De vildeste Tour-minder

Hver eneste udgave af det franske cykelløb er fyldt med spektakulære situationer, fængslende dramaer og sjove episoder. Jyllands-Posten har spurgt tre mennesker, der følger Touren tæt på, hvad der er deres stærkeste minder fra de franske landeveje.

Artiklens øverste billede
Nicki Strobel er kok på det australske cykelhold Orica Greenedge. Arkivfoto: Casper Dalhoff/Polfoto

Kokken: Da Froome stak af fra Wiggins

Nicki Strobel er kok på det australske hold Orica Greenedge, hvor han sørger for, at holdets Tour de France-ryttere får den næring, som de har brug for. Han betegner holdet som et af de mere harmoniske på Touren. Alle snakker med alle, og der er en god energi på hotellet, som gør det sjovere og nemmere at være af sted fra familie og venner i den måned, som Tour de France tager inklusive forberedelser.

Men en aften i 2012 blev harmonien ødelagt af en hidsig brite, der var blevet dolket i ryggen af en af sine nærmeste. Kaptajnen på Team Sky, Bradley Wiggins, havde på 7. etape nemlig ikke regnet med, at hans løjtnant Chris Froome ville gå efter etapesejren, hvilket Nicki Strobel så på fjernsyn fra målområdet i La Planche des Belles Filles i alperne.

Det så ifølge kokken ikke helt planlagt ud, hvilket han i den grad fik bekræftet, da han kom tilbage på hotellet, hvor skæbnen havde givet den danske kok værelset ved siden af Bradley Wiggins.

»Det var et skodhotel, og væggene var så tynde, at man nemt kunne høre, hvad der blev sagt på den anden side. Bradely Wiggins var rasende og fortalte personen i den anden ende af telefonrøret, at Chris Froome bare skulle sendes hjem. Nu er han jo fra England, og der siger de jo en del fuck, og det blev også brugt et par gange,« husker Nicki Strobel om den Tour-oplevelse, der står stærkest i hukommelsen.

Når det kommer til oplevelser med sit eget hold, husker Nicki Strobel tilbage på touren i 2013, hvor Orica Greenedge endte med at have den gule trøje i fire dage efter at have vundet to etaper i træk, hvoraf den ene var holdkørslen.

»På holdet er vi supertætte på hinanden og ses også privat i fritiden, så det var stort at opleve det sammen.«

Redaktøren: Den lille elefant blev den store

På en meget varm sommerdag i 1995 sætter Hans Plauborg sig op på sin cykel for bunden af L’Alpe d’Huez og forcerer bjerget sammen med et par af sine venner. De er som mange andre danskere grebet af Tour de France-feberen.

Hans Plauborg husker med glæde den helt specielle stemning på bjerget. I hollændersvinget er de orangeklædte cykelfans allerede godt lakket til, og helikopterlarmen er en konstant påmindelse om sportsverdenens store fokus mod netop den rute, som vennerne i dette øjeblik varmer op for de store stjerner.

Hans Pauborg er redaktør på Cykelmagasinet. Privatfoto

Et godt stykke oppe ad bjerget følger Hans Plauborg og vennerne dramaet på en lille fjernsynsskærm med skrantende signal fra en lille mobil antenne. Marco Pantani – den lille elefant – er stukket af fra Miguel Indurain, Alex Zülle og Bjarne Riis, der har dannet et trekløver, som forsøger at følge med Pantani.

»Jeg kan huske den lille glinsende mand, som havde smidt hjelmen, og jeg så blikket i hans øjne, da han kørte forbi. Vi var så tætte på dem, at vi kunne række ud og røre ved dem,« erindrer Hans Plauborg.

Da Miguel Indurain, Alex Zülle og Bjarne Riis nærmer sig det sving, hvor Hans Plauborg og vennerne har taget plads, knytter Plauborg det store dannebrogsflag, som han står med i hånden, og i det øjeblik hvor Indurain-gruppen kører forbi, løber han 20 meter efter Bjarne Riis for at give ham, der i 1995 kørte i dannebrogstrikoten, dansk selskab og støtte til at bevare sin placering som nummer tre i klassementet.

I dag er Hans Plauborg ansvarshavende redaktør for Cykelmagasinet.

Marco Pantani spurtede så hårdt op ad L’Alpe d’Huez, at han endte med at sætte rekord for opkørsel på bjerget – over et minut hurtigere end mægtige Miguel Indurain og hans følge.

Cykelmekanikeren: Da Andy vandt på Galibier

21. juli 2011 var en god dag for cykelmekaniker Rune Kristensen. Efter han begyndte sin Tour de France-karriere i 2008 som mekaniker på CSC Saxo Bank udviklede han et venskab med rytteren Andy Schleck, som han fulgtes med over på det nye Luxembourg-baserede hold Leopard Trek i begyndelsen af 2011.

Andy Schleck var udråbt som favorit til at vinde løbet, men det gik ikke som forventet, og på trods af at Rune Kristensen gjorde sit bedste, for at mekanikken var på plads, rakte kræfterne kun til en fjerdeplads før etapen til Col du Galibier – kongeetapen.

Denne morgen stod Rune Kristensen op og udførte sine pligter som sædvanligt: pumpede cykeldækkene og sørgede for, at mekanikken var klar til etapestart.

Michael Mørkøv gør klar til træning forud for Flandern Rundt i 2015. I midten ses cykelmekaniker Rune Kristensen. Arkivfoto: Ernst van Norde/Polfoto

I bilen med sportsdirektør Kim Andersen fik han at vide, at taktikken er, at Andy skal angribe fra start og forsøge at sidde i udbrud hele dagen, hvilket gør Rune nervøs. Kan Andy klare den lange tur alene, spørger han sig selv.

Andy Schleck stikker som aftalt tidligt af. Nu er der tre bjergstigninger uden for kategori og et par timer med neglebideri i følgevognen for Rune Kristensen og Kim Andersen.

»Jeg var nervøs, men på en god måde. Da vi så sidder i bunden af Galibier, går det op for os, at det rent faktisk kan lade sig gøre. Følelserne får frit løb, og der bliver råbt og skreget i bilen, at nu lykkes det,« fortæller Rune Kristensen.

Etapesejren blev fejret, men kun med et enkelt glas champagne, for løbet var i sin mest kritiske fase. Dagen derpå lykkedes det Andy Schleck at køre i gult.

Desværre lykkedes det ikke for Andy Schleck at beholde den gule trøje. På enkeltstarten dagen før den sidste etape kørte Cadel Evans en kanontid og endte med at stå øverst på podiet i Paris. Andy blev toer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.