrtet, skulle han helt sikkert have tabt tid, men ikke på den måde, det skete der,« siger Geraint Thomas.

Fredag eftermiddag blev Chris Froome nummer to på enkeltstarten og var bl.a. 51 sekunder hurtigere end Bauke Mollema. Så han havde været helt oppe i toppen af klassementet uanset hvad, når Tourens 14. etape begynder i Montelimar lørdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.