27. gang blev lykkens gang
Mark Cavendish vandt første slag i Normandiet, da han gav de øvrige favoritter baghjul i den forventede massespurt.
CARENTAN — Der har ikke været megen britisk sportsjubel at spore på det seneste. Mange sportsfans er stadig i chok over det tidlige EM-farvel efter et fodboldnederlag til det undertippede Island.
Det er meget emotionelt. Det er den eneste trøje, jeg ikke har prøvet.
Men det fik sprinteren Mark Cavendish rådet bod på efter første etape af årets Tour de France, som han vandt, da han som den hurtigste kørte over målstregen ved Utah Beach.
Lørdagens etapesejr er nummer 27 i Tour de France-regi for briten, der for første gang i karrieren får lov at køre i den gule trøje, når feltet triller ud på løbets anden etape.
Og sejren gjorde indtryk på briten, der trods sine mange sejre aldrig før har båret den gule trøje.
»Det er meget emotionelt. Det er den eneste trøje, jeg ikke har prøvet. Jeg har haft VM-trøje, førertrøjen i Giroen og Vueltaen, alle pointtrøjerne. Jeg ville bare vinde en etape her. Den gule trøje er det mest ikoniske symbol i cykelsporten,« sagde Mark Cavendish efter etapen.
Krigerisk kulisse
Omgivelserne oser da også af britisk succes.
De agerede nemlig kulisse til D-dag, hvor flere end tre millioner amerikanske, britiske og canadiske soldater gik i land ved kysten i Normandiet. Landgangen skabte fundamentet for de allieredes sejr i Anden Verdenskrig, og det bærer den omkringliggende natur i høj grad præg af.
72 år senere kan vandt Mark Cavendish – trods styrt og kaos – under anderledes festlige forhold.
Han afsluttede en kløgtig massespurt ved at sætte han sig på hjul af slovakiske Peter Sagan, køre forbi ham og vinde etapen foran af storfavoritterne Marcel Kittel og André Greipel.
»Han er smartere, hurtigere og ser bedre ud,« sagde Etixx-Quick Step sportsdirektør Brian Holm forud for lørdagens etape om Marcel Kittel.
Måske bare ikke lige den dag.
For Cavendish formåede at sætte feltets øvrige ryttere på plads, selvom verdens allerbedste sprintere var til stede; måske med undtagelse af franske Nacer Bouhanni. Han måtte melde afbud få dage før Touren, fordi han kom til skade i et slagsmål.
Tidevand og styrt
Etapen begyndte ved en af Frankrigs største turistattraktioner, tidevandsøen Mont-Saint-Michel, og mindede også til dels om et slag.
Der var kun kørt lidt over 100 km af årets Tour de France, før forhåndsfavoritten Alberto Contador røg en tur i den nordvestfranske asfalt i et tilsyneladende ufarligt sving. Han ramte en kant og kurede hen over den. Videre kørte han, Contador, men hans trøje revnede og blottede sår på hans bare, højre skulder.
En vane kan man nok ikke kalde det, men nu er Contador styrtet i samtlige af sine fem sidste Tour de France-deltagelser. Hvert år siden 2011 med undtagelse af 2012, hvor han var udelukket på grund af en dopingdom.
Han var ikke den eneste, der røg i asfalten. Få hundrede meter før mål røg adskillige andre ryttere i en voldsomt og hektisk fællesstyrt. Som en bølge, der skyller ind over kysten blev bl.a. danske Michael Mørkøv og Geraint Thomas tvunget af cyklerne og ned på vejen.
Michael Mørkøv kæmpede for at holde balancen og endte med at køre ind i hegnet langs ruten i høj fart. Da han ramte det, blev han slynget af cyklen og ned på asfalten.
Mark Cavendish anede heller ikke, at hans holdkammerat på Dimension Data, norske Edvald Boasson Hagen, var blandt de, der styrtede, før en journalist fortalte ham det i målområdet.
»Jeg vidste ikke, at han røg ned. Er han ok? Kun hudafskrabninger? Ok. Han er en god dreng, ikke?« sagde Mark Cavendish og roste holdet.
»Jeg er så glad. Jeg ville virkelig gerne vinde her i dag. Drengene gjorde det fantastisk.«