Tourens nøgleetaper

Jyllands-Posten har sammen med Lasse Wedege Penning, redaktør hos Feltet.dk, som er Skandinaviens største hjemmeside om cykelsport, udvalgt en række etaper, som forventes at få stor betydning for, hvem der kører med den samlede sejr i årets Tour de France.

2. etape Saint-Lô – Cherbourg-en-Contentin

»Denne etape er et godt billede på den udvikling, Touren har været igennem de seneste 5-6 år. Man tør finde nyt terræn og bruge det tidligt i løbet. Afslutningen på etapen er så svær, at der foruden en etapesejr nok også ligger en gul føretrøje og venter for enden. Det er en fremragende rute. Der er sidevind langs Normandiets kyst de sidste 100 km. Endelig rammer rytterne et par bakker med 14 pct.-stigninger til sidst. Der er en lille bakke otte km før mål og endnu en tre km før mål. Og de sidste 700 meter stiger med seks pct. Det er ikke bjerge, men en god start på løbet, og det kan blive en spektakulær dag. Hvis man ikke er klar fra start, kan man sagtens tabe løbet her,« siger Lasse Wedege Penning.

2. etape Saint-Lô – Cherbourg-en-Contentin. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 3. juli på TV2 kl. 14.10 og på Eurosport 1 kl. 14.15

9. etape Vielha Val d'Aran – Andorre Arcalis

»Det er den første rigtige bjergafslutning på tredjedagen i Pyrenæerne. Man kunne lige så godt have valgt dagen før, men her går det opad fra kilometer nul. Feltet begynder på en kategori 1-stigning, så man skal ikke spare kræfter. Rytterne skal virkelig give den gas i 180 km. Og så ser det ud til, at der nogle fladere stykker, men de spanske veje er ikke flade. Det går hele tiden lidt op og lidt ned. Vi kan sagtens komme til at se splittelse, og de sidste 50 km, hvor det nærmest kun er opad med undtagelse af to nedkørsler, er første mulighed for alvorlige forskydninger i klassementet. Her er der mulighed for at se en potentiel vinder og i hvert fald tegningerne til en top ti,« siger Lasse Wedege Penning.

9. etape Vielha Val d'Aran – Andorre Arcalis. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 10. juli på TV2 kl. 11.50 og på Eurosport 1 kl. 12.15

12. etape Montpellier – Mont Ventoux

»Det er en ekstraordinær etape. Mont Ventoux ligger dér i midten uden andre bjerge omkring sig, så det bliver 150 km lead out til Ventoux. Og man kan ikke overdrive, hvor svær stigningen er. Det er den sværeste og længste stigning på hele Touren, og det er vanvittig varmt i skoven og i det golde område. Her kan vi være sikre på, at top tre på denne etape har vinderen af Tour de France iblandt sig. For tre år siden, da Ventoux sidst var med, vandt Chris Froome suverænt og afgjorde reelt Touren,« siger Lasse Wedege Penning.

12. etape Montpellier – Mont Ventoux. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 14. juli på TV2 kl. 14.10 og på Eurosport 1 kl. 14.15

13. etape Bourg-Saint-Andéol – La Caverne du Pont-d'Arc

»Arrangørerne er gået lidt væk fra at lave enkeltstarter på flade, lige veje, hvor det bare er at fyre den af på den store klinge. Tidligere har man set, at de små klatrere blev sat, men det kommer ikke til at ske her. Det er en relativt flad rute, men der er to små stigninger. Det store tidstab for bjergrytterne kommer til at være mellem første og anden mellemtid, ellers er der gode muligheder. Og én ting er helt sikkert: De store tempomaskiner kommer ikke til at tage fem minutter,« siger Lasse Wedege Penning.

13. etape Bourg-Saint-Andéol – La Caverne du Pont-d'Arc. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 15. juli på TV2 kl. 14.10 og på Eurosport 1 kl. 14.15

17. etape Bern – Finhaut-Emosson

»Vi er nået til den tredje og sidste uge af løbet, og dér er der helt sikkert nogle ryttere i feltet med trætte ben. Desuden har det været hviledag dagen før, så rytterne skal måske lige i gang igen. Afslutningen på etapen er den hårdeste afslutning i den tredje uge af Touren, så det er bare at give los. Det er nogle meget hårde stigninger, og de sidste tre km går stigningerne ikke under 10 pct – den sidste kilometer stiger det endda med 12 pct, så her er virkelig mulighed for, at klatrerne kan revanchere sig,« siger Lasse Wedege Penning.

17. etape Bern – Finhaut-Emosson. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 20. juli på TV2 kl. 14.10 og på Eurosport 1 kl. 14.15

18. etape Sallanches – Megève

»Det er en interessant enkeltstart, fordi arrangørerne egentlig var gået bort fra bjergenkeltstarter. Dette er heller ikke udelukkende en bjergenkeltstart. Den er flad de første fire km. Det er en dag for bjergrytterne – de, der er gode til at køre alene og er gode til rytmeskift. Nairo Quintana er en af de store favoritter denne dag, for det passer godt til ham, men det passer ikke så godt til Chris Froome. Det er en kort enkeltstart, men vi vil se, at tidsforskellene skifter konstant. Ingen kan vide sig sikre,« siger Lasse Wedege Penning.

18. etape Sallanches – Megève. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 21. juli på TV2 kl. 14.10 og på Eurosport 1 kl. 14.15

20. etape Megève – Morzine

»Det er her, de sidste desperate forsøg kan sættes ind, og der er mulighed for det. Hvis man har timet formen godt, så man er skarp i den tredje uge, er der mulighed for at ryste træet. Der er hårde stigninger, og det sidste bjerg er en skrap sag. Det slutter godt nok nedad, men det er fuldkommen ligegyldigt i denne sammenhæng, for det er sidste chance, og hvis man har noget at vinde, så er det alt på ét bræt på sidste eller næstsidste stigning og al forsigtighed smidt over bord på nedkørslen. Der er ikke noget at spare kræfter til,« siger Lasse Wedege Penning.

20. etape Megève – Morzine. Grafik: Reuters/Media Movers

Vises den 23. juli på TV2 kl. 12.50 og på Eurosport 1 kl. 13.00

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.